T. Venclova prieš 40 metų nuspėjo kompiuterių epochą

Rašytojas, intelektualas, 76 metų Tomas Venclova, kuriam ketvirtadienį įteiktos garbės vilniečio regalijos, turi ir pranašiškų galių. Jis dar 1965-aisiais numatė, kad kibernetika, elektronika iš pagrindų pakeis pasaulį, nors tuomet dar neįsivaizdavo, koks jis bus iš tikrųjų.

T. Venclova prieš beveik 40 metų numatė, kad elektroninės technologijos neišvengiamai pakeis pasaulį.<br>J. Stacevičius
T. Venclova prieš beveik 40 metų numatė, kad elektroninės technologijos neišvengiamai pakeis pasaulį.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 13, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:49 PM

T. Venclovos sūnus Andrius ir įsūnis Ivanas tapo informacinių technologijų (IT) specialistais – Ivanas net dirbo prezidento Barako Obamos komandoje, užtikrino kibernetinį saugumą per rinkimus.

Dar 1965 m. Vilniuje išleistoje T. Venclovos knygoje „Golemas, arba dirbtinis žmogus: pokalbiai apie kibernetiką“ buvo svarstoma, kaip technologijos, kurios vėliau pavadintos kompiuterinėmis, pakeis žmogų ir jo santykį su pasauliu.

Dabar rašytojas kukliai ginasi buvęs pranašu, sakydamas, kad jis net nenujautęs, kaip atrodys kompiuteriai, elektroninis paštas, kad turėdamas tik vieną į elektros tinklą įjungtą aparatą galės valdyti visą pasaulį.

Rašytojas nuo 1977 metų ilgai gyveno JAV, matė IT pažangą, jam iš nuostabos neatvipo žandikaulis pamačius pirmąjį monitorių, kaip atsitiko daugeliui nuo normalaus pasaulio atskirtiems lietuviams.

Kibernetinių technologijų skvarba į kiekvieno žmogaus kasdienybę vyresnio amžiaus intelektualo nežavi, bet ir negąsdina.

„Elektroniniu paštu naudojuosi daug, jau neįsivaizduoju gyvenimo be jo. O štai mobiliojo telefono nemėgstu. Gal todėl, kad dažnai keliauju po įvairias šalis ir tingiu kaskart keisti korteles. Ir dar man nepatinka, kai vaikščiojantys gatvėje garsiai kalba lyg patys su savimi, įsikišę ausines. Man tai atrodo nekultūringumo požymis“, – portalui lrytas.lt sakė T. Venclova.

Jam įtartini atrodo ir socialiniai tinklai – rašytojas labai saugo savo privatumą, asmeninę erdvę. „Facebook“ gaunu šimtus pasiūlymų draugauti, bet beveik visus juos atmetu“, – prisipažino rašytojas.

Tačiau jo šeima glaudžiai susijusi su IT technologijomis. Sūnus Andrius Venclova gyvena Sankt Peterburge (Rusija), verčiasi kurdamas interneto tinklalapius ir domenus. Įsūnis Ivanas palypėjęs dar aukščiau – jis dirbo prezidento Barako Obamos rinkimų štabe, kai šis pirmąkart kandidatavo į prezidento postą.

Jis su grupe kolegų kūrė ir nuo kibernetinių atakų prižiūrėjo apsaugos sistemą.

„Tai buvo lyg valstybinė paslaptis, Ivanas anksčiau prašė niekam nepasakoti, bet dabar jau galima. Net nežinau, gal jis B. Obamą nuo kibernetinių atakų saugo ir dabar“, – sakė T. Venclova, kuriam ketvirtadienį sostinės rotušėje iškilmingai įteiktos garbės vilniečio regalijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.