Geradarys iš Vokietijos G. J. Carlas: „Aš nepalieku Lietuvos“

Apskritai Lietuvoje „Solidarity“ investavo daugiau kaip 3 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Jun 21, 2013, 9:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:59 AM

„Aš nepalieku Lietuvos. Atvažiuosiu čia Vokietijos fondo „Solidarity“ reikalais. Man reikalingas pasekėjas, kuris dirbtų kartu su mano organizacija Vokietijoje.

„Solidarity“ pardaviau už 16 litų. Prieš dvidešimt metų, kai su bendradarbiais kūrėme šią organizaciją, mano - kaip dalininko - kapitalas buvo 16 litų, todėl už tiek ir pardaviau. Manau, tai bus teisinga prieš Dievą.

Suprantama, „Solidarity“, kurios sąskaitoje palieku apie 170 tūkst. litų, vertė yra daug didesnė.

Būsimus organizacijos savininkus pažįstu daug metų, esame vieningos nuomonės dėl tolimesnio darbo“, - teigė Marijampolės regione geradario vardą pelnęs vokietis G. J. Carlas.

Per du dešimtmečius „Solidarity“ fondo pagalba Lietuvoje buvo suteikta 76 šeimoms. Iš jų 70 - Marijampolės regione. Daugiausia - 20 - daugiavaikių šeimų, pajutusių pagerėjusias gyvenimo sąlygas, buvo Šakių rajone. Joms fondas suteikė paramos už pusę milijono litų.

Apskritai Lietuvoje „Solidarity“ investavo daugiau kaip 3 mln. litų.

Didžioji dalis daugiavaikių šeimų, kuriose auga per 430 vaikų, Marijampolės regione gavo po sodybą, kelios - po butą, kitų šeimų būstai buvo suremontuoti. Šiai pagalbai fondas išleido per 2 mln. litų.

G. J. Carlas į klausimą, kodėl „Solidarity“ savininkais tapo Kauno baptistų bendruomenė, o ne kas nors iš Marijampolės regiono, atsakė: „Kaip buvo skelbta, iki gegužės pabaigos laukiau pasiūlymų iš visų norinčiųjų tapti fondo savininkais. Iš Marijampolės regiono nesulaukiau jokio pasiūlymo. Todėl nusprendėme, jog fondą perims Kaunas ir savo veiklą koncentruos šiame regione“.

Marijampolės socialinės pagalbos centro projekto koordinatorius Stasys Luobikis, dėkodamas G. J. Carlui už nuveiktus darbus, pabrėžė: „Stebuklingai pasikeičia žmonių gyvenimas, jei jiems kas nors padeda. Mes, lietuviai, sunkiau gyvenančias daugiavaikes šeimas dar mėgstame mokyti: „Kodėl tiek daug vaikų? O kur vyras?“. Marijampolės regione G. J. Carlas ne po vieną kartą aplankė 70 šeimų, kurioms teikė pagalbą, ir nė karto to neklausė“.

Stebuklingus pasikeitimus gyvenime patvirtina ir Šakių rajone gyvenanti 42 metų Jūratė Mozūraitienė, penkių vaikų motina.

Vokietį sukrėtė jos gyvenimo sąlygos.

Šalta lūšna, išpuvusiomis grindimis ir lubomis, kurios bet kada gali užgriūti ant vaikų.

Kai pavasarį ir rudenį kiemą apsemia vanduo, vaikai negali išeiti į mokyklą. Be to, pavojų kelia tame pačiame name gyvenantis buvęs Jūratės vyras, terorizuojantis vaikus.

„Jūrate, jūs gyvenate kalėjime“, - pasakiau aš jai ir pažadėjau nupirkti sodybą“, - prisiminė G .J. Carlas sukrečiantį apsilankymą daugiavaikės motinos būste.

Jūratė ir pati norėjo išsikelti iš slegiančių namų, dairėsi būsto, tačiau neturėjo jam pinigų.

Dvi dvynukų poras ir jau pilnametę dukrą auginanti Jūratė apsiverkė iš laimės, kai išgirdo, jog turės galimybę palikti varganą lūšną ir gyventi ramybėje.

G. J. Carlas Šakių rajone rado nedidelę sodybą prie pat Šešupės. Name yra trys kambariai su baldais, virtuvė. Tereikėjo įrengti vonios kambarį, pakeisti langus.

Šalia namo yra sodas ir 36 arai žemės.

Už sodybą „Solidarity“ pardavėjui sumokėjo 43 tūkst.litų.

„Ilgai netikėjau, kad turėsime naujus namus. Pirmą kartą gyvenime sulaukiau tokio su meile skirto dėmesio. Fondo pagalba žmonėms yra labai reikalinga“, - kalbėjo Jūratė, atsitiesusi po sunkaus gyvenimo skurde ir baimėje.

Lrytas.lt daugiavaikę motiną aplankė naujoje sodyboje.

Idealiai išravėti daržai, nupjauta didžiulio kiemo žolė, žydintys gėlynai, kambariuose - švara ir tvarka.

Ankstesni sodybos šeimininkai turėjo tik nedidelį daržą. Jame Jūratė augina daržovių bei braškių.

Gausiai šeimai reikėjo pasisodinti ir bulvių, tačiau nebuvo tam paruoštos žemės. Darbšti moteris nusprendė, jog bulvių galima užsiauginti sodybos kieme, kur plyti pieva.

Jūratė pati įveikė didelį plotą velėnos ir pasisodino bulvių.

Moteris su savo atžalomis puikiai prigijo naujoje vietoje, tolokai nuo buvusio kaimo ir sutuoktinio, kuris, anot Jūratės, su piktu pavydu reagavo į tai, jog buvusiai žmonai ir vaikams nusišypsojo tokia laimė.

Ir sodybą nupirkęs G. J. Carlas, ir Jūratė mano, jog jiems labai pasisekė nebrangiai nupirkti gerą sodybą gražioje vietoje.

„Šiame kaime didmiesčių žmonės sodybas prie Šešupės perkasi vasarnamiams. Žinau, jog vieną tokią parduoda net už 80 tūkst. litų“, - pasakojo Jūratė.

Moteris rami ir dėl dvynukų - vaikai iki mokyklos Slavikuose vežiojami specialiu autobusu. Vyresnieji dvyniai rudenį eis į ketvirtą, o mažieji - į pirmą klasę.

Vaikai sakė, jog jiems gera naujoje vietoje: „Anuose namuose būdavo labai šalta. Čia - žiemą šilta. Kaime turime draugų“.

„Vokietijos „Solidarity“ nori dirbti kartu su Lietuvos „Solidarity“. Vokietijoje mes turime pinigų, nes yra daug aukojančių“, - kalbėjo Kauno baptistų bendruomenei fondą už simbolinę kainą pardavęs G. J. Carlas.

Jis pripažino, jog pastaruoju metu Lietuvoje vis sunkiau rasdavo aukotojų.

Prieš kurį laiką „Solidarity“ laiškais kreipėsi į daugybę verslininkų, Seimo narių, išsiuntinėjo beveik du tūkstančius prašymų paaukoti tvarkingoms, tačiau vargstančioms daugiavaikėms šeimoms.

Iš verslo įmonių atsiliepė įmonių grupė „Arvi“, bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ bei dar kelios. Iš Seimo narių fondas nesulaukė nė vienos aukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?