Pasauliui - sužavėtų narkomanų įspūdžiai iš Lietuvos sostinės (papildyta)

Britų žiniasklaidoje Lietuvos vardas linksniuojamas ne iš pačios gražiausios pusės. Neseniai „Daily Mail“ buvo išjuokti Lietuvos provincijos šokiai. Dabar - tinklalapyje vice.com Maxas Daly pasakoja apie Vilniaus keturių žvaigždučių viešbutyje „Radisson Blu“ iš viso pasaulio suvažiavusius 750 narkomanų, kurie čia pat ir svaiginosi. Pasakojimą M. Daly iliustravo iškalbingomis nuotraukomis. Viešbučio tualetuose buvo specialiai įrengtos šiukšlių dėžės naudotoms adatoms, o vestibiulyje vyko mokymai, kaip vartoti heroiną.

Konferencijoje buvo galima pasidalyti įvairia patirtimi.<br>vice.com
Konferencijoje buvo galima pasidalyti įvairia patirtimi.<br>vice.com
Daugiau nuotraukų (1)

Dorotėja Noreikaitė

Jun 20, 2013, 5:40 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:10 AM

„Esu keturių žvaigždučių „Radisson Blu“ viešbutyje Vilniuje, Lietuvos sostinėje, viename didžiausių buvusių ir esamų narkomanų suvažiavime. Čia yra heroino vartotojų iš Nairobio lūšnynų, opiumo rijikų iš Nepalo gatvių ir žolės rūkytojų iš Kabulo, taip pat dalyvavo nemažas skaičius sveikatos darbuotojų, žmogaus teisių gynėjų ir politikų“, - rašo publikacijos autorius.

Jo teigimu, „Radisson“ viešbutis keturias dienas buvo prieglobstis narkotikus vartojantiems žmonėms, kurie tėvynėje yra diskriminuojami dėl savo priklausomybės ir negauna lygių teisių bei reikiamos sveikatos priežiūros.

Renginys su visais patogumais

Specialiai šiam renginiui kiekviename viešbučio tualete buvo įrengta specialios šiukšlių dėžės, į kurias buvo metamos panaudotos adatos, įrengta laikina klinika, paruošta daug švarių adatų. Budėjo ir medicinos personalas, jei kas nors perdozuotų heroino.

Pirmojo aukšto laukiamajame garsus narkotikų srities ekspertas, mokslininkas ir narkomanų konsultuotojas Neilas Huntas įrengė dirbtuves, kuriose narkomanus mokė, kaip iš folijos susisukti pypkutes inhaliuoti heroinui. Jis vietoj heroino naudodamas cukrų demonstravo geriausią narkotiko vartojimo būdą.

Straipsnio autorius pakalbino ir kelis žmones, atvykusius į suvažiavimą. Viena jų - 30 metų Anastasia Teper - pasakojo, kad į narkotikus ją įtraukė vaikinas dar tada, kai ji buvo aštuoniolikos. Ji ne kartą galvojo apie savižudybę, bet būdama 22-ejų suprato, kad nori gyventi.

Kitas narkomanas, Danielis Tinga iš Nairobio pradėjo vartoti narkotikus po to, kai ėmė saugoti vieno pardavėjo kvaišalus. Iš pradžių nesuprato, ką laiko savo namuose, bet susivokė po to, kai į jo namus norėdami išbandyti heroiną ėmė eiti narkomanai. D. Tinga iš smalsumo irgi pabandė narkotikų. Po to, kai pardavėjas suprato, jog vyras vagia narkotikus, D. Tinga buvo atleistas iš darbo.

Rinkosi pasikalbėti apie ŽIV

Birželio 9-12 dienomis Vilniuje iš tiesų vyko tarptautinė Žalos mažinimo konferencija, kuria buvo siekiama atkreipti dėmesį į didėjančią ŽIV epidemiją pasaulyje, paplitusią dėl didėjančio švirkščiamųjų narkotikų vartotojų skaičiaus. Konferencijoje siekta atkreipti dėmesį į šalių poreikį skirti tinkamą finansinį ir politinį dėmesį kovai su švirkščiamųjų narkotikų vartojimu.

Tarp dalyvių buvo ne tik narkomanai, bet ir žymūs mokslininkai ir net politikai. Tarp pastarųjų – ir buvęs Lenkijos prezidentas Alexandras Kwasniewskis. Viena iš konferencijos rengėjų buvo Pasaulio Sveikatos Organizacija.

Sergey Votyagov, Eurazijos žalos mažinimo tinklo direktoriaus komentaras:

„Straipsnis „Vice” akivaizdžiai siekia Jungtinės Karalystės auditorijos dėmesio, kur narkotikų vartojimas jau nebėra sensacingas ir žalos mažinimo programos yra pripažintos ir plačiai naudojamos kaip visuomenės sveikatos užtikrinimo dalis, kuri mažina su narkotikų vartojimu susijusią žalą.

Žalos mažinimas Jungtinėje Karalystėje buvo esminis faktorius lėmęs žemą ŽIV paplitimą nuo epidemijos pradžios, o pradėtas įgyvendinti dar Margaret Thecher laikais.

Į Vilniuje surengtą 23 –ąją žalos mažinimo konferenciją taip kaip ir prieš tai buvusias konferencijas įsitraukė daugiau kaip 800 mokslininkų, JT AIDS programos, Pasaulio banko, valstybinių institucijų atstovai ir žmonės priklausomi nuo narkotikų.

Žmonių priklausomų nuo narkotikų dalyvavimas yra svarbus, nes jie turi turėti galimybę pareikšti nuomonę diskusijose, kurios liečia jų gyvynimus.

Lygiai taip pat kaip padarė Jungtinė Karalystė, dauguma Rytų Europos ir Centrinės Azijos valstybių turėtų padidinti žalos mažinimo programų mastą ir į šių programų kūrimą, įgyvendinimą ir įvertinimą įtraukti priklausomus nuo narkotikų žmones”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.