Dėl D. Kedžio surengtų žudynių pareigūnams teismas priminė ir televizijos laidas

Domėtis Drąsiaus Kedžio aplinkos žmonėmis Kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai pradėjo kaip tik tuomet, kai Policijos departamente apsilankė šiuo metu valstybės saugomas liudytojas Mindaugas Žalimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-06-25 12:21, atnaujinta 2018-03-05 05:35

Tai paaiškėjo Vilniaus apylinkės teismui pagarsinus rašytinę bylos medžiagą. Teismas aiškinasi, ar tuometis Generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, KPB viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis bei KPB pareigūnai Emilijus Damukaitis, Darjušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis galėjo iš anksto žinoti apie D. Kedžio Kaune planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu M. Žalimas teigė, jog apie D. Kedžio planus pareigūnus įspėjo 2009 metų rugsėjo 16-ąją. Tą pačią dieną teisiamųjų suole atsidūrę KPB pareigūnai policijos duomenų bazėje patikrino D. Kedžio, jo bičiulio Raimundo Ivanausko bei galimų nusikaltimo aukų teisėjo Jono Furmonavičiaus, Laimutės Stankūnaitės, jos sesers Violetos Naruševičienės bei Andriaus Ūso duomenis. Pareigūnai ne kartą tikrino informaciją ir apie M. Žalimą.

Informacija apie šiuos asmenis bei jų šeimos narius buvo nuolat tikrinama iki spalio 5-ąją surengtų žudynių ir po jų.

Prokuroras Arūnas Verenius teigė, jog tikrindami duomenis kriminalistai nedarė nieko neteisėto, „Tačiau tikrinant asmens duomenis būtina turėti aiškų tikslą“, - teigė A. Verenius.

M. Žalimo teigimu, jie su PD pareigūnais nuolat susitikinėdavo netoli prekybos centro „Panorama“ esančioje medžiais apaugusioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

O Kaune surengtų žudynių išvakarėse - spalio 4-ąją jis lankėsi Policijos departamente. Šiame susitikime esą dalyvavo Generalinio komisaro pavaduotojas V. Račkauskas, Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojas T. Ulpis ir dar du žemesnio rango pareigūnai. Kitą rytą važiuodamas automobiliu M. Žalimas išgirdo, kad buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Tą pačią dieną V. Račkauskas nurodė skelbti D. Kedžio paiešką. Teisme garsinami ne ik pareigūnų dokumentai, bet ir televizijos laidų, kuriose jie dalyvavo, ištraukos

Kaltinamųjų parodymus teismas išgirs tik rudenį. Jie žada viską paaiškinti tik apklausus likusius liudytojus ir perskaičius visą bylos medžiagą - 19 tomų paaiškinimus teismas išgirs tik rugsėjo mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive