Skelbimas prie bažnyčios: mišios – 40 litų, santuoka ir laidotuvės – 250 litų

Neretam tikinčiajam einant užprašyti šv. Mišių kyla klausimas – kiek pinigų duoti kunigui? Telšių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje atsakymas užrašytas juodu ant balto.

Telšių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios skelbimų lentoje kelerius metus kabo raštas su sumomis, kiek aukoti už kunigų patarnavimus.<br>V. Balkūnas
Telšių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios skelbimų lentoje kelerius metus kabo raštas su sumomis, kiek aukoti už kunigų patarnavimus.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jun 18, 2013, 7:03 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:33 AM

Bažnyčios skelbimų lentoje kabo raštas su nurodytomis sumomis. Už šv. Mišias rekomenduojama duoti 40–70 litų, už santuokos sakramentą ir laidotuvių mišias – 250 litų, vaiko krikštą – 100 litų.

„Kadangi kunigai turi išsilaikyti – jie gyvena iš mišių stipendijų, dėl to imamos aukos. Bet jei žmogus neturi, jis neprivalo tiek duoti. Vieni duoda daugiau, kiti – mažiau. Tai – tik orientacinės kainos“, – paaiškino bažnyčios klebonas Juozas Šiurys.

Paklaustas, kodėl vartoja žodį „kainos“, jis pasitikslino turėjęs galvoje aukas. Kunigas tikino, kad „našlės skatikas yra daugiau už milijonus“, todėl jam užtenka ir 1–2 litų aukos.

Dvasininkas pasakojo, kad raštas bažnyčios skelbimų lentoje kabėjo dar prieš jam tampant klebonu. Ir tai, anot jo, joks nusikaltimas – kunigai pavaldūs vyskupijos kurijai, kuri ir išplatino raštą 2008-aisiais.

Prieš J. Šiurį parapijai vadovavęs Saulius Damašius neatsiminė, ar kabinti raštą su konkrečiomis sumomis – jo sumanymas.

„Neatsimenu. Jau metai, kaip nesu ten klebonas. Skelbimas gal kabėjo prieš man ateinant?“ – svarstė dvejus metus klebonu bažnyčioje tarnavęs S. Damašius.

Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) generalinio sekretoriaus pavaduotojas Darius Trijonis patvirtino, kad prieš šešerius metus LVK yra išplatinusi rekomendacijas dėl aukų dydžių.

„Vyskupai paruošė rekomendacinį raštą kurijoms. Kiekviena vyskupija galėjo jį prisitaikyti sau, jei matė poreikį sukonkretinti sumas“, – aiškino kunigas.

Vyskupų rekomendacijoje nurodoma, kad neterminuotų mišių stipendija (kai nenurodoma mišių data) gali būti 40 litų, nurodant datą – 50 litų, 30 dienų ar vienerių metų po mirties mišių – 70 litų, sudėtinių mišių – 5-30 litų.

Paklaustas, koks tikslas leisti tokias rekomendacijas, jis aiškino, kad tai turėtų būti pagalba klebonams ir kunigams, kurie yra nuolat atakuojami žmonių klausimų apie aukų dydžius.

„Žmonės, kurie rečiau lankosi bažnyčioje, ateina paklausti, kiek aukoti už mišias. Kunigas gali pasakyti, kokia suma rekomenduojama, bet tai nėra privaloma suma. Tai nėra kaina“, – aiškino D. Trijonis.

Jis įsitikinęs, kad bažnyčios skelbimų lentoje konkrečias sumas verta viešinti tokiu atveju, kai tai pasitarnauja žmonėms. Skelbimas esą turėtų teikti informaciją, o ne įpareigoti mokėti nurodytą sumą.

LVK rekomendacijas dėl aukų dydžių išplatino 2007 metais.

Skelbimo prie bažnyčios turinys

Orientacinės aukų normos užsakant šv. Mišias ir prašant Sakramentų

Kunigai negali reikalauti didesnių aukų, bet gali paimti didesnę auką, jei tokia yra aukotojo valia:

1. Šv. Mišios be datos (neterminuotos) – 40 Lt.

2. Šv. Mišios su data (šiokiadieniais) – 50-70 Lt.

3. Sudėtinės (bendros) Mišios – 5–30 Lt nuo kiekvieno aukotojo. Nuo sudėtinių Mišių kunigui galima pasiimti Mišių stipendiją 40 Lt + 30 Lt kunigo išlaikymui honoraras, likusi suma perduodama vyskupui, kad išdalintų Mišių stipendijų stokojantiems kunigams.

4. Laidotuvių Mišios – 250 Lt. Atskirai atsiskaitoma su tarnais.

5. Už 9-tą, 30-tą dieną po mirties ir mirties metines – 100 Lt.

Jei tai yra šeštadienis, atskirai atsiskaitoma su vargonininku ir zakristijonu.

6. Krikšto sakramentas – 100 Lt + (atsiskaitoma su zakristijonu atskirai).

7. Santuokos Sakramentas – 250 Lt + (atsiskaitoma su vargonininku, zakristijonu ir pročkele už papuošimą atskirai).

Telšių vyskupijos kurija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.