Lietuvių aistras abipus Atlanto kursto žemės lopinys

Dėl sklypo Lietuvoje ir pinigų užvirė aistros. Nuosavybės teises į motinos palikimą vilniečių šeimai pardavęs JAV lietuvis kaltina pirkėjus parašo klastojimu, o šie pirkėją – melavimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Jun 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:53 AM

„Tikrai negalėjau patikėti, kad mus apgavo Amerikos lietuvis, iš garbingos išeivių šeimos kilęs išsilavinęs žmogus psichiatras Gandis Gediminas Mazeika.

Maniau, jog įvyko nesusipratimas, kai mano vyras Žilvinas buvo iškviestas į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Bet ten jis sužinojo, kad mes kaltinami parašų padirbinėjimu”, – šoko ištikta kalbėjo vilnietė Irma Jašmontienė.

Ieškojo žemės pirkėjų

Psichiatro praktika Jungtinėse Amerikos Valstijose besiverčiantis G. G. Mazeika prieš keletą metų ieškojo Lietuvoje žmonių, kurie norėtų iš jo nupirkti teisę atkurti nuosavybės teises į jo mirusios motinos Elenos Mažeikienės turėtą žemę.

JAV gyvenusi moteris mirė 2006 metais. Visus palikimo reikalus Lietuvoje tvarkė G. G. Mazeika, nes jo sesuo Jūratė Mazeika-Harisson neturėjo lietuviško paso.

Gandžio Gedimino ir Jūratės tėvas, garsus mokslininkas okeanologas Povilas Almis Mažeika mirė 2005 metais.

Susitiko pas notarę

2007 metais Jašmontų šeima su G. G. Mazeika susitiko notarų kontoroje Alytuje.

„G. G. Mazeika turėjo dokumentus nuosavybės teisei į žemę atkurti, jų vertė – 57 862 litai. Perleisdamas nuosavybės teisę mano vyrui Žilvinui paprašė 63 tūkstančių litų.

Už sutartą sumą mes gavome nuosavybės atkūrimo teisę į žemę. Pinigus sumokėjome notarės akivaizdoje”, – tvirtino I.Jašmontienė.

G. G. Mazeika ne tik perleido Ž. Jašmontui visas teises į žemę, bet ir įsipareigojo grąžinti gautus 63 tūkstančius litų, jeigu persigalvotų.

Jašmontai kurį laiką gyveno Australijoje, ten apie išeivius susidarė gerą nuomonę, todėl manė, kad ir kiti užsienio lietuviai turėtų būti padorūs. Bet apsiriko.

Ėmė neigti savo parašą

Kai nuosavybės teisės į žemę Molėtų rajone Jašmontų pastangomis buvo atkurtos, 2012-ųjų gruodį G. G. Mazeika pareiškė, kad jo parašas suklastotas.

Galimą parašų klastojimą pradėjo tirti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Sužinojome, jog įgaliojimą G. G. Mazeika nutraukė mūsų net neinformavęs. Labiausiai nustebino amerikiečio tvirtinimas, kad jis iš viso niekada nesilankė notarų kontoroje Alytuje ir nepasirašė sutarties”, – kalbėjo I. Jašmontienė.

JAV lietuvio tvirtinimą, kad jis nepasirašinėjo jokios sutarties, paneigė ir Alytaus notarė Rasuolė Jankauskienė (dabar Sereikienė).

Kad G. G. Mazeika pasirašė sutartį, patvirtino ir pasirašyti sandorio jį lydėjusi Laimutė (pavardė redakcijai žinoma). Ji buvo samdoma prižiūrėti Mažeikų šeimos dvarą Obelijoje.

Žemė nerūpėjo, kol nevedė

G. G. Mazeiką pažįstantys žmonės spėlioja, ar šis keistas JAV lietuvio melas nebus susijęs su vedybomis. Jis neseniai vedė jauną lietuvaitę ir ėmė pardavinėti Lietuvoje iš tėvų paveldėtą nuosavybę.

„Negaliu suprasti, kas nutiko Gediminui. Nė vieno blogo žodžio negaliu pasakyti apie jo tėvus ir jį patį – buvo garbingi žmonės, laiku atsiskaitydavo, nebijodavo patikėti raktus.

Gal ta jauna žmona tikrai susuko Gediminui galvą dėl pinigų ir jis meluoja, kad nepasirašinėjo sutarties.

Tikrai pasirašė. Jo sesuo Jūratė sakė, kad namuose Amerikoje rado brolio pasirašytą dokumentą.

Be to, pati lydėjau Gediminą ir jo seserį pas notarę Alytuje”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo Obelijos gyventoja Laimutė, prižiūrėjusi Mažeikų dvarą.

Komentuoti nenorėjo

G. G. Mazeiką pavyko aptikti miego klinikoje Siatle, kur šis psichiatras gydo pacientus.

„Jokių atsakymų aš jums nepateiksiu.

Viskas dabar Lietuvos valdžios rankose”, – „Lietuvos rytui” tepasakė amerikietis.

Paklaustas, ar jis turi galvoje STT, pašnekovas tai patvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.