Aštuonios cisternos vandens – kad prezidentei kelelis nedulkėtų

Nedidelio Vajasiškio kaimo gyventojai Zarasų rajone penktadienį laukia prezidentės Dalios Grybauskaitės apsilankymo. Šalies vadovė į Senolių kaimo vardą pelniusią gyvenvietę važiuos švęsti Rasų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jun 20, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:06 AM

„Bendruomenė rengiasi, tvarkosi, mes stengsimės dalyvauti“, - ketvirtadienį pasakojo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Sekonas.

Jis sakė, kad savivaldybė svarstė vieškelį iki Vajasiškio aplieti vandeniu, kad prezidentės ir kitų šventės svečių automobiliai nepaskęstų dulkėse. Sprendimas dar nepriimtas – savivaldybei tai atrodo per brangu.

„Tai kainuotų didelius pinigus. Yra apie 8 kilometrus, o kilometrui reikia beveik cisternos vandens, tas automobilis yra varomas benzinu. Skaičiuojam, žiūrėsim. Dar tikimės, kad lietutis nuplaus“, - kalbėjo tarnautojas.

Pagal jo paskaičiavimus, vandeniu nulieti 8 kilometrų kelią kainuotų kelis tūkstančius litų.

Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius tikino nelabai ką girdėjęs apie sumanymą nulieti kelią vandeniu. „Žmonės galvoti gali įvairiai. Manau, kad tai buvo žmonių, bendruomenės siūlymas. Nemanau, kad tai yra rimtas siūlymas“, - įsitikinęs meras.

Kaimo gyventojai patyliukais šmaikštauja, kad apliejimas vandeniu – tarsi paguoda kaimui. Mat jau nuo 1994 metų įvairūs valdžios pareigūnai žadėjo kelią nuo Baibių iki Vajasiškio asfaltuoti. Buvo padėtas pagrindas asfaltui, tačiau pasikeitus valdžioms darbai taip ir nebuvo baigti.

„Didieji autobusai su ekskursijomis vengia važiuoti žvyrkeliu dėl duobių. Tai yra didžiulis minusas mūsų kaimui“, - sakė Vajasiškio bendruomenės pirmininkė Genovaitė Sarokina.

Kaimo gyventojos teigimu, važiuoti žvyrkeliu paskui kitą automobilį beveik neįmanoma – dulkės paskandina viską aplinkui.

„Važiuojant kyla dulkių kamuoliai. Mano raudona mašina kelis kartus pravažiavus pasidaro balta“, - pasakojo G. Sarokina.

Meras paaiškino, kad kelias Baibiai-Vajasiškis yra krašto kelias ir nepriklauso savivaldybei, jo asfaltavimu turėtų pasirūpinti valstybė. „Kelias yra įtrauktas į vadinamą žvyrkelių asfaltavimo programą. Atrodo 2008 ar 2009 jis turėjo būti asfaltuojamas. Bet dėl krizės programa buvo sustabdyta ir iki šiol neatnaujinta“, - aiškino A. Abramavičius.

Prieš kelias savaites jis susitiko su Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriumi Skirmantu Skrinsku, kuris žadėjo, kad jei programa bus atnaujinta, šis kelias bus asfaltuojamas prioriteto tvarka 2014 ar 2015 metais.

Vajasiškis pernai rugpjūtį tapo Senolių kaimu – turistai į jį važiuoja pamatyti, kaip lietuviai gyveno senovėje. Turizmo agentūros Vajasiškį įtraukė į turistams siūlomus maršrutus.

D. Grybauskaitė Vajasiškio kaime susitiks su Antalieptės ir Vajasiškio kaimų bendruomenėmis ir kartu švęs senovinę lietuvių vasaros saulėgrįžos šventę – Rasas.

Šalies vadovė dalyvaus teminių „Pasakų kaimų“ pristatymuose, domėsis, kaip plėtojamos naujos turizmo formos, skatinamas smulkusis verslas, puoselėjami amatai, senosios lietuvių liaudies tradicijos.

Susitikimas prasidės 14 val., vėliau prezidentė skirs dėmesio žiniasklaidos atstovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.