Vieni gėlynus puoselėja, kiti juos tuoj pat suniokoja

Kaunas dar negali pasigirti daugelyje Europos miestų akį traukiančiais gėlynais. Tačiau kai viešąsias erdves pradėjo gražinti ir verslininkai bei gyventojai, jos tapo gerokai patrauklesnės, rašo „Lietuvos rytas“.

Veiverių gatvėje gyvenantys žmonės, moksleiviai ir seniūnijos darbuotojai pasodino beveik tūkstantį salvijų ir serenčių.<br>P. Mantautas
Veiverių gatvėje gyvenantys žmonės, moksleiviai ir seniūnijos darbuotojai pasodino beveik tūkstantį salvijų ir serenčių.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 16, 2013, 10:17 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:48 AM

Miesto gėlininkai Kauną papuošė maždaug 50 tūkst. žydinčių daigų. Dar keli tūkstančiai gėlių viešose miesto erdvėse pražydo aktyvių verslo ir bendruomenių atstovų iniciatyva.

Gražinti Kauną nuolat raginami įmonių atstovai ir privačių bei daugiabučių namų savininkai.

Už triūsą jie pelno titulus ir dovanas.

Tačiau gėlininkų triūsą kai kur perniek verčia vagys ir vandalai.

Populiariausi – gvazdikai

Iki vėlyvo rudens gėlės žydės ne tik pagrindinėje pėsčiųjų zonoje – Laisvės alėjoje, bet ir prie Maironio paminklo, požeminės Vilniaus gatvės perėjos, Gertrūdos, L. Sapiegos, M. Valančiaus, Sporto gatvėse, Steigiamojo Seimo aikštėje, Santakos parke, šalia Europos prospekto, Vilijos parke, Ąžuolyno parko prieigose.

Ant apšvietimo stulpų pakabintos gėlės papuošė P. Vileišio, Varnių, M. K. Čiurlionio tiltus ir S. Daukanto pėsčiųjų tiltą, vedantį į Nemuno salą.

Viena populiariausių gėlių rūšių – serentinis gvazdikas. Mieste taip pat pasodinta begonijų, svyrančiųjų ir kompaktinių pelargonijų, Gvinėjos bei pilnavidurių sprigių, našlaičių, salvijų.

Trečius metus Kauną puošia ir vadinamojo vertikalaus apželdinimo pavyzdys – žydinčiomis gėlėmis marguojantys šeši pustrečio metro aukščio stovai.

Jie kauniečių ir miesto svečių akį traukia Šv. Gertrūdos gatvėje, Savanorių prospekto pradžioje, Jonavos gatvės žiede, Vaišvydavos plento žiede. Net du tokie stovai puošia Geležinkelio stoties prieigas. Kiekviename vertikaliame stove auga apie du šimtai svyrančiųjų pelargonijų.

Papuošė Savanorių prospektą

Ne visi kauniečiai laukia, kol jų mikrorajonus ar gatves papuoš miesto gėlininkai. Iniciatyvos ėmėsi ir verslininkai, ir aktyvi bendruomenė.

Prieš kelis mėnesius įsikūręs Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų klubas „Verslas Kaunui“ surengė akciją „Žydim“ ir gėlėmis padabino kelis šimtus elektros stulpų Savanorių prospekte nuo įvažos į miestą iki Taikos prospekto sankryžos.

Kiekvieną apšvietimo stulpą, išskyrus tuos, ant kurių kabo kelio ženklai, papuošė du vazonai su svyrančiomis pelargonijomis.

Verslininkai nupirko gėlių ir specialių vazonų laikiklių, kuriuos perduos miesto savivaldybei, kad ir kitais metais juose sužydėtų gėles. Įgyvendinti idėją prireikė 30 tūkst. litų.

Miesto savivaldybė sutiko padėti pakabinti gėles ir jas prižiūrėti visą vasarą.

Akciją rengia ketvirtus metus

Jau ketvirtus metus iniciatyvos gražinti aplinką imasi Aleksoto bendruomenė. Šalia Veiverių gatvės neseniai pražydo per pusę tūkstančio salvijų.

Keliose dešimtyse pagrindinės Aleksoto gatvės klombų akį traukiančias gėles smulkiais raudonais žiedais išaugino aleksotiškis Gediminas Palukaitis.

Dvejus metus vyras gėles dovanoja ir pats dalyvauja jų sodinimo akcijoje. Pernai ir šiemet sodinukus iš gėlininko perka ir prie šios miesto dalies gražinimo prisideda Aleksoto verslininkai.

„Smagu, kad pavyko užkrėsti aleksotiškius miesto gražinimo virusu.

Išvydę, kaip gėlės pagyvina plotus šalia gatvės, prie sodinimo akcijos kasmet prisideda vis daugiau žmonių“, – kalbėjo gėlininkas.

Salvijas klombose šalia gatvės sodino Veiverių gatvėje gyvenantys ir dirbantys žmonės, Jurgio Dobkevičiaus vidurinės mokyklos moksleiviai, šios miesto dalies seniūnija, Aleksoto bendruomenės centro nariai.

Neaišku, ar pražys drugys

Šią savaitę Aleksotas pražydo dar keliais šimtais serenčių žiedų, kuriuos skyrė miesto savivaldybė. Juos taip pat pasodino bendruomenės atstovai.

Akcijos dalyviai tikisi, kad gėlių nesunaikins piktadariai, o šalia esančių namų gyventojai per sausras jas palaistys.

Ar gėlėmis šiemet pražys ir šalia Vytauto Didžiojo tilto Aleksoto kalno šlaitą puošiantis drugys, kol kas neaišku. Meniniam objektui užsodinti kasmet prireikia apie 7 tūkstančių sodinukų.

Pirmasis drugys ant šlaito nutūpė prieš aštuonerius metus. Buvo sukurti 31 metro pločio ir beveik 24 metrų ilgio gėlių vabzdžio kontūrai.

Ragina varžytis konkursuose

Kaip ir kasmet prie Kauno gražinimo raginami prisidėti daugiabučių ir privačių namų gyventojai bei įmonių atstovai.

Miesto savivaldybė vasarai įsibėgėjus organizuos gražiausiai tvarkomos sodybos konkursą, rinks nugalėtojus ir juos apdovanos.

Bendrovė „Mano būstas“ taip pat surengė gražiausio gėlyno prie daugiabučio konkursą.

Gyventojai buvo kviečiami fotografuoti savo ir aplinkiniuose kiemuose žydinčius gėlynus, o nuotraukas viešinti internete. Nugalėtoją išrinko daugiabučių gyventojai.

Gražiausiu Kaune išrinktas prie Partizanų gatvės 74-ojo daugiabučio gyventojų Angelės Beliūnienės ir Irenos Puikienės puoselėjamas gėlynas.

Augalus siaubia girtuokliai ir vagys

Jolanta Miliauskienė

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja

„Nors Kaunas pastebimai pagražėjo, tačiau gėrėtis marguojančiais viešaisiais gėlynais nuo pat pirmųjų dienų neleidžia vagys ir kiti niekdariai.

Kiekvienais metais per vasarą tenka atsodinti maždaug 20 proc. gėlių, tačiau šiemet gėlės vogti ir niokoti pradėtos vos jas pasodinus. Galima spėti, jog gėlynuose gulinėja neblaivūs asmenys, jas piktavališkai siaubia jaunimas arba keturkojai.

Dažniausiai gėlės vagiamos iš Laisvės alėjos ir aplinkinių gatvių klombų. Jos išraunamos vėlai vakare arba naktį, kai gatvės ištuštėja. Pastaruoju metu netrūksta vagysčių ir nuo tiltų. Manome, kad ant žibintų kabančius vazonus su gėlėmis vagys numuša ar nukabina lazdomis.

Ilgapirščiai įprastai vagia pelargonijas, begonijas ir spriges. Serentinių gvazdikų vagystės retesnės. Gėlynų niokotojai paprastai nesirenka, kokius augalus išrauti arba sutrypti.

Gėlynais Kaune rūpinasi bendrovė „Irgita“. Miesto viešųjų erdvių išpuošimas gėlėmis per metus kainuoja per 100 tūkst. litų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.