Neteisybė: Pylimo gatvės vaikai iškart patenka į gimnaziją, o Šv. Stepono - laiko egzaminą

Šv. Stepono gatvė – toli gražu ne užkampis. Tačiau šioje senamiesčio gatvėje gyvenančio aštuntoko motina Vilniuje nerado nė vienos gimnazijos, kurioje jos sūnus galėtų tęsti mokslą pagal gyvenamąją vietą.

Testai, kuriuos įvedė kai kurios gimnazijos, norėdamos atsirinkti geresnius mokinius, yra visiškai neteisėti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Testai, kuriuos įvedė kai kurios gimnazijos, norėdamos atsirinkti geresnius mokinius, yra visiškai neteisėti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

2013-06-24 17:00, atnaujinta 2018-03-05 05:55

Šv. Stepono ir Pylimo gatvės yra greta, tačiau Pylimo gatvėje gyvenantys aštuntokai iš karto gali tęsti mokslą Vytauto Didžiojo gimnazijoje, o Šv.Stepono gatvės mokiniai yra diskriminuojami – jie privalo laikyti žinių patikrinimo testą ir dalyvauti konkurse dėl teisės mokytis gimnazijoje.

Šv. Stepono gatvėje kadaise gyveno ir lankė gimnaziją būsimas žymus Rusijos reformatorius Piotras Stolypinas. Po 120 metų jis labai nustebtų sužinojęs, kad šioje gatvėje taip nuvertintas mokymasis.

Motina įžvelgė nelygybę

Šv. Stepono gatvėje gyvenanti vertėja Greta Krupavičiūtė, pradėjusi ieškoti gimnazijos, kur jos sūnus po aštuonių klasių galėtų tęsti mokslą, labai nustebo neradusi nė vienos Vilniaus gimnazijos, kuriai būtų priskirti Šv. Stepono gatvėje gyvenantys vaikai.

Moteris paskambino į Vilniaus savivaldybės Švietimo skyrių ir išgirdo, kad ši gatvė tiesiog nepriskirta jokiai gimnazijai.

Tai reiškia, kad jos sūnus privalo laikyti egzaminą pasirinktoje gimnazijoje ir į ją gali tikėtis patekti tik konkurso būdu.

Pasirinktoje gimnazijoje po žinių patikrinimo sūnus į gimnaziją nepateko.

„Nesuprantu, kodėl kaimynystėje gyvenantys vaikai, kurių balai kur kas prastesni, gali patekti į gimnaziją be žinių patikrinimo, o kiti privalo laikyti egzaminą?” – stebėjosi G. Krupavičiūtė ir kreipėsi pagalbos į žmogaus teisių gynėjus.

Gimnazijų testai neteisėti?

Vilniaus savivaldybės Švietimo skyriuje „Sostinei” buvo pranešta, kad jau rengiamas kažkoks naujas projektas. „Mes gi sakėme tam tėvui ateiti penktadienį, kartu ieškosime išeities!” – išgirdo žurnalistė dar po kelių minučių.

Švietimo skyriaus darbuotojas Valentinas Šapalas „Sostinei” paaiškino, kad teritorijos, kur yra pagrindinė mokykla, nedubliuoja gimnazija.

Tokių vietų Vilniuje yra ir daugiau. V. Šapalas paminėjo Balsių ir Jeruzalės rajonus, dalį Justiniškių.

Jis sutiko, kad neteisybės galima įžiūrėti. Juk vis vien kuri nors gatvė yra ribinė. Gimnazijai priskirta teritorija baigiasi ties kuria nors gatve ar net per jos vidurį. Ir jei pasibaigus teritorijai yra pagrindinė mokykla, ji nepriskiriama jokiai gimnazijai.

„Maža kas ko nori. Nematau skriaudos. Tai tik išankstinis nusistatymas”, – sakė V. Šapalas.

Jis pridūrė, kad testai, kuriuos įvedė kai kurios gimnazijos, norėdamos atsirinkti geresnius mokinius, yra visiškai neteisėti. Tai turėtų būti daroma pagal 8 klasės baigimo pažymėjimą.

Siūlo pagrindinę mokyklą

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys sakė, kad priėmimas į Vilniaus gimnazijų 1–2 klases vykdomas teritoriniu principu, pagal įstaigoms priskirtą artimiausiai esančių gatvių sąrašą, patvirtintą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu.

Tačiau 9–10 klases komplektuoja ne tik gimnazijos, bet ir pagrindinės bei vidurinės mokyklos.

Šv. Stepono gatvė yra priskirta Vilniaus Antano Vienuolio pagrindinei ir Vilniaus karaliaus Mindaugo vidurinei mokykloms. Mokiniai, gyvenantys šioje gatvėje, turi galimybę mokytis bet kurioje iš šių mokyklų ir įgyti bendrąjį pagrindinį išsilavinimą.

Dėl vietos mokiniui vyksta ir tėvų konkursas

Stasys Kaušinis, Piliečių gynybos paramos fondo direktorius

„Šv. Stepono gatvė – viena seniausių Vilniaus gatvių, aplink nuo seno veikė daugybė gimnazijų. Natūralu, kad gyventojai nori mokytis būtent gimnazijoje.

Tačiau šios gatvės gyventojams tai tapo problema. Aštuntokus užgriuvo netikėti išbandymai: jų bendraklasiai be jokių egzaminų tapo gimnazijos mokiniais, o jiems reikia ieškoti korepetitorių, kurie padėtų pasiruošti žinių patikrinimui.

Girdėjau, kad net išlaikius egzaminus prasideda tėvelių konkursas. Vaikai įtraukiami į kandidatų sąrašą ir kiekvieno vaiko tėvelio klausiama: „Kuo jūs galite padėti mūsų mokyklai?” Kas paneigs, kad iš kandidatų sąrašo vaikai atrenkami pagal tėvų socialinę padėtį?

Jei savivaldybė gauna teisę diskriminuoti, vadinasi, reikia tobulinti įstatymą. Lietuvos Konstitucijoje aiškiai įtvirtintas lygybės prieš įstatymą principas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.