Gudriausi būdai per spūstį iš Vilniaus ištrūkti į pajūrį

Atrodo, koks čia galvosūkis elektroninės diktatūros laikais – įsijungi navigaciją ir ji parodo net tris kelius, kaip pasiekti greitkelį Vilnius-Kaunas-Klaipėda. Bet net naujausių technologijų bėda ta, kad jos nė velnio neišmano, kas šaus į galvą Kelių direkcijai ar sostinės merui Artūrui Zuokui: taigi, kokios gatvės remontuojamos, kur susidaro didžiulės spūstys.

Ištrūkti iš Vilniaus remontuojama A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvėmis - sudėtinga misija.<br>A. Čepulis
Ištrūkti iš Vilniaus remontuojama A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvėmis - sudėtinga misija.<br>A. Čepulis
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 21, 2013, 3:41 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:21 AM

Portalas lrytas.lt apklausė dažnai į Kauno pusę važinėjančius vilniečius ir sostinės taksistus – kokius kelius iš Vilniaus centrinės dalies jie renkasi, norėdami greičiau patekti į kelią, vedantį į išsivadavimą iš karščio pragaro, gaivios jūros link.

Vilniaus gatvės atkarpoje prie Gedimino prospekto keleivių lūkuriuojantis Jaroslavas Senkevičius penktadienio rytą nuobodžiavo ir nerodė didelio džiaugsmo, kad artėja Joninės ir bus proga užsidirbti.

Spūstys taksistams neša nuostolius

„Kai tokie karščiai, tai šnipštas iš taksi verslo bus per Jonines. Jeigu vėsu būtų, lindėtų žmonės namuose, mieste gertų ir tada nespėčiau važinėti. O dabar nors truputį daugiau nei duonai su sviestu turintys miestiečiai urmu lėks į pajūrį, Vilniuje liks pensininkai ir profesionalūs girtuokliai - ne taksi klientai“, - žiovaudamas kalbėjo 23 metus po miestą vairą sukiojantis vyriškis.

Tačiau ištrūkti iš gatvių remonto, pasirengimo Lietuvos pirmininkavimui ES šišo apimto Vilniaus į išganingąjį greitkelį nebus paprasta, ypač jei važiuosite „tradiciniu“, GPS rodomu keliu per Naujamiestį, Geležinio Vilko gatve, visu Savanorių prospektu.

Išvažiavimus iš Vilniaus Vakarų kryptimi lyg replėmis gniaužia A. Goštauto-Geležinio Vilko viaduko, Vakarų aplinkkelio tiesimo darbai ir Pylimo gatvės remontas.

Pabėgimo Senamiesčio gatvėmis planas

Taksistas sutiko atskleisti savo maršrutą, kaip jis patenka į greitkelį, išvengdamas spūsčių. Maršrutas iš Vilniaus centro gali atrodyti keistokas, nes driekiasi per siauras Senamiesčio gatves, tačiau vyriškis tikina, kad jis – patikimas.

„Pavyzdžiui, jei pradedu kelionę nuo Gedimino prospekto pradžios, Katedros aikštės, suku į Stiklių gatvę. Tada užkabinu dalį Didžiosios gatvės ir ties „Radisson“ viešbučiu pasuku į Arklių gatve ir išlendu Bazilijonų gatvėje, netoli Halės turgaus. Čia labai svarbu nepaklysti ir nepatekti į Pylimo gatvę, antraip, amen, būsite surakintas kamštyje, amen“, - pasakojo J. Senkevičius.

Iš Bazilijonų gatvės taksistas pataria traukti Aušros Vartų gatve, pro Geležinkelio gatvės tunelį pasiekti apylanką Liepkalnyje. Iš Liepkalnio gatvės sukti dešinėn ir Žirnių gatve, kuri toliau, Lazdynų link, vadinama Tūkstantmečio gatve, o pasiekus transporto žiedą - rinktis vieną iš dviejų variantų.

Prie žiedo - du keliai

„Galite pasukti į Savanorių prospektą. Atrodo gąsdinančiai, piko valandomis jis būna užgrūstas. Bet žinau paprastą gudrybę: įsispraudžiu į dešiniąją juostą, kuri anksčiau buvo skirta tik viešajam transportui. Dabar galima naudotis visiems eismo dalyviams. Ja patogu išvažiuoti iš miesto“, - tikino taksistas.

Jo teigimu, kelionė šiuo maršrutu iš centro iki Grigiškių užtrunka maždaug 20 minučių – vis tiek greičiau, nei išvažiuojant Geležinio Vilko gatve.

Tiesa, prie Tūkstantmečio gatvės žiedo galima ir nesukti į Savanorių prospektą, važiuoti tiesiai Oslo gatve, link Gariūnų.

„Geras kelias, tereikia pravažiuoti tik vieną šviesoforą prie Gariūnų, bet yra rizikos, kad prie žiedo susitiksite iš kairės išsukančią mašinų koloną iš Geležinio Vilko gatvės“, - aiškino J. Senkevičius.

Gyvenantiems ar dirbantiems dešiniajame Neries krante vilniečiams, iš miegamųjų vakarinių mikrorajonų (Fabijoniškių Viršuliškių, Šeškinės, Pašilaičių) siūlomas kitas greitasis maršrutas iki greitkelio: Laisvės prospektu, pro Sudervę ir net Maišiagalą.

Biure prie Ozo prekybos centro dirbantis kaunietis, informacinių technologijų specialistas Egidijus Visokavičius juokaudamas sako, kad Vilniuje niekada nesinaudoja GPS, nes ji bevertė – žinant miestą, galima rasti gatvių ir kelių, jais aplenksite spūsčių ir remontuojamų gatvių sritis, nes jokia navigacija čia nepadės.

Grįžti į Kauną švęsti Joninių Egidijus ketina jam įprastu maršrutu. Jo strateginis tikslas – išvengti spūsčių Geležinio Vilko ir A. Goštauto gatvėse.

„Ozo gatve patenku į Laisvės prospektą, tada į L. Asanavičiūtės gatvę ir pro Vakarinį aplinkkelį patenku į Oslo gatvę, o Lazdynai ir Gariūnai – jau laisvė, kelias atviras. Bet perspėju, kad iš Ozo gatvės įsukti į Laisvės prospektą gali būti gaišaties, ten susikaupia nemažas mašinų srautas“, - teigė E. Visokavičius.

Jis žino ir kitą variantą – važiuoti Ukmergės plentu, Maišiagalos link ir sukti į kairę prie Sudervės, taip „įšokti“ į greitkelį ties Vieviu.

Bet šis kelias Egidijui abejotinas, nes čia suplaukia didžiulis automobilių srautas iš priemiesčių, ir ja tenka ne važiuoti, o slinkti iki pat Sudervės.

Tačiau vilniečiai, ištrūkę iš sostinės į greitkelį, dar neturėtų nusiraminti. Iki Kauno gali spausti maksimaliu leistinu greičiu. Bet Automobilių kelių direkcija ir Kauno apskrities policija perspėja, jog penktadienio pavakarę ties Kaunu, nuo „Megos“ prekybos centro iki IX-ojo forto, o gal ir dar toliau, gali susitelkti dideli transporto srautai, tad šį atstumą greičiau įveikti dviračiu, nei greičiausiu BMW ar „Subaru“.

Pagaliau vilniečiai turėtų atsiminti, kad jų laukia ne vėsus ir ramus pajūris, o svilinantis karštis, žmonių marmalynė paplūdimiuose ir abejotino švarumo vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.