K. Betingis: „Ateina laikas pasiieškoti kito darbo“ (atnaujinta)

Generalinės prokuratūros vadovų nemalonę užsitraukęs, viešai apie prokuratūros darbo ydas kalbėjęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis nusprendė trauktis. Pasibaigus kadencijai jis traukiasi ne tik iš vyriausiojo prokuroro pareigų, bet ir palieka darbą prokuratūroje.

K. Betingis Generalinės prokuratūros vadovų nemalonę užsitraukė vadinamojo pedofilijos skandalo įkarštyje, kai išdrįso viešai kritikuoti prokuratūros darbą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
K. Betingis Generalinės prokuratūros vadovų nemalonę užsitraukė vadinamojo pedofilijos skandalo įkarštyje, kai išdrįso viešai kritikuoti prokuratūros darbą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis, Lukas Pileckas

Jun 19, 2013, 10:49 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:30 AM

„Turėjau parašyti pareiškimą, taip ir padariau. Nurodžiau, jog prašau atleisti iš tarnybos prokuratūros sistemoje, dabar laukiu kol bus priimtas sprendimas, nes baigiasi kadencija. Gaila, tačiau tolimesnis darbas nebuvo galimas“, - lrytas.lt sakė K. Betingis.

Pasibaigus Kauno apygardos prokuratūros vadovo kadencijai, Generalinė prokuratūra paskelbė naują konkursą, jame dalyvavo ir K. Betingis. Nors prokuroras surinko daugiausia balų, generalinis prokuroras jo kandidatūrą atsisakė tvirtinti, netikėtai buvo pareikšta, jog bus skelbiamas dar vienas konkursas.

Kalbėdamas su lrytas.lt žurnalistu K. Betingis užsiminė sulaukęs ultimatyvaus reikalavimo apsispręsti.

„Nors tuo metu dokumentai buvo paduoti atrankai, jie buvo priimti, tačiau gavau reikalavimą apsispręsti – prašytis paskiriamu į žemesnes pareigas, antraip būsiu atleistas. Išreiškiau savo valią, apsisprendimą, parašiau prašymą atleisti mane iš pareigų“, - sakė K. Betingis.

K. Betingis Generalinės prokuratūros vadovų nemalonę užsitraukė vadinamojo pedofilijos skandalo įkarštyje, kai išdrįso viešai kritikuoti prokuratūros darbą.

Laikinai generalinio prokuroro pareigas ėjęs Raimondas Petrauskas apkaltino jį padarius tarnybinį pažeidimą, prokuroras buvo atleistas iš pareigų.

K. Betingis kreipėsi į teismą ir įrodė, jog iš darbo buvo atleistas nepagrįstai. Proceso metu viešai apsijuokė buvęs laikinasis Generalinės prokuratūros vadovas R. Petrauskas, jis pripažino K. Betingį pavertęs tam tikru atpirkimo ožiu. Jo atleidimu siekta suvaldyti prieš prokuratūros sistemą protestuoti ėmusių D. Kedžio garbintojų aistras.

„Tuo metu aš maniau, kad tai išeitis. Tikslas buvo vienas - noras sustabdyti puolimą“, - teisme sakė R.Petrauskas.

Nors teismo sprendimu K. Betingis buvo grąžintas į tarnybą, tačiau Generalinės prokuratūros vadovai tiesiog negalėjo jo matyti šiame poste.

Lrytas.lt žurnalisto kalbinti Kauno prokurorai pripažino, kad jų nuomone, K. Betingis vadovų nemalonę užsitraukė ne dėl prasto darbo, bet už tai, kad nebijojo viešai reikšti savo nuomonės.

Kauno apygardos prokuratūros vadovas Kęstutis Betingis per spaudos konferenciją pabrėžė, kad ryt vyks dalyvauti atrankoje į Kauno apygardos prokuratūros vadovo postą. Tiesa, K. Betingis nuvyks tik pranešti, kad jo kandidatūra nebūtų svarstoma.

Savo pareiškimą dėl pareigų palikimo viešai perskaitęs K. Betingis pabrėžė, kad nemato jokių galimybių tęsti tarnybos, nes jaučia spaudimą bei nesutinka su tuo, kad generalinis prokuroras nepripažįsta K. Betingio laimėto konkurso į regiono vadovo postą.

"Yra riba, kai eilę metų turi įrodinėti, kar davei priesaiką ir dirbi valstybei ir žmonėms. Tiesiog ateina laikas pasieškoti kito darbo. Visi metai, kurios dirbau, 30 metų atidirbta prokuratūroje, įgūdžių yra daug. Man siūlė pareigas Ignalinoj, dar kažkur. Manau, kad geriu geriau pritaikyti savo žinias, nei dirbdamas eiliniu prokuroru",- sakė K. Betingis.

Prokuratūros vadovas taip pat paneigė gandus, kad jo pasitraukimas siejamas su Garliavos istorija.

Prokurorų profsąjunga kritikuoja D. Valį Prokurorų profesinė sąjunga trečiadienį apkaltino generalinį prokurorą Darių Valį destabilizuojant prokuratūros dirbančiųjų bendruomenę, kai nepaaiškinami motyvai neskirti Kauno prokuratūros vadovu K. Betingio. „Laiku neviešinami Jūsų sprendimo motyvai dėl prokuroro K. Betingio neskyrimo į šias pareigas, laimėjusio atranką, kelia nereikalingas diskusijas ir interpretavimus ne tik institucijos vidinėje erdvėje. Sudaromos prielaidos vertinti, kad atrankos procedūros neparemtos skaidrumo, objektyvumo ir kitais principais“, - rašome atvirame laiške. Kreipimasis, kurį pasirašė prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis, paskelbtas netrukus po to, kai K. Betingis pranešė nusprendęs pasitraukti iš prokuratūros sistemos. Generalinis prokuroras D. Valys atsisakė skirti K. Betingį Kauno apygardos vyriausiuoju prokuroru, nors Atrankos komisija jį buvo įvertinusi geriausiais balais. Generalinės prokuratūros teigimu, K. Betingis atsisakė kitų jam siūlytų pareigų. „Jūsų sprendimai destabilizuoja prokuratūros dirbančiųjų bendruomenę, kelia pagrįstą pasipiktinimą, menkina prokuratūros prestižą visuomenėje“, - rašoma profsąjungos laiške D. Valiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.