Esminiai instinktai ir Seimo mailiaus protokolas

Anądien tokia protokoliška lektorė Seimo mailių, t. y., visus tuos, kurie gali eiti tik iki plenarinių posėdžių salės durų, mokė, kaip tinkamai apsirengti. Tą paskatino žiniasklaidos pabaksnojimas į trumpus Seimo narių padėjėjų sijonus, pusplikes bambas, paplūdimiui tinkančią aprangą ir artėjantis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai.

Daugiau nuotraukų (1)

Genė Drungilienė

Jun 17, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:55 AM

Tris valandas absoliučiai protokoliškai apsirengusi lektorė narstė vyrų ir moterų aprangą – nuo batelių, kurių šiukštu net nosys turi būti uždaros, iki vyriškių kaklaraiščių mazgų dydžio. Aplink stalą, svarbiausiose vietose, sėdėjo beveik protokoliškas Seimo mailius, o antrojoje eilėje, tiesiog galiorkoje, įsitaisė ne visai arba visai neprotokoliški darbuotojai.

Po trijų valandų kilo visai logiškas pastebėjimas, arba atsakymas į klausimą, kodėl padėjėjai ir kitas parlamento mailius, švelniai tariant, smarkiai nukrypsta nuo protokolinės aprangos reikalavimų. Atsakymus radau net du: solidarumas, padaugintas iš grėsmės, ir demografija.

Pirmiausia, Seimo mailius tiesiog negali rengtis teisingiau ir protokoliškiau už savo viršininkus. Yra tokia parlamento naujokė. Kol ji pati vaikė žurnalistus, nors dabar visaip kaip nuo to bando atsižegnoti, žurnalistai į ją žiūrėjo kaip į bjauroką šefę, bet prieštarauti nedrįso.

O dabar atėjo saldi valanda: prasidedant plenariniams posėdžiams jie sulaiko kvapą ir stebi, kas ką įveiks – buvusi vaikytoja žudikiškai aukštas platformas ar platformos pražudys ją, kaip jau pražudė jos kūną. Iš pirmo žvilgsnio aišku, kad moteris įtempia visą kūną, kad patemptų platformas. Kita Seimo narė net prisiekė avėdama batus, pasiskolintus iš batuoto katino.

Ir kaip šalia tokių viršininkių atrodytų protokoliškai apsirengusios jų padėjėjos ar padėjėjai? Neišmanėliai rinkėjai garantuotai supainiotų moteriškių pareigas. Arba neprotokoliškai baltu kostiumu besipuikuojantis Seimo narys. Jo padėjėjas tiesiog negali perspjauti savo viršininko.

Taigi Seimo mailius negali sau leisti tokios prabangos – rengtis pagal protokolą, nes rizikuotų netekti darbo dėl to, kad rengiasi tinkamiau, negu jį pasamdęs parlamentaras. O tokių įspūdingų parlamentarų, taip pat ir apsipirkinėjančių parduotuvėse „iš antrų rankų“ ir tuo besididžiuojančių, ir yra, ir buvo – tiesiog sočiai.

Nors pirmoji tema yra neišsemiama, bet negalima duonos atimti iš televizijoje dirbančių brolių žurnalistų.

Antrasis atsakymas – demografija.

Statistikos departamento duomenimis, vyrų Lietuvoje yra gerokai mažiau negu moterų. Silpnosios lyties atstovių yra 250 tūkstančių daugiau negu vyrų. O jeigu dar priskaičiuotume gėjus, alkoholikus, kalinius ir kitas grupes vyrų, kurių interesai niekaip nesusiję su moterimis, tai paaiškėja daugybė dalykų, išteisinama daugelis poelgių. Taip pat ir neprotokoliška apranga.

Ne tik lietuvės, bet ir kitos europietės ar užatlantės gyventojai dažnai su pašaipa žvelgdavo į slavų moteris – tokias ryškiai ryškiai dažytas, taip iki beskonybės iššaukiančiai besirengiančias. Nes pamiršo tokio ryškalo ištakas: per Antrąjį pasaulinį karą žuvo apie 26,6 mln. Sovietų Sąjungos piliečių, kaip rodo naujausi Rusijos gynybos ministerijos duomenys.

Nors kiti šaltiniai teigia, kad žuvusiųjų gali būti ir apie 40 milijonų. Esą suguldyti petys prie peties, gulėtų nuo Maskvos iki Vladivostoko. Aišku, absoliuti dauguma jų buvo vyrai. Dar vaikystėje girdėjau rusę sakant mūsų moterims, kad jos, netekusios tiek vyrų, ne tik lūpas ryškiai nusidažytų ir povų plunksnomis pasipuoštų, bet ir kitas kūno dalis raudonai nuspalvintų, kad tik vyrų būtų pastebėtos.

Taip ir stojasi į vietą silikoninės lūpos, krūtys ir užpakaliai, taip ir gimsta supratimas, kuo moterims, kurių yra net ketvirčiu milijono daugiau, gresia protokoliška, draudžianti net nuogas kojas, net gilesnę iškirptę protokoliškoji apranga. Per visą Seimo istoriją tikriausiai galima suskaičiuoti nemažai parlamentarų padėjėjų, kurios jiems susuko galvas. Lažybose šiuo atveju tikrai statyčiau ne už protokolišką aprangą.

Kitoje šviesoje nušvinta ir dviejų parlamentarų mūšis su homoseksualais. Stojo tiesos akimirka ir moterys turi rinktis prie Seimo ir visaip kaip garbinti politikus Kazimierą Uoką ir Petrą Gražulį, kurie bandė sustabdyti gėjų eitynes Vilniuje, taip gindami moterų interesus, neprarasdami vilties, kad nors viena antra dešimtis rankomis besilaikančių vyrų pasuks į teisingą kelią – susiras moterų, apturės po kelis vaikus, taip išpirkdami nuodėmes prieš šeimos instituciją, prieš Sodrą, prieš būsimus pensininkus, kuriems pensijas uždirbtų buvusių gėjų vaikai.

Taigi protokoliškoji apranga turi dvi puses. Viena jų susijusi su svarbiausiais žmogaus instinktais, kita – su noru išsaugoti darbo vietą ir subordinacija.

Ir ko tas Lietuvos pirmininkavimas turėjo taip imti ir ateiti. Negi pačiame vasaros gražume imsi ir atsisakysi pagrindinių instinktų arba imsi rizikingai konkuruoti su savo darbdaviais parlamentarais protokoliška apranga? Negi koks Arminas Lydeka ar Giedrius Drukteinis negali imti ir ko išganingo pasiūlyti?

O jei rimtai, verta prisiminti G. W. Busho mintį apie svarbiausią JAV pastatą, apie tai, kad Baltieji Rūmai yra „nacijos šventovė“, ir joje privalu tinkamai elgtis. Kaip ir mūsų parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.