Broliai ir sesės, klaupkimės, ponas Briuselis atvažiuoja!

Vajėzus Marija, kas dabar bus, Europos ponauja Vilniun atvyksta! Gramdykiva terliones nuo sienų šaukštu, dantų šepetėliais šluostykiva meksfaltą – idant sveteliai garbieji mūsų apsileidusiais kaimiečiais nepalaikytų, ginkdieve neįžeistų prasti apdarai mūsų vargetų, nepapiktintų šiukšlelė numesta ant šaligatvio!

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 17, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:50 AM

Iš tiesų, matant pasirengimo Lietuvos pirmininkavimo ES šišą, jau norisi prabilti senolių kalba – tokia kaimietiška, provinciali atrodo valdininkų sukelta isterija, laukiant svečių iš Briuselio.

Vilnius perkastas ir perraustas, kur reikia ir kur nereikia. Taip, reikėjo iš esmės sutvarkyti Šventaragio gatvę, plytelės jau buvo išsikilnoję, Pylimo gatvėje, kurios remontas dabar spūstyje kausto pusę miesto – galbūt irgi viena kita duobelė buvo. Tačiau kodėl reikėjo perkloti gabalą visiškai padoraus šaligatvio J. Tumo-Vaižganto gatvėje – neaišku.

Seimo nariai aimanuoja galvas susiėmę – koks negražus rūtų darželis prie Seimo, ką svečiai apie mūsų estetinį skonį pagalvos?

Pagaliau prieita prie tokių kraštutinumų, kaip vaikyti valkatas iš miesto autobusų ir troleibusų. Vilniaus policijai, kuri neturi pinigų, bet darbo - per akis, nurodyta dvi dienas tikrinti viešąjį transportą ir ištirti, ar jis saugus, ar nėra rūpesčių sukelsiančių keleivių, kai prasidės pirmininkavimas.

Tai primena 1980-uosius sovietinėje Maskvoje, kai rengiantis olimpiadai iš SSRS sostinės į provinciją buvo iškeldinti valkatos, girtuokliai, nusikalsti linkę asmenys.

Vyresnės kartos vilniečiai turbūt prisimena, kad tuomet atsirado Krasnucha – legenda tapęs daugiabučių kvartalas Savanorių prospekte (anuomet – Raudonosios Armijos prospektas), kuriame atsidūręs neišvengiamai gaudavai per fizionomiją.

Mes dar neatsikratėme posovietinio vergiško keliaklupsčiavimo prieš Vakarus (Stalinas už tai į lagerius ištremdavo!), išreiškiamo nuvalkiota fraze „Kaip visame pasaulyje...“

Po galais, juk važinėjame mes po tą „visą pasaulį“ ir matome, kad jis visiškai atsipūtęs nepriklausomai nuo to, pirmininkauja ES ar ne.

Nei Romos municipalitetui, nei pačiam popiežiui kažkodėl nerūpi, ką pagalvos turistas, Termini metro stotyje išlindęs į Amžinojo miesto paviršių ir pamatęs krūvas šiukšlių, tuščius butelius palmių vazonuose.

Prancūzams irgi neįdomūs įspūdžiai užsieniečių, matančių prie įžymiojo transformatorinės stulpo (Eifelio bokšto) snaudžiančius juodukus.

Pagirtinas lietuviškas svetingumas ir noras pasirodyti geresniems, nei esti iš tikrųjų, bet viskam yra ribos.

Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė, kurios tikrai neįtarsi euroskeptiška nuostata, piktinosi ironiškai sakydama: „atrodome kaip sovietų laikų karinis dalinys, laukiantis inspektuojančio generolo“.

Man pasirengimas ES pirmininkavimui Vilniuje labai panašus į vaizdą sovietinių laikų kolūkio gyvenvietėje, maždaug 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje: brigadininkas po krosnimi slepia neplautus autus, vaškuoja nuzulintas grindis, ant samagono butelio lipdo „Havana Club“ etiketę, į braziliškos tirpios kavos dėžutę pila latviško kavos gėrimo miltelius.

Jo troboje vyks visuotinis kolūkio narių susirinkimas, ne tik pirmininkas, net svečiai iš rajkomo žemės ūkio valdybos atvyks!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.