Visuomenės sveikatos specialistus neramina, kad minėtas panevėžietis – jau antrasis lietuvis, kuriam šiemet diagnozuota bruceliozė. Pastarąjį kartą Lietuvoje žmogaus bruceliozės atvejis buvo užregistruotas tik 2009 metais.
Žmonės brucelioze užsikrečia vartodami nepasterizuotą pieną ir jo produktus užterštus brucelėmis. Šia liga taip pat galima užsikrėsti įkvepiant ligos sukėlėjų ar jiems patekus į organizmą per pažeistą odą, gleivines, tiesioginio sąlyčio su infekuotų gyvulių audiniais ar šlapimu. Toks užsikrėtimo būdas dažniau pasitaiko ūkininkams, veterinarams, skerdyklų darbuotojams. Žmogus nuo žmogaus užsikrėsti gali tik išskirtinai retais atvejais.
Bruceliozė yra infekcinė liga (zoonozė), kurią sukelia Brucella genties bakterijos. Vidutiniškai inkubacinis ligos periodas trunka 5-30 dienų, bet gali trukti ir 6 mėnesius. Bruceliozei būdingas ilgalaikis, banguojantis karščiavimas, prakaitavimas, svorio kritimas, letargija, anoreksija, sąnarių skausmai, gali padidėti kepenys, blužnis, limfmazgiai. Netinkamai gydant, asmenims gali išsivystyti lėtinė bruceliozė, pasižyminti klinikinių formų įvairumu. Susiformuoja lėtiniai infekcijos židiniai įvairiuose organuose, pažeidžiami sąnariai, nervai, lytiniai ir vidaus organai.
Įtariama, kad minėtas panevėžietis brucelioze užsikrėtė maždaug prieš dvejus metus, tačiau nieko neįtarė. 2011 metų pabaigoje vyriškį ėmė kankinti banguojantis karščiavimas, naktinis prakaitavimas, kiti nemalonūs pojūčiai. Vėliau jo būklė ėmė blogėti, tačiau gydytojams panevėžiečio negalavimų priežasčių nustatyti vis nepavyko. Šią retą infekcinę ligą gydytojai jam nustatė tik dabar, atlikę specialų kraujo tyrimą – tuomet kraujyje buvo rasta bruceliozės sukėlėjų.
Kaip informuoja visuomenės sveikatos centro specialistai, siekiant išvengti šios pavojingos ligos patariama vartoti pasterizuotą pieną ir jo produktus. Taip pat būtina vengti tiesioginio sąlyčio su sergančių gyvulių audiniais ir ekskrementais. Dirbantiems mėsos perdirbimo įmonėse, ūkininkams, medžiotojams, skerdžiant laukinius ir naminius gyvūnus rekomenduojama naudoti asmens apsaugos priemones – pirštines, specialius rūbus. Taip pat būtina laikytis saugių mėsos skerdimo ir dorojimo procedūrų.
Keliaujantiems į endemines teritorijas (Portugalija, Ispanija, Prancūzija, Italija, Graikija, Turkija, Šiaurės Afrika, Meksika, Centrinė ir Lotynų Amerika, Azija ir Afrika), kur paplitusi bruceliozė, svarbu laikytis tinkamų atsargumo priemonių.