Politikai susitarė dėl mokesčių

Darbo partijai nusileidus, Seimas iki liepos mėnesio turėtų priimti Vyriausybės siūlomus mokesčių pakeitimus, o kiti siūlymai – dėl progresinių mokesčių, „Sodros“ „lubų“ įvedimo bei pridėtinės vertės mokesčių lengvatos maisto produktams taikymo bus svarstomi vėliau.

Darbo partijos atstovai pakeitė poziciją ir pažadėjo pritarti mokesčių pakeitimams.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Darbo partijos atstovai pakeitė poziciją ir pažadėjo pritarti mokesčių pakeitimams.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 21, 2013, 10:13 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:47 AM

Po beveik dvi valandas trukusio valančiųjų partijų lyderių pokalbio buvo pranešta, kad socialdemokratų partneriai neblokuos Vyriausybės siūlymų.

Socialdemokratai „darbiečiams“ pažadėjo neišbrokuoti jų siūlymų dėl socialinio draudimo mokesčio netaikymo 5 tūkst. litų ribą perkopusioms algoms. Sutarta, kad Seimas šį mėnesį teigiamai balsuos dėl šios įstatymo per pateikimo procedūrą, o po to Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos analizuos, kiek pinigų biudžetas prarastų įvedus šią naujovę. Jei praradimai nebūtų dideli ir būtų įrodyta lengvatos nauda, mokesčio lengvata būtų svarstoma toliau rudenį.

Premjeras Algirdas Butkevičius pripažino, kad „Sodros“ „lubų“ įvedimą palaiko šalies verslas. Tai esą padėtų šalyje kurti brangiai apmokamas darbo vietas, nes mokesčių našta daugiau uždirbantiems yra nepalanki. „Sodros“ „lubų“ įvedimą palaiko ir liberalai. Ar bus įvestos PVM lengvatos maistui, paaiškės rudenį. „Sutarimas koalicijoje labai tvirtas – Vyriausybės mokestinis paketas turi būti priimtas iki sesijos pabaigos“, – penktadienį sakė premjeras.

Finansų ministerija siūlo apmokestinti didesnes kaip 10 tūkst. litų pajamas, gautas iš kredito įstaigose laikomų indėlių ir kitų panašių investavimo produktų, taip pat tokį patį pelną, gautą pardavus vertybinius popierius. Šioms pajamoms būtų taikomas 15 proc. mokesčio tarifas.

Kitas siūlomas pakeitimas – didinti akcizus tabako gaminiams ir alkoholiui. Dėl to puslitris alaus brangtų 3 centais, vyno – 16 centų, degtinės – 58 centais. Cigarečių pakelis brangtų apie 30 centų. Dėl to kitais metais į biudžetą būtų papildomai surinkta apie 80 mln. litų.

Vyriausybė taip pat siūlo 100 litų - iki 570 litų - didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Už auginamą vaiką NPD papildomai didėtų iki 200 litų. Dėl to biudžetas kasmet netektų 170 mln. litų. Dėl šio pakeitimo uždirbantys minimalų atlyginimą (jei neturi vaikų) atskaičius mokesčius gautų 21 litu daugiau, nei šiuo metu.

Tarp kitų siūlymų yra idėja mažinti mokesčius dividendams nuo 20 iki 15 proc., palikti toliau galioti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas šildymui bei vaistams. Išliktų ir lengvata įmonėms, investuojančioms savo pelną.

Tuo tarpu „darbiečiai“ siūlo socialdemokratams ir Finansų ministerijai netinkamus pakeitimus – nustatyti 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą mėsai ir jos produktams, daržovėms, vaisiams. Socialdemokratų partneriai nepritaria Vyriausybės siūlymui toliau palikti sumažintą PVM tarifą būsto šildymo paslaugoms ir karštam vandeniui.

Socialdemokratai taip pat nepritaria Darbo partijos siūlymui netaikyti socialinio draudimo mokesčio 5 tūkst. litų viršijančiai algos daliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.