Jūreivystės mokyklos choras renkasi nežinomas dainas

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje (LAJM) neseniai susibūręs studentų choras nustebino uostamiesčio gyventojus dar negirdėtomis senovinėmis dainomis apie jūrą ir ten dirbančius žmones – šantėmis, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-06-18 09:00, atnaujinta 2018-03-05 10:30

Pirmasis koncertas buvo surengtas Danės krantinėje. Dryžuotais marškinėliais apsitempę jaunuoliai užtraukė šantes – burlaiviuose skambėjusias jūreivių darbo ir buities dainas. Palydimos išraiškingų choristų judesių jos nuskambėjo angliškai.

Po koncerto dainininkams labiausiai plojo profesionalūs jūrininkai. Kai kurie seni kapitonai, prisiminę jaunystėje girdėtas, o dabar beveik užmirštas dainas apie jūrą, netgi susigraudino.

Naujojo choro vadovė Reda Dubikaltytė patikino, kad ateityje papildys repertuarą.

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje studijuoja šimtai būsimųjų laivavedžių ir mechanikų. Iškopęs į sceną vaikinų choras paneigė sklandantį mitą, esą visi jūrininkai – niekam tikę atlikėjai, užkimusiais balsais dainuoja tik tuomet, kai jų niekas negirdi.

„Atradome nemažai balsingų jaunuolių. Kai kurie jų yra įgiję muzikinį išsilavinimą”, – sakė LAJM Karjeros centro vedėja Genutė Kalvaitienė.

Lietuvoje apdainuoti miškai, laukai, kloniai, arimai, upės, ežerai. Tačiau dryžuotieji nusprendė veidu atsigręžti į jūrą – užtraukė keistas, daugeliui beveik nežinomas dainas.

LAJM choristai, kaip ir kiti studentai, privalo atlikti praktiką laivuose, todėl R. Dubikaltytė jau galvoja apie pamainą.

Palengvindavo darbą

Šantės – senovinės, jūrininkų darbą ir gyvenimą buriniuose laivuose atspindinčios dainos. Paprastos, beveik vienodu ritmu dainuojamos melodijos vyrams denyje padėdavo susidoroti su sunkiais darbais.

Solo partijas dažniausiai traukdavo šantininkas (dainavedys), o jam pritariantis jūreivių choras priedainį baigdavo šūksniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.