E. Vareikis pataria vyrams: „Mylėkite savo žmonas“

Seimo narys Egidijus Vareikis

E. Vareikis prisipažino, kad net ir blogiausiame sapne nebūtų pagalvojęs, kad taps etaloniniu Lietuvos smurtautoju.<br>V. Ščiavinskas
E. Vareikis prisipažino, kad net ir blogiausiame sapne nebūtų pagalvojęs, kad taps etaloniniu Lietuvos smurtautoju.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 20, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:23 AM

Ketvirtadienį Seimas pritarė laikinosios tyrimo komisijos siūlymui leisti Seimo narį Egidijų Vareikį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Už tokį rezoliucijos projektą balsavo 84 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, susilaikė 10 parlamentarų.

Iš Seimo tribūnos kalbėjęs, jaudulio neslėpęs E. Vareikis prisipažino, kad „net ir blogiausiame sapne nebūtų pagalvojęs, kad taps etaloniniu Lietuvos smurtautoju“.

Jis sakė žiniasklaidoje ir internete sulaukęs „melo, purvo ir patyčių“, kai kas netgi paskubėjo rašyti diagnozes. „Mano medicininėje kortelėje - tik profilaktinių patikrinimų rezultatai. (...) Pažįstamas psichoterapeutas pasakė: psichikos ligų tu neturi - šiaip esi kvailas“, - sakė politikas.

Jis tvirtino, kad prisiima visą kaltę už savo elgesį. „Visa apimtimi prisiimu kaltę už tai, ką padariau. Esu pasiruošęs bausmes vykdyti, bausmė nėra blogis. Bausmė gali būti Dievo gailestingumas“, - svarstė E. Vareikis.

Kreipdamasis į kolegas parlamentarus E. Vareikis gyrė savo žmoną, kuri, anot jo, yra „teisinga, principinga, sugebanti ginti savo nuomonę, saugoti ir ginti savo garbę ir orumą“.

„Sakau atvirai, koks bebūtų sprendimas, mano meilė ir pagarba jai nesumažės“, - sakė E. Vareikis.

Dalindamas patarimus kolegoms E. Vareikis ragino vyrus mylėti savo žmonas. „Sakau, mieli vyrai, mylėkite savo žmonas, mylėkite tokias, kokias turite, mylėkite, nes tai didelė dalimi jūsų bendro gyvenimo produktai. (...) Mano elgesys - tai pavyzdys, kaip nereikia daryti. Geriau mylėkite - tada ir smurto prevencijos reikės kur kas mažiau“, - tvirtino E. Vareikis.

Politikas negailėjo kritikos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, kurio veikimą „patyrė ant savo kailio“.

„Tai ne smurto prevencijos, o šeimos griovimo įstatymas, įstatymas darantis viską, kad žmonės kuo greičiau susvetimėtų ir kuo greičiau suardytų sąjungą, vadinama šeima“, - apgailestavo E. Vareikis.

Panaikinti jo teisinę neliečiamybę kvietė parlamentarė konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

„Jeigu vyras pakėlė ranką prieš moterį, kuri pagimdė, augino, rūpinosi vaikais, vadinasi, juo pasitikėti tikrai negalima, ypač po šios dienos kalbos“, - sakė parlamentarė. Jos nuomone, R. Vareikis nusipelnė principingo įvertinimo.

„Drąsos kelio“ frakcijos narys Povilas Gylys teigė nemanąs, kad E. Vareikį reikėtų suimti.

„Aš nemanau, kad Seimo narys Vareikis kelia visuomenei kažkokį ypatingą pavojų ir kad šitą formuluotė su žodžiu „suimti“ reiktų patvirtinti“, - sakė P. Gylys.

Jo nuomone, tokia formuluotė yra neadekvatus situacijos sprendimas.

Tuo tarpu Seimo narė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė piktinosi, kad E. Vareikis savo kalboje „vertė kaltę įstatymams“.

Prieš kolegos teisinės neliečiamybės panaikinimą pasisakė Seimo narys Rokas Žilinskas. „Gerai pagalvokime prieš balsuodami. Man atrodo, šita byla yra politinė“, - sakė parlamentaras.

Tyrimo komisijoje dirbo 12 Seimo narių. Seimas buvo pavedęs komisijai atlikti tyrimą iki šių metų birželio 21 d.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį E. Vareikį.

Šių metų gegužės mėnesį Vilniaus rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo smurtaujant artimoje aplinkoje.

Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad E. Vareikis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, gegužės 4-ąją savo namuose Vilniaus rajone smurtavo prieš sutuoktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.