Vilniaus troleibusai ir autobusai – valkatų prieglauda ant ratų

Būtina padaryti viską, kad aukšti svečiai iš Europos Sąjungos šalių Vilniuje jaustųsi saugūs. Tokią užduotį yra gavusi ir policija, ir kitos tarnybos. Iki liepos 1-osios liko nedaug laiko, tačiau neužkaišytų skylių - dar daug.

19-ojo maršruto troleibuse sulaikyti du vyriškiai: vienas girtas, kitas - galimai apsvaigęs nuo narkotikų.<br>J. Stacevičius
19-ojo maršruto troleibuse sulaikyti du vyriškiai: vienas girtas, kitas - galimai apsvaigęs nuo narkotikų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-06-20 06:50, atnaujinta 2018-03-05 08:42

Todėl rengiantis perimti Europos Sąjungos (ES) pirmininkavimą ant kojų sukelti ne tik kelininkai, bet ir policininkai, užtikrinsiantys svečių saugumą. Ne tik gatvėse, bet ir troleibusuose bei autobusuose vyksta reidai, per kuriuos pareigūnai aiškinasi, ar saugu važinėti Vilniaus viešuoju transportu.

Po vieno tokio patikrinimo šią savaitę paaiškėjo: užsieniečiams bus nerekomenduojama važinėti kai kuriais maršrutais, nes narkomanai, girtuokliai ir valkatos ten jaučiasi kaip namie.

Antradienį vakare policijos ekipažas, su kuriuo vyko ir portalo lrytas.lt žurnalistai, gavo signalą: 19 maršruto troleibuse Konstitucijos prospekte sulaikyti du įtartini asmenys.

Pašėlęs ralis sausakimša gatve

Užkaukė sirenos, nuo stoties rajono patrulinė mašina dideliu greičiu, nardydama tarp spūstyse Pylimo gatvėje besigrūdančių automobilių, žaibiškai atlėkė iki viešojo transporto stotelės Konstitucijos prospekte, prie savivaldybės.

Jei norite stiprių pojūčių, nebūtina dalyvauti „Formulės-1“ lenktynėse. Pasivažinėkite patruliuojančiu policijos automobiliu. Vaizdas maždaug toks: ekipažas spaudžia apie 80-100 kilometrų per valandą greičiu pilnoje automobilių gatvėje. Prieš akis išnyra bukas troleibuso snukis. Bet pareigūnui per raciją sušukus „atlaisvinti kelią!“, troleibusas, paneigdamas fizinių kūnų išsidėstymo erdvėje dėsnius, kažkokiu būdu įsispraudė tarp dešiniajame Pylimo gatvės krašte susigūžusių automobilių.

Vyresniojo patrulio Viktoro Gomozovo vairuojamas automobilis laviravo tarp sostinės gatves užtvindžiusių automobilių dideliu greičiu, bet nesukeldamas avarinės situacijos. Toks vairuotojas, kaip šis pareigūnas, nepadarytų gėdos ir Vilniaus raliui.

Sulaikė narkomaną ir girtuoklį

19-ojo maršruto troleibuse sulaikyti du vyriškiai. Vienas 40-metis, kitas - gerokai jaunesnis, neatrodė agresyvūs. Pirmasis sulaikytas, nes buvo girtas, antrasis įtartas vartojęs narkotikus.

Į policijos automobilį apsvaigęs vyriškis lipo nesipriešindamas, tik bandė užplėšti „Ant kalno mūrai“.

Antradienį vakare pradėtas Vilniaus apskrities policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos mobiliosios kuopos ir keleivių kontrolierių reidas vyksta ir trečiadienį. Todėl smarkiai įkaušusiems ar adatą susileidusiems vilniečiams nepatartina važinėti viešuoju transportu, verčiau kepurnėtis pėsčiomis.

Juolab, kad trečiadienį pareigūnai troleibusus ir autobusus tikrins neuniformuoti. Vilniaus viešajai policijai įsakyta prieš prasidedant ES pirmininkavimui ištirti, ar saugus sostinės viešasis transportas.

Reido metu nurodyta sulaikyti asmenis, vartojančius alkoholį, narkotikus, keliančius triukšmą ir kitaip pažeidžiančius viešąją tvarką miesto autobusuose ir troleibusuose, asmenis be gyvenamosios vietos. Paprastai tariant - valkatas. Taip pat tikrinami stotelėse laukiantys keleiviai.

Panašios akcijos buvo vykdomos Maskvoje, ruošiantis 1980-ųjų vasaros olimpinėms žaidynėms.

Sulaikė 10 keleivių

Ar iš tiesų vertėjo gaišinti Vilniaus pareigūnų laiką ir siųsti juos tikrinti viešojo transporto keleivių? Ar į Lietuvą atvykę ES pareigūnai važinės mūsų autobusais ir troleibusais? Dėl to galima ginčytis. Juolab, kad į patrulių akiratį pakliuvę asmenys vargu ar pasimokys ir važinės viešuoju transportu blaivūs, nusiskutę, kvepiantys prabangiu losjonu. Ir dar nuspręs sąžiningai įsigyti Vilniečio kortelę.

Tačiau pirmoji reido diena parodė, jog kai kuriais maršrutais Vilniuje važinėti nelabai malonu, nes tenka uosti be bilieto važinėjančių valkatų tvaiką. O kai kada išties gali būti nesaugu.

Antradienį iš troleibusų ir autobusų buvo ištempti lauk ir nugabenti apklausai į policiją 10 viešosios tvarkos pažeidėjų. Trys sulaikyti už narkotikų vartojimą, 5 – už girtavimą ir pasirodymą girtam viešoje vietoje. Vienas jaunuolis priešinosi policijos pareigūnui, sulaikytas ir vienas nenustatyto amžiaus vyriškis, gyvenantis be asmens dokumentų, neturintis nuolatinės gyvenamosios vietos.

Smagumėlis troleibuse

Antradienio vakarą trys jaunuoliai 12-ojo maršruto troleibusą pavertė važinėjančiu baru. Trijulė gėrė alų, triukšmavo, laidė pašaipias replikas kitiems keleiviams.

Linksmybės troleibuse baigėsi liūdnai – Savanorių prospekte juos užklupo policijos patruliai. Du vaikinai paklusniai išlipo, bet vienas pasirodė esąs „erelis“.

„Jaunuolis nepakluso teisėtiems policijos reikalavimams, todėl teko panaudoti specialiąsias priemones“, - sakė VPK Mobiliosios kuopos būrio vadas Pavelas Vasilevskis.

Dvokiantys reisai - į Naująją Vilnią

Policijos reidai viešajame transporte rengiami nuolat, maždaug kartą per metus.

Paklaustas, kokie maršrutai labiausiai rizikingi, kuriuose dažniausiai galima „užsirauti“ ant nepageidaujamų bendrakeleivių, Mobiliosios kuopos viršininkas Mindaugas Gušauskas atsakė: „Narkomanų dažniausiai būna 1-ojo, 3-ojo maršruto autobusuose ir kituose, kurių keliai driekiasi palei Kirtimų taborą. Neblaivių ir asocialių asmenų pasitaiko visur“.

Valkatų ir girtuoklių maršrutų geografija iš tiesų plati, bet apytiksliai nustatyti ją galima. Jei prasidėjus ES pirmininkavimui tūlas užsienietis sumanytų pasivažinėti po miestą troleibusu ar autobusu, jam nederėtų patarti sėsti į Kalvarijų gatve, ypač link Žirmūnų, riedančių viešojo transporto priemonių.

Tiesa, dauguma valkatų išlipa Šnipiškėse. Estetiniu požiūriu nemaloniausiai važiuoti 4-ojo maršruto (Lukiškės-Naujoji Vilnia) ir 31-ojo maršruto (Stotis-Naujoji Vilnia) autobusais, ypač vakarais. Dieną pasitrainioję po miestą, valkatos traukia į Naujosios Vilnios nakvynės namus.

Užsieniečiai turėtų vengti Subačiaus stotelės – antradienio reido metu čia buvo tuščia, bet policijai ši vieta žinoma kaip valkatų ir girtuoklių susibūtimo vieta.

„Švariausi“ yra link Antakalnio, Saulėtekio, Žvėryno važiuojantys autobusai ir troleibusai. Policija čia rečiau sulaiko neblaivių, narkotikų vartojusių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.