Islandų pamokos lietuviams - apie vertybes

Lietuvos pilietinė visuomenė panūdo padėkoti Islandijos žmonėms už draugystę ir drąsą. Islandai – pirmieji pasaulyje pripažino atkurtos Lietuvos nepriklausomybę.

Šeštadienį Lietuvos piliečiai dėkojo Islandijos žmonėms už Lietuvos pripažinimą.<br>V. Valentinavičius
Šeštadienį Lietuvos piliečiai dėkojo Islandijos žmonėms už Lietuvos pripažinimą.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-06-15 22:44, atnaujinta 2018-03-05 12:01

Vilniuje, Islandijos gatvėje, įsikūrusiose kavinėse buvo organizuojami renginiai, viename jų dalyvavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris prakalbo apie vertybes, kurių, jo įsitikinimu, vis mažiau lieka tarpvalstybiniuose santykiuose.

Diskusijoje „Kodėl Islandija buvo pirmoji pasaulyje, kuri pripažino Lietuvos nepriklausomybę?“ užsienio reikalų ministras sakė, kad tuomet, kai Islandija pripažino Lietuvos nepriklausomybę, vertybės turėjo žymiai didesnę svarbą gyvenime.

 „Vertybinės orientacijos buvo ginamos ir atspindimos labiau. Deja, tenka pastebėti, kad pastaruoju metu lieka vis mažiau vietos vertybėms, vis daugiau – interesams“, – sakė jis.

Ministro įsitikinimu, valstybių santykiuose balansas tarp vertybių ir interesų labai svarbus. Esą tai – nepopuliaru ir nesuprantama šiais laikais, o tuomet maža šalis išdrįso pirmoji pripažinti Lietuvą.

„Džiugu, kai interesų pasaulyje atsiranda žmogus, organizacija, valstybė, drąsiai pasakanti, kad reikia daryti taip, nes kitaip daryti nedora. Kad reikia ginti šalį ne todėl, kad yra dujų, ar naftos, bet todėl, kad ten – padorūs žmonės“, – kalbėjo ministras.

L. Linkevičiaus įsitikinimu, viena pamokų, kurią islandų tauta davė lietuvių tautai – pamoka apie vertybes: „Kad vertybinis pamatas neišnyktų, kad jis neužleistų vietos interesams, kad liktų vietos ir kitoms vertybėms.“

Diskusijoje taip pat dalyvavo ir Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas, istorikas Bernardas Gailius.

Vilniuje esanti Islandijos gatvė kartą per metus pasipuošia Islandijos vėliavėlėmis ir rengia šventę. Taip dėkojama valstybei, kuri pirmoji oficialiai pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Reikjavikas tai padarė prabėgus vos mėnesiui po nepriklausomybės atkūrimo. Pramogos sostinės Islandijos gatvėje vyks visą naktį, o vidurnaktį visi vieningai sušuks „Ačiū tau, Islandija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.