Klaipėdos uoste - iškilmingos jachtos „Ambersail“ sutiktuvės

Paskutinėje kelionėje iš Azorų salų su L.Ivanausku plaukė ir jo sūnus.

Iš tolimųjų kelionių į namus grįžo jachta „Ambersail“ plaukę buriuotojai.<br>G. Pilaitis
Iš tolimųjų kelionių į namus grįžo jachta „Ambersail“ plaukę buriuotojai.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-06-16 22:25, atnaujinta 2018-03-05 11:25

Iš tolimųjų kelionių į namus grįžusius buriuotojus klaipėdiečiai pasitiko svetingai - su duona ir druska.

Klaipėdoje jau senokai neregėtą pačią didžiausią ir greičiausią šalies jachtą „Ambersail“ apspito įgulos narių artimieji, draugai.

Pavasarį šis burlaivis atstovavo Lietuvą dvejose prestižinėse Karibų jūros regatose, o kiek anksčiau, pirmąkart startuodamas garsiose lenktynėse Sidnėjus-Hobartas (Australija), aplenkė vien vieną pajėgią jachtą.

Padėkojęs Vilniaus buriuotojų klubui „Ambersail“ už pasaulyje garsinamą ne tik Lietuvos, bet ir vienintelio šalies uostamiesčio Klaipėdos vardą, V. Grubliauskas šios jachtos senbuviams ir naujokams palinkėjo gero vėjo: „Jau įžengėte į buriavimo sporto elitą, todėl lauksime naujų jūsų žygių ir pergalių regatose. Klaipėda jums visada bus svetingas uostas“.

Po to iškilmės persikėlė į Danės krantinėje esantį Menų doką. Ten klubo nariai atsisveikino su ilgamečiu „Ambersail“ škiperiu ir kapitonu Linu Ivanausku. Kelionė per Atlantą nuo Azorų salyno iki Klaipėdos jam buvo paskutinė - net du kartus burlaiviais apskriejęs aplink pasaulį („Lietuva“, 1993-1992) ir („Ambersail“, 2011) šis 47 metų buriuotojas nusprendė baigti savo ilgą buriavimo jūrose ir vandenynuose karjerą.

Per pastaruosius penkerius metus L. Ivanauskas Lietuvoje praleido vos kelis mėnesius - kai „Ambersail“ viešėdavo įvairiose pasaulio šalyse, jis išlydėdvo draugus ir priimdavo lėktuvu atskridusias pakaitines įgulas. Daugelis vandenynų druskos anksčiau neragavusių buriuotojų Linkui (taip jį vadina visi) dėkingi už patarimus, pagalbą perprantant buriavimo greitaeige 19,25 metrų ilgio okeanine jachta subtilybes.

L. Ivanauskui už viską padėkojo ir Lietuvos buriavimo sąjungos vadovas Naglis Nasvytis.

Buvęs jachtos „Lietuva“ kapitonas Steponas Kudzevičius Linkui įteikė premjero Algirdo Butkevičiaus padėkos raštą už tai, kad jis prieš 20 metų pirmą kartą Lietuvos jūrinio buriavimo istorijoje apiplaukė Žemės rutulį. Jūrą pamėgusį kaunietį buriuotoją pasveikino asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ atstovas Gintaras Bendžius.

Dukart Europos čempionas Raimondas Šiugždinis klubo „Ambersail“ narių vardu Linkui, regis, iš sutaupytų atsargų įteikė šampano butelį su firmine etikete „Tūkstantmečio Odisėja“. Bendražygiai prisiminė, jog L.Ivanauskas buvo vienintelis dar vienos lietuvių kelionės per pasaulio vandenynus dalyvis, įveikęs visą maršrutą nuo pradžios iki pabaigos.

Meras V.Grubliauskas „Ambersail“ vedliui irgi įteikė prasmingą dovaną - Klaipėdos herbą. Jo žmona, tradicinių Klaipėdos Pilies džiazo festivalių organizatorė Inga Grubliauskienė, pažymėjusi, kad visiems buriuotojams jūros bangų mūša ir vėjo šniokštimas skamba lyg gražiausia muzika, L.Ivanauską apdovanojo paskutiniojo festivalio emblema.

Jachtos kapitonas Simonas Steponavičius kvietė L.Ivanauską bet kada prisijungti prie „Ambersail“, kai tik pats to norės, ir negailėjo komplimentų senam bičiuliui: „Jis yra draugiškas, kantrus, viskuo patenkintas žmogus. Tik kartą, dėl kažko susikrimtęs, prasitarė, kad jūros buitis jį jau šiek tiek užkniso: bangų blaškomuose jachtose žmonėms esą nėra į ką įsiremti - miegodami jie vartosi gultuose“.

Prisiminę L.Ivanausko ištarmę jūroje „Ambersail“ atstovai jį nudžiugino dar viena netikėta dovana - į Menų doką įnešta sofa. „Ši minkšta lova nesivarto. Pasistatęs ją savo namuose greitai pamirši visus košmarus - ramiai miegosi, sapnuosi saldžius sapnus“, - pareiškė S.Steponavičius.

Draugų dovaną L. Ivanauskas iškart panoro išbandyti su politiku, trimito virtuozu V. Grubliausku. Įsitaisę sofoje vyrai nustebino publiką - užtraukė pasaulio buriuotojų himnu vadinamą Rodo Stewardo dainą „I am sailing“.

Duetui entuziastingai pritarė visi vakaro dalyviai. Linkų dainomis sveikino atlikėjas Jurgis Didžiulis, džiazo grupė „Vokalis“.

Klubo „Ambersail“ nariai, ne juokais pasiryžę startuoti prestižinėse sportinių jachtų lenktynėse aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“, ko gero, dar nepraranda vilties, kad L.Ivanauskas, kurį laiką patysojęs ant minkštos sofos, normaliai išsimiegos ir pradės galvoti kitaip. Kas ten žino, galbūt buriuotojui vėl knietės patraukti į audringas platumas ?

Atlante saulės spindulių nuskrudinto Linkaus galvoje dabar plakasi kitokios mintys: „Dvi savaites tiktai negalvosiu apie buriavimą. Jaunimui reikia veržti į jūrą, galynėtis su vėjais. Man tai buvo ne tik didžiulis malonumas, bet ir nepamainomas gyvenimo universitetas“.

Paskutinėje kelionėje iš Azorų salų su L.Ivanausku plaukė ir jo sūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.