Nusikaltėliai pagauti seniai - ministras giriasi dabar

Įsivaizduokite: Lietuvos Vyriausybė šiandien paskelbia, kad Rūta Meilutytė laimėjo aukso medalį olimpinėse žaidynėse. Sukviečiami žurnalistai, sveikinama laimėtoja, dėkojama jai padėjusiai valdžiai. Panašūs dalykai pastaruoju metu vyksta Vidaus reikalų ministerijoje, kur, anot Seimo opozicijos, senos nusikaltėlių sulaikymo operacijos su pompastika pristatomos kaip didžiausia naujiena.

Opozicija sako, kad ministras D. Barakauskas teisėsaugos darbą pavertė asmenine reklama.<br>J. Stacevičius
Opozicija sako, kad ministras D. Barakauskas teisėsaugos darbą pavertė asmenine reklama.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 19, 2013, 2:29 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:12 AM

Antradienį Vidaus reikalų ministerijoje buvo surengta spaudos konferencija apie Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ir kitų šalies bei užsienio teisėsaugos institucijų tyrimą, per kurį atskleista tarptautinė sukčiavimo ir pinigų plovimo schema. Pinigai plauti per vadinamąją „karuselinio“ sukčiavimo schemą, bendra sandorių vertė siekia kelis šimtus milijonų eurų.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasidžiaugė, kad FNTT perorientavimas į stambių finansinių nusikaltimų tyrimą pradeda duoti apčiuopiamų rezultatų. Tyrimą atlikti padėjusiems darbuotojams buvo įteikti padėkos raštai.

Visa tai buvo stengiamasi pristatyti kaip didelę naujieną, todėl žiniasklaida spaudos konferencijoje paviešintą nusikaltėlių sulaikymą ir įvykdytą tyrimą nušvietė kaip dar vieną Lietuvos teisėsaugos pergalę prieš nusikaltėlių grupuotes.

Tačiau iš tikrųjų šis tyrimas buvo pradėtas dar 2011 metais. Informaciją apie jį pranešė pati teisėsauga. Vakar paviešinta tyrimo metu filmuota medžiaga dar prieš dvejus metus buvo paskelbta interneto portaluose. Vienintelė naujiena šioje istorijoje vakar buvo ta, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga FNTT neseniai buvo perduota Italijos teisėsaugai.

Toks ministerijos elgesys nustebino Seimo opoziciją. Jos atstovams sukėlė nuostabą tai, kad apie visas pareigūnų operacijas nuo šiol pradėjo pranešinėti vidaus reikalų ministras D. Barakauskas. Ar jis tokiu būdu nenori sau pasidaryti nepelnytos reklamos? 

„Ministras nutarė apmulkinti žmones prisidengdamas seniai teisėsaugos vykdytais tyrimais. Stebėjau, kaip įvykį nušvietė žiniasklaida - viskas buvo pristatyta taip lyg vakar būtų buvę tie italai sulaikyti. Reikia realiai dirbti, o ne panašius šou daryti“, - kalbėjo Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Seimo liberalai turi duomenų, kad panašiomis aplinkybėmis prieš kelias savaites Vidaus reikalų ministerijoje buvo surengta dar viena spaudos konferencija. Sukvietęs didelį būrį žurnalistų ministras D. Barakauskas pranešė, kad FNTT atskleidė tarptautiniu mastu veikusią iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių suburtą 11 asmenų organizuotą grupę, kuri iš neteisėtos prekybos naftos produktais nusikalstamu būdu įgijo ir legalizavo daugiau nei 160 mln. litų, o neteisėtai veiklai nuslėpti naudojo 47 bendroves, registruotas Lietuvoje ir kitose šalyse. Operacijos metu konfiskuota apie 5 mln. Lt grynųjų pinigų.

Ta proga už gerą darbą FNTT vadovui Kęstučiui Jucevičiui ministras įteikė vardinį ginklą, o kiti valdininkai gavo padėkos raštus.

Pasak opozicijos atstovų, šis renginys labai nustebino FNNT kolegas iš Lenkijos. Šie skambinėjo į Lietuvą ir teiravosi, už ką K. Jucevičiui įteiktas pistoletas, jei praktiškai visą darbą šioje operacijoje padarė Lenkijos pareigūnai, neteisėtai pardavinėti naftos produktai esą į Lietuvą nė nebuvo patekę.

Vidaus reikalų ministro patarėjas ryšiams su visuomene Valdas Kaminskas sako, kad antradienio spaudos konferencija buvo surengta norint padėkoti žmonėms, baigusiems tyrimą. Esą niekas neslėpė, kad jis buvo pradėtas seniau. 

„Taip buvo paminėtos tyrimo pabaigtuvės. Mes neakcentavome, kad čia kažkas naujo“, - sakė ministro patarėjas.

Ministras D. Barakauskas portalui lrytas.lt sakė, kad spaudos konferencija buvo surengta norint informuoti žmones apie baigtą tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje