Įsiutęs ūkininkas skelbia karą policijai

Kretingos rajono ūkininkas Gediminas Kietelis, nubaustas už tai, jog įžeidė policininkus, bando įrodyti, kad su juo pasielgta nežmoniškai.

G. Kietelis mėgina įrodyti, kad žvyrkelyje jį sulaikę policininkai ir patys nusižengė – iš ganyklos ištrūkę neprižiūrimi jo galvijai galėjo pridaryti daug eibių.<br>G. Pilaitis
G. Kietelis mėgina įrodyti, kad žvyrkelyje jį sulaikę policininkai ir patys nusižengė – iš ganyklos ištrūkę neprižiūrimi jo galvijai galėjo pridaryti daug eibių.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 24, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:59 AM

47 metų ūkininkas G. Kietelis, varydamas gyvulių bandą žvyrkeliu, susidūrė su policija.

Pareigūnų perspėtas, kad taip elgtis negalima, vyriškis įsivėlė į ginčus ir buvo nugabentas į nuovadą.

Ten jam buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Ūkininkui atrodo, kad jis buvo sulaikytas ir atplėštas nuo galvijų be jokio reikalo – laukuose be priežiūros palikta banda galėjo išbėgti į plentą, sukelti avarinę situaciją.

Teismas stojo į policijos pusę – vyrui paskirta 400 litų bauda už pareigūnų garbės ir orumo įžeidimą.

Pasijutęs nukentėjusiu labiau negu dėl jo burnojimo įsižeidę pareigūnai G. Kietelis ir apskundė teismo sprendimą. Jis tikisi rasti teisybę.

Galvijai pasileido laukais

Incidentas įvyko Kretingos rajono Imbarės seniūnijos apylinkėse. Reketės kaime gyvenantis G. Kietelis naktį pastebėjo, kad iš aptvertos ganyklos į laukus ištrūko daugiau kaip 90 karvių.

Daugiau kaip 100 hektarų ploto ganyklų savininkas G. Kietelis įtaria, kad jo žalmarges pabaidė sekmadienį aplinkiniuose miškuose braidžioję medžiotojai.

Vos tiktai prašvito, ūkininkas, pasikvietęs į talką kaimynystėje gyvenančią merginą, puolė vytis galvijų. Mergina važiavo automobiliu, kad užkirstų bandai kelią, o G. Kietelis klampojo iš paskos laukais.

Kai kurie galvijai patraukė skersai žvyrkelio.

Ten pamatęs stovintį policijos automobilį vyras išsigando – palaidi raguočiai galėjo apdaužyti kėbulą, nulaužti veidrodėlius.

Nukentėjo per smalsumą?

Ūkininkas paklausęs pareigūnų, gal kas nors atsitiko, bet jie į kalbas nesileido. Vienas jų atkirto: „O tau kas rūpi?”

Šiek tiek įsižeidęs G.Kietelis sumurmėjo: „Argi taip sunku atsakyti žmogui?” Pareigūnams toks gyvulių varovo purkštavimas nepatiko.

„Jie pareiškė, kad aš įžeidžiau policiją. Nusistebėjau – argi negaliu varyti savo galvijų?

Tuomet vienas jų nei iš šio, nei iš to suriko: „Pasipriešinimas pareigūnams!”, o kitas pradėjo grabaliotis ginklo”, – netikėtai įsiplieskusį incidentą prisiminė G. Kietelis.

Žemaitis nustėro, kai pareigūnai iš automobilio išsitraukė antrankius: „Aš pats ištiesiau rankas, maniau, surakins jas iš priekio. Tačiau jie užlaužė rankas ir surakino už nugaros. Ir dar tyčia pakilnojo už alkūnių taip, kad suvaitojau iš skausmo – ėmė gelti strėnas.”

Pareigūnus išvadino avinais

Vežamas į Salantų policijos nuovadą G. Kietelis labiau jaudinosi ne dėl savęs, o dėl palaidų galvijų: „Viena mergina jų nebūtų sužiūrėjusi – nebūtų sugaudžiusi laukuose pasklidusios bandos, bet pareigūnai to nenorėjo suprasti. Supykęs išvadinau juos avinais.”

Policijos nuovadoje G. Kieteliui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl to, kad sulaikytas ir įspėtas apie viešojoje vietoje daromą pažeidimą jis toliau elgėsi įžūliai, grasino, rusiškai keikėsi, nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų.

„Varydamas bandą važiuojamąja kelio dalimi jis pažeidė Kelių eismo taisykles, nereagavo į mūsų perspėjimus”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo G. Kietelį sulaikęs Kretingos policininkas Tomas Kubilius.

Atskyrė nuo palaidos bandos

Likusi viena su palaida banda mergina sukėlė ant kojų aplinkinių sodybų gyventojus.

Išbėgę į laukus žmonės sugaudė G. Kietelio karves ir uždarė jas į aptvarus.

Šeimininkas tuo metu sėdėjo surakintas nuovadoje.

„Kam ir kokią grėsmę sukėlė galvijai nuošaliame lauko žvyrkelyje? Per dieną juo gal tik kelios mašinos pervažiuoja”, – gūžčiojo pečiais nemenko galvijų ūkio savininkas.

„Gal kibote kam nors į atlapus, blaškėtės sodinamas į policijos automobilį?” – G. Kietelį kamantinėjo Kretingos teisėjai.

„Kam priešintis, man rūpėjo tik palaidi galvijai? Pats būčiau juos sugaudęs, bet pareigūnai neleido”, – tikino ūkininkas.

Taisyklės skelbia, kad keliuose ar šalia jų pamačius palaidus naminius guvulius arba paukščius negalima jų palikti be priežiūros – reikia ką nors daryti, kad gyvoji kliūtis būtų pašalinta, nekeltų grėsmės.

Protokolą sugrūdo į kišenę

G. Kietelis mano, kad jį nuo bandos atskyrę pareigūnai patys nusižengė ir dar kėsinosi padaryti jam materialinės žalos: „Pakrikę galvijai galėjo įsmukti į apsnigtus griovius, susižaloti. Dar blogiau būtų buvę, jeigu jie būtų išbėgę į plentą.

Gerai, kad žmonės spėjo sugaudyti bandą.”

Ūkininkas sakė pastebėjęs ir tai, kas galbūt nepatiko pareigūnams – sudaužytą jų automobilio langą: „Kaimo mužikas už tai iškart būtų sulaikytas ir nubaustas. Jie mums diria kailį dėl niekų, o patys nesilaiko įstatymų”, – atlyžti negalėjo galvijų augintojas.

Pareigūnų teigimu, G. Kietelis įžūliai elgėsi ir nuovadoje – atsisakė pasirašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Tačiau ūkininkas tvirtina, kad kabinete niekas jo neprašęs pasirašyti – surakintomis rankomis jis niekaip nebūtų suraitęs savo parašo.

„Stvėrė už apykaklės, pakėlė nuo stalo, į kelnių kišenę įgrūdo kažkokį popiergalį ir nusitempė prie automobilio. Su manimi elgėsi kaip su didžiausiu plėšiku, teroristu!” – piktinosi kretingiškis.

Tysojo ir seniūnijos kieme

G. Kietelis buvo nuvežtas atgal į Reketės kaimą. Pakeliui pareigūnai žvalgėsi dingusių galvijų, bet žmonės jau buvo jais pasirūpinę. Prie lauko keliukų sankryžos išlaipintas vyras buvo paragintas eiti namo.

„Būčiau kaip nors nuropojęs iki namų, bet pėdinti reikėjo apie kilometrą.

Neišsilaikęs ant kojų aš kritau į sniegą, nes rankos vis dar buvo surakintos”, – pasakojo G. Kietelis.

Pareiškęs, kad suremtas skausmų iki namų nenusigaus, vyras užuojautos nesulaukė: „Kai paprašiau vežti mane į ligoninę, vienas jų liepė keltis, o kitas ramino: „Nieko baisaus, pagulėsi ir atsikelsi.”

Vėl atvežtą į Salantų seniūnijos kiemą ūkininką pastebėjo tenykščiai darbuotojai. Surakintomis rankomis ant žemės gulintis G. Kietelis jų paprašė iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

„Kai pasirodė medikai, vienas pareigūnas, keliu įsirėmęs į šoną, nuėmė antrankius. Maudė kūną, riešai buvo kruvini. Gydytojas suleido vaistų, išrašė receptą, į namus mane parvežė kaimynai”, – pasakojo jis.

G. Kietelį sulaikę policininkai jo kalbas vertina kaip iš piršto laužtą gynybos versiją: esą jokios prievartos nebuvo, niekas jo nežalojo, skausmų suriestam vyrui jie patys iškvietę medikus.

Teisėjas sugėdino nemokšas

G. Kietelis apie incidentą pranešė Kretingos rajono merui Juozui Mažeikai, policijos vadovybei, ta proga prisiminęs ir daugiau konfliktų su pareigūnais.

„Jeigu pareigūnus siutina tuščiu žvyrkeliu savo galvijus varantys kaimiečiai, kaip galima tokiems patikėti ginklą?” – stebėjosi vyras.

Pirmasis bandymas nubausti G. Kietelį nepavyko – Kretingos teismas pareigūnų jam surašytą pažeidimo protokolą grąžino policijos komisariatui kaip netinkamą.

Kai pažeidėjai neatvyksta arba atsisako pasirašyti protokolus, juos sulaikę pareigūnai privalo viską užfiksuoti.

Bet G. Kietelio administracinės bylos medžiagoje apie tai jokių įrašų nėra.

Iš pradžių teismas nesuprato, kuo jis yra kaltinamas – konstatuota, jog iš protokolo neįmanoma nustatyti pažeidimo esmės, kvalifikuojančių aplinkybių, būdo, subjekto, netgi vietos ir laiko.

„Teismai įrodymų nerenka, klaidų dokumentuose netaiso.

Tai policijos darbas”, – pareiškė Kretingos teisėjas Petras Kontrimas.

Sugėdinti nemokšos rankų nenuleido – pateikė teismui pataisytą protokolą. Bylą nagrinėjo kitas teisėjas Valdas Alška.

Keikėsi iš nevilties

Teisme G. Kietelis savo kaltės nepripažino, įrodinėjo, kad pareigūnų mobiliuoju telefonu įrašytos padrikos frazės neatspindi to, kas įvyko.

Pareigūnus avinais išvadinęs ūkininkas nemano paniekinęs jų garbę ir orumą: „Gyvūnų ir paukščių vardai – joks įžeidimas. Salantuose stovi koplytstulpis su gaidžio skulptūra. Įkalinimo įstaigose gaidžiams suteikiama kitokia prasmė, bet mums tai – miestelio simbolis.”

G. Kietelis prisipažino burnojęs: „Nervai neišlaikė, kai pusdienį tąsė surakintą. Ant sniego iš skausmo ir nevilties nusikeikiau rusiškai: „Už ką taip skaudžiai mane draskote, bl..t?”

Kretingos apylinkės teismas ūkininkui už pareigūnų garbės ir orumo įžeidimą skyrė 400 litų baudą.

Komisaras grūmojo rašeivoms

Ne tik G. Kietelis, bet ir kiti Imbarės seniūnijos gyventojai parašė skundą Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui (KAVPK). Faktų, kad pareigūnai netinkamai vykdė savo pareigas, nenustatyta.

KAVPK viršininkas Benonas Ivanauskas pagrūmojo rašeivoms: „Už melagingą įskundimą ar pranešimą apie nebūtą nusikaltimą taikoma baudžiamoji atsakomybė. Su mano atsakymu supažindinkite visus skundo autorius.”

„Lietuvos ryto” paklaustas, ar vertėjo vežioti laukuose sulaikytą ūkininką, užuot surašius protokolą įvykio vietoje, policininkas T. Kubilius kiek patylėjęs atsakė: „Taip reikėjo, jis mus įžeidė.”

Policijos departamento skundas nesudomino

Sumokėjęs skirtą baudą G. Kietelis, ko gero, būtų ramiai auginęs savo gyvulius. Tačiau Sovietų Sąjungos aviacijos daliniuose tarnavęs vyriškis nusiteikęs kautis iki paskutinio šovinio – jį sulaikiusius pareigūnus kretingiškis apskundė ir Policijos departamentui.

„Kariuomenėje šitaip pasityčiojęs iš kito kareivio neišvengčiau kalėjimo. Tada pavyko nuo čečėnų apsiginti, o dabar gimtinėje tenka bylinėtis su pareigūnais, įpratusiais žvanginti antrankiais, kai to visiškai nereikia”, – žaibais svaidėsi kietas žemaitis.

Policijos departamentas jo skundo net nenagrinėjo – pasirodo, eiliniai piliečiai negali skųsti dėl policininkų veiksmų jau atliktų tarnybos patikrinimo išvadų ir rezultatų, nesvarbu, kokie jie būtų. Tokia teise gali naudotis tik į tyrėjų akiratį patekę statutiniai pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.