Konservatoriai mano, kad V. Andriukaitis daug kalba apie reformas, bet nieko nedaro

Seimo konservatoriams nepavyko išsiaiškinti, kaip sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis ketina daryti pertvarkas sveikatos apsaugos sistemoje. Opozicija konstatuoja, kad ministras daug ir garsiai kalba, tačiau iš tikrųjų nieko rimto nedaro.  

R. Danisevičius
R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 18, 2013, 10:01 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:27 AM

Į susitikimą sveikatos apsaugos ministrą, kuriam inicijuojama interpeliacija, pasikvietę konservatoriai šaipėsi, kad nors ministras daug kalba apie daromas reformas, Seimas neturi ką svarstyti, nes įstatymų projektų ministerija niekaip nepateikia.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius sako, kad ministras savo „revoliucinėmis marksistinėmis kalbomis“ sukėlė sumaištį sveikatos apsaugos sistemoje, nesugeba paaiškinti planuojamų darbų, todėl abejonių, kad jam organizuojama interpeliacija yra nepagrįsta, jau neliko.  

A. Kubilius ragina V. Andriukaitį atsisakyti ministravimo ir tapti paprastu Seimo nariu, nes V. Andriukaitis esą neturi vadybinių sugebėjimų ir, kaip nemaža dalis Seimo narių, moka tik pakalbėti.

„Situacija sveikatos apsaugos sistemoje nuo daugelio kalbų ir prasto valdymo darosi vis sudėtingesnė, - konstatavo opozicijos lyderis. - Ministras neišnaudojo šios dienos susitikimo tam, jog pateiktų įtikinamus argumentus, kad jis tikrai žino, ką jis planuoja daryti.“

Ligoninėms trūksta pinigų 

Pasak A. Kubiliaus, dirbdamas jau pusę metų ministras V. Andriukaitis kol kas tik užsiima problemų konstatavimu, o ne sprendimu. Jis klausia, kodėl šiais metais padidinus sveikatos apsaugos sistemos finansavimą ligoninės gauna pinigų dešimtadaliu mažiau nei praėjusiais metais.

„Dėl to matome skaudžias pasekmes. Krizė jau baigėsi, todėl ėjimai nemokamų atostogų irgi turi būti pasibaigę. Santariškėse gydytojai siunčiami nemokamų atostogų. Čia nereikia jokių didelių studijų ir analizių“, - lėtą ministro darbą kritikavo opozicijos lyderis.

„Nemokamų atostogų Santariškėse einama jau 4 metus. Kai jūs buvote premjeras, jūs to nepastebėjote“, - A. Kubiliui įgėlė ministras. Tiesa, patys medikai teigia, kad anksčiau atostogauti per prievartą nemokamai nebuvo varomi.

Jis sako, kad Santariškių ligoninių vadovai buvo perspėti prievarta nesiųsti medikų nemokamai atostogauti.

„Žingsnių, kurie nepateisinami teisiškai, mes netoleruosime“, - tikino ministras, tačiau jis nepaaiškino, kaip ketina išspręsti šią problemą. Jis tik pabrėžė, jog finansinė padėtis sveikatos apsaugos sektoriuje yra labai įtempta ir tai yra labiausiai krizės paveiktas sektorius. Pinigų trūksta ne tik vaistams ar algoms, bet ir apmokėti komunalines paslaugas.

„Reikės stipriai padirbėti norint atstatyti rodiklius, buvusius iki 2008 metų“, - kalbėjo ministras.

Toliau gina skandalingą patarėją

Konservatoriai taip pat stebėjosi, kodėl ministras puola privačias gydymo įstaigas, kurių veikla klientai yra kur kas labiau patenkinti nei valstybinių poliklinikų. Anot Seimo narės Rasos Juknevičienės, taip engiant medikus valdžia juos skatina emigruoti iš šalies. 

Opozicijai įtarimų kelia ir dviejų ministro patarėjų bei viceministro Gedimino Černiausko veikla. Ministro patarėjui Dariui Prialgauskui pareikšti įtarimai dėl galimų finansinių nusikaltimų.

„Aš esu pats buvę įtariamasis ir žinau, ką tai reiškia. Žinau, kad ir Seime yra įtariamųjų ir visokių kitokių“, - pareiškė ministras. V. Andriukaitis sako, kad jo patarėjui pareikšti įtarimai dar nieko nereiškia. Reikia palaukti tyrimo pabaigos ir tada bus galima daryti išvadas.

„Jei byla bus perduota teismui, aš paprašysiu savo patarėjo sustabdyti savo įgaliojimus“, - pažadėjo ministras.  

Jis neigė kaltinimus, kad ministerijos organizuojamus ligoninių  vadovų konkursus laimi tik Socialdemokratų partijos atstovai.   

Interpeliacijos nori kuo greičiau

Ministras atmeta kaltinimus, kad nieko nedaro. Jis teigia per pusmetį padaręs daugiau kaip šimtą darbų ir visi yra labai svarbūs. 

Jis teigia labai laukiantis interpeliacijos Seime, nes tada galės atsakyti į visus klausimus ir išsklaidyti jam metamas abejones. Atsakymus į interpeliacijos rengėjų klausimus ministras žada atsakyti kitą ketvirtadienį. 

Jis taip pat tikisi, kad artimiausiu metu Vyriausybė patvirtins jo rengiamos sveikatos apsaugos sistemos reformos gaires. Tuomet prasidės įstatymų projektų derinimo procedūra. Tokiu atveju įstatymai Seimą pasiektų rudenį. 

V. Andriukaitis teigia nežinąs, kodėl prieš jį yra nusistačiusi koalicijos partnerė Darbo partija, kuri gali palaikyti interpeliaciją. Jis leido suprasti, kad to nesureikšmina. 

„Gyvenime visą laiką yra iššūkių, kuriuos visiškai ramiai reikia priimti“, - tvirtino ministras. 

Interpeliaciją inicijavo liberalai

Liberalų sąjūdis nepasitikėjimą ministrui paskelbė dėl esą destruktyvių ir įtampą keliančių ministro veiksmų sveikatos apsaugos srityje. Ministras jau pirmaisiais darbo mėnesiais paskelbė karą privačioms gydymo įstaigoms, sugebėjo susipykti su pacientų, gydytojų organizacijomis.

Ministro sprendimu šiais metais buvo dešimtadaliu sumažintas finansavimas gydymo įstaigoms dėl to dar labiau pablogėjo padėtis šalies ligoninėse, medikai verčiami eiti neapmokamų atostogų. Liberalai sako, kad per tą laiką, kol V. Andriukaitis dirba ministerijoje, problemų sveikatos apsaugos sistemoje atsirado dar daugiau.

Interpeliaciją socialdemokratų ministrui parėmė 31 Seimo narys. Parašą padėjo ir pats ministras, kuriam interpeliacija, anot jo, yra „Dievo dovana“. Tiesa, kai kurie konservatoriai ministrą kol kas remia ir po interpeliacijos tekstu nepasirašė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.