Oficialu – Lietuvoje gyvena 24 homoseksualios šeimos

Kovodami dėl teisės į susirinkimų laisvę ir kitų socialinių teisių Lietuvos homoseksualų teisių gynėjai, regis, neįpūtė drąsos Lietuvos gėjų, lesbiečių, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenei. Nors neoficialiai teigiama, kad homoseksualūs asmenys sudaro 5 proc. Lietuvos gyventojų, per 2011 metų gyventojų ir būstų surašymą oficialiai esantys sugyventinai prisipažino tik 48 homoseksualai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-06-17 12:12, atnaujinta 2018-03-05 11:08

Per 2011 metų gyventojų ir būstų surašymą piliečių buvo prašoma nurodyti šeiminę padėtį (sutuoktinis (-ė), sugyventinis (-ė), motina, tėvas) namų ūkyje. Statistikos departamento duomenimis, per surašymą šalyje užfiksuota 861,4 tūkst. šeimų, tarp jų tik 24 vienalytės šeimos.

Kol visuomenėje nėra atvirumo, nėra ir tikslių duomenų

„Įvairovės ir edukacijos namų“ atstovės Laimos Vaigės teigimu, šie statistiniai duomenys neatskleidžia tikrosios padėties, tačiau ir nestebina. Esą naujausi Pagrindinių teisių agentūros duomenys parodė, kad tik 48 proc. LGBT asmenų Europoje atskleidžia savo tapatybę šeimos nariams. Jungtinėse Valstijose tik 56 proc. amerikiečių drįsta pasisakyti apie savo orientaciją ar tapatybę motinai, 39 proc. – tėvui.

„Galima numanyti, kad Lietuvos skaičiai yra daug mažesni nei JAV ar bendras ES vidurkis. Kaip galime tikėtis, kad LGBT asmuo atskleis savo orientaciją ir šeimos statusą nepažįstamam informacijos rinkėjui, jei apie tai nešnekame net artimiausiame šeimos rate?“ – klausė specialistė.

L. Vaigės teigimu, pasitikėjimą ir atvirumą reikia nusipelnyti: „Visuomenei tapus atviresnei, didės statistinių duomenų ir apklausų patikimumas LGBT klausimais. Nors duomenų surinkimo kokybe neabejoju, jie neatskleidžia realybės.“

Skaičiai atskleidžia visuomenės ydas

Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos katedros profesoriaus Artūro Tereškino teigimu, šie skaičiai parodo mūsų visuomenės problemas – neapykantą homoseksualams.

„Dėl visuomenėje vyraujančio nusistatymo prieš LGBT asmenis, daug žmonių slepia ir neatskleidžia gyvenimo būdo ir šeimos struktūros“, – kalbėjo jis.

Profesoriaus įsitikinimu, šalyje tokių šeimų skaičius gerokai didesnis. Esą tokį slapstymąsi lemia didžiulė neapykanta, netolerancija vienalytėms šeimoms ir homoseksualiems bei biseksualiems asmenims.

„Visuomenėje vyraujančios nuotaikos neskatina gyventi viešai, neskatina atsiskleisti. Pavyzdžiui, didelė dalis vienalyčių tėvų bijo, kad iš jų vaikų bus tyčiojamasi darželiuose ar mokyklose, todėl jie pasirenka slėpti savo šeimos formą“, – tikino profesorius.

Lietuvoje šeimų mažėja

Surašymo duomenimis, 1 mln. 293 tūkst. gyventojų buvo susituokę, sutuoktiniai sudarė 38,9 proc. (1 mln. 176 tūkst.), sugyventiniai – 5 (150,5 tūkst.), asmenys, gyvenantys vieni, – 13,3 proc. (401,4 tūkst.).

Palyginti su 2001 m. surašymo duomenimis, šeimų sumažėjo 10,5 procento. 54,2 proc. šeimų sudarė vienos šeimos namų ūkiai, susidedantys iš sutuoktinių ar sugyventinių poros be vaikų, sutuoktinių ar sugyventinių poros su vaikais ar vieno iš tėvų su vaikais.

Statistikos departamentas nurodo, kad per 2011 metų gyventojų ir būstų surašymą fiksuoti galimi šeiminiai statusai: vaikas, sutuoktinis, sugyventinis, viena motina ar vienas tėvas su vaikais iki 18 metų, asmuo, gyvenantis vienas, kitas (giminaitis ar ne giminaitis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.