Palapinės išdygsta net Kauno centre

Ar mieste galima stovyklauti pasistačius palapinę? Taisyklės tai daryti ne savo kieme draudžia. Tačiau turistai įsigudrina pernakvoti net Dainų slėnio papėdėje ar įsikurti kitose gražiose vietose.

Keliauninkai iš Rumunijos šią savaitę ne vieną naktį praleido palapinėse, pasistatę jas Dainų slėnio papėdėje.<br>M. Patašius
Keliauninkai iš Rumunijos šią savaitę ne vieną naktį praleido palapinėse, pasistatę jas Dainų slėnio papėdėje.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jun 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:49 AM

Antradienio ryte Tunelio gatve skubančius kauniečius stebino Dainų slėnio papėdėje stovinčios dvi nedidelės palapinės. Aplink jas zujo ir daiktus pakavosi dvi moterys ir du vyrai.

Bandymų įsikurti laikinose pastogėse ar palapinėse mieste bei Kauno rajone pasitaiko kasmet.

Turistautojai baudžiami tik tuo atveju, jei teršia aplinką. Tačiau baudos – juokingos.

Eismas miegoti netrukdė

„Laikinajai sostinei“ pasikalbėjus su Dainų slėnio papėdėje šią savaitę įsikūrusiais turistais paaiškėjo, kad tai svečiai iš Rumunijos. Rodydami į aikštelėje stovintį BMW automobilį jie pasakojo, kad keliauja į Estiją.

„Į Kauną automobiliu atvykome antrą valandą nakties. Miesto nepažįstame, todėl nusprendėme apsistoti aikštelėje po medžiais. Išsimiegojome puikiai. Didelis eismas gatve netrukdė“, – pasakojo gerai nusiteikęs Nicosas.

Vyras tvirtino, kad laužo greta palapinės nekūreno, šiukšles išsiveš, todėl dėl to, kad mieste pernakvojo po atviru dangumi, nesijaučia nusižengęs taisyklėms.

Pirma bauda – tik 10 litų

Kauno viešosios tvarkos tarnybos vadovas Rimas Sidera sakė, kad mieste palapines statyti galima tik privačiose teritorijose. Miesto parkuose ir kitose viešose erdvėse tai daryti draudžiama.

Už turistavimą neleistinose vietose gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 2 tūkstančių litų.

„Jei žmonės nešiukšlina, neleistinose vietose nekūrena laužų, juos tik įspėjame. Tačiau dažniausiai stovyklautojai teršia aplinką.

Deja, pirmą kartą už tai galime skirti tik pusę minimalios baudos – 10 litų. Baudos didėja, kai nusižengiama pakartotinai“, – sakė R. Sidera.

Įrengta tik viena erdvė

Bandymų įsikurti netinkamose turistauti vietose vis pasitaiko.

Praėjusį rudenį jaunimas palapines buvo pasistatęs Lampėdžių parke, netoli vandens. Ši teritorija yra draustinis. Kadangi jaunuoliai šiukšlino ir triukšmavo, Viešosios tvarkos tarnybos darbuotojai juos, nors ir simboliškai, bet nubaudė.

Ne visus viešosiose erdvėse apsigyvenančius žmones pavyksta nubausti ar sutramdyti.

Pernai rudenį Nemuno saloje laikiną pastogę buvo susirentusi benamių pora. Jie teigė, kad saloje išgyveno 2 mėnesius, kol iš laikinų namų išprašė Viešosios tvarkos tarnybos darbuotojai.

Romų taborai yra pamėgę aikštelę autostrados Vilnius – Kaunas atkarpoje ties Grabuciškėmis.

Kone kiekvieną vasarą ten įsikuria 20–30 romų, taip pat tvirtinančių, jog yra atvykę iš Rumunijos.

Vietos gyventojams jie kelia nerimą, nes tam neskirtoje vietoje skalbia, verda valgyti, vaišinasi ir teršia aplinką. Pareigūnų romai nepaiso, nepateikia dokumentų, todėl sutramdyti juos sudėtinga.

Grabuciškės priklauso Kauno marių regioniniam parkui. Gyventi palapinėse šioje teritorijoje leidžiama tik Duobakalnio stovyklavietėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.