A. Butkevičius pripažino, kad santykių su Rusija atšildyti nepavyko

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmą kartą viešojoje erdvėje paskelbė, kad Rusija prieš Lietuvą vykdo informacinį karą. Vyriausybės vadovas teigė, kad šalį valdantys politikai apie tuos procesus žino, juos stebi ir kontroliuoja situaciją.

A. Butkevičius sakė, kad nežino, kodėl Rusijos požiūris į Lietuvą yra priešiškas.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
A. Butkevičius sakė, kad nežino, kodėl Rusijos požiūris į Lietuvą yra priešiškas.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jun 21, 2013, 5:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:10 AM

Artėjantis pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai apie Rusijos keliamas grėsmes privertė prabilti net aukščiausius šalies pareigūnus. Seime apie tai kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Valstybės saugumo departamentas ir karinė žvalgyba Rusijos ir Baltarusijos specialių tarnybų veiksmus įvardijo veiklos ataskaitose.

Penktadienio popietę portalui lrytas.lt tai sakė ir Vyriausybės vadovas A. Butkevičius. Premjeras nevyniojo į vatą – sakė, kad artėjant Lietuvai svarbiems renginiams, Rusija intensyviau vykdo informacinį karą prieš Lietuvą.

„Artėjant pirmininkavimui ES Tarybai jaučiamas tam tikras Rusijos kultūrinio gyvenimo pakilimas, organizuojami tam tikri renginiai Lietuvoje. Mes stebime tuos procesus, matome, kas vyksta, ir situacija yra kontroliuojama“, – portalui lrytas.lt sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, ar tai yra Rusijos vykdomo informacinio karo prieš Lietuvą dalis, premjeras atsakė: „Taip, tai kultūriniai renginiai, klubų steigimai, įvairių žmonių iš Rusijos atvykimas. Žinoma, žaidžiama ir per nacionalinius tam tikrų žmonių grupių jausmus. Pavyzdžiui, keliant klausimus dėl tautinių mažumų diskriminacijos. Matyt, jie norėtų tuos klausimus eskaluoti.“

Vyriausybės vadovas sakė, kad išskirtinis dėmesys šiuo metu yra skiriamas kibernetiniam saugumui. „Mes jau turime konkrečių kibernetinių atakų pavyzdžių. Vyriausybė tam dėmesį skiria jau dabar. Kitą savaitę bus užbaigti ir priimti teisės aktai, susiję su kibernetiniu saugumu“, - tikino A. Butkevičius.

Praėjusių metų pabaigoje valdančiosios koalicijos politikai aiškiai pasisakė, kad sieks šiltesnių santykių su Rusija. Ar galima teigti, kad tas tikslas buvo neįgyvendintas?

„Kad atšilimas nepasiektas, tikrai tą reikia pripažinti. Tam tikras dialogas su Rusija vyksta. Mano susitikimas su premjeru Dimitrijumi Medvedevu rodo, kad kalbėtis reikia. Tačiau reikia pripažinti, kad kažkoks informacinis nusistatymas egzistuoja“, – sakė premjeras.

Politikas A. Butkevičius sakė, kad nežino, kodėl Rusijos požiūris į Lietuvą yra priešiškas.

„Aš negaliu to suprasti. Aš pats dažnai sau užduodu tą klausimą. Matyt, tai yra kai kurių Rusijos vadovų mentaliteto klausimas. Mes esame nepriklausoma, suvereni valstybė, todėl turime suprasti ir palaikyti ekonominius santykius, rodyti pagarbą vieni kitiems“, – svarstė socialdemokratas.

Paklaustas apie Kaliningrado srities militarizavimą premjeras sakė, kad netiki, jog prieš Lietuvą bus panaudota karinė jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.