Po nesėkmingos interpeliacijos V. P. Andriukaitis lieka ministru (papildyta)

Seimui antradienį nepavyko atstatydinti sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio.

Seimas pradėjo svarstyti Vytenio Andriukaičio interpeliaciją, kuriai pritarus - ministras privalės trauktis.<br>T. Bauras
Seimas pradėjo svarstyti Vytenio Andriukaičio interpeliaciją, kuriai pritarus - ministras privalės trauktis.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-06-25 11:08, atnaujinta 2018-03-05 05:35

Balsuoti dėl ministro atleidimo atėjo mažiau nei pusė Seimo narių. Savo poziciją pareiškė 69 parlamentarai.

Balsuojant nedalyvavo Socialdemokratų partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų nariai.

Kad ministras būtų atstatydintas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip pusė visų parlamentarų, tai yra mažiausiai 71 politikas.

Seimo komisija siūlė parlamentui nepritarti sveikatos apsaugos ministro atsakymams į klausimus ir pareikšti jam nepasitikėjimą.

Toks sprendimas komisijoje priimtas septynių komisijos narių persvara prieš šešis.

Prieš ministro atsakymus balsavo ir du komisijoje dirbę koalicijos partneriai Darbo partijos frakcijos atstovai.

Prieš ministro atsakymus balsavo ir du komisijoje dirbę koalicijos partneriai Darbo partijos frakcijos atstovai.

„Mūsų netenkino ministro atsakymai, - BNS sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė. - Ministras pasielgė labai arogantiškai kvestionuodamas Seimo narių teisę rengti interpeliaciją.“

Komisijai nusprendus siūlyti reikšti nepasitikėjimą ministrui, dėl nutarimo projekto vėliau antradienį Seimas balsuos slapta.

Turėjo ir palaikymo komandą

Interpeliacija V. P. Andriukaičiui Seime prasidėjo nuo balkone sugužėjusios palaikymo komandos, kuri mojavo socialdemokratiškomis vėliavėlėmis, o jam žengiant į tribūną pradėjo ploti.

Išklausę atsakymų į interpeliacijos klausimus, Seimo nariai turės pritarti vienam iš interpeliacijos redakcinės komisijos parengtų nutarimo projektų.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir reiškiamas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių - 71 iš 141 – balsų dauguma. Priėmus tokį nutarimą ministras turi atsistatydinti.

Kaltino interpeliacijos klastojimu

Antradienio rytą Seime kalbėdamas vienas interpeliacijos autorių Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teigė, kad per 23 metus įvyko beprecedentis atvejis. Esą interpeliacija buvo suklastota: „Gavę atsakymus į interpeliaciją radome 116 ištrintų eilučių.“

E. Masiuliui užkliuvo sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko, ministro patarėjo Dariaus Prialgausko vieši ir privatūs interesai, sveikatos apsaugos ministro sprendimas reorganizuoti kolegiją, kuris, esą, sukiršino medikų bendruomenę.

„Visuomenę ir medikus glumino ne tik V. P. Andriukaičio veiksmai, bet ir jo pareiškimai – užmojai jaunuosius medikus siųsti dirbti į provinciją“, – kalbėjo E. Masiulis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai G. Steponavičius ir Remigijus Šimašius kritikavo V. P. Andriukaitį, esą ministras nori gainioti pacientus kaip avinus jiems parinkdamas „tinkamiausias“ sveikatos įstaigas.

Regionuose mažėja gydytojų, prastėja paslaugų kokybė

Gindamasis V. P. Andriukaitis į Seimo posėdį atsinešė skaidres, kuriose Seimo nariams mėgino įrodyti, kad visos bėdos – dėl ankstesnės Vyriausybės veiksmų.

V. P. Andriukaitis: „Privačios gydymo įstaigos nori tik brangių tyrimų, jos jiems išleidžia daugiausiai.“ Ministrui užkliuvo viešų ir privačių įstaigų gydytojų atlyginimai, kurie, esą, jose skiriasi beveik šešis kartus.

Atsakydamas į interpeliacijos klausimus V. P. Andriukaitis teigė, kad žmonės regionuose gauna mažiau paslaugų nei didžiuosiuose miestuose. Esą Kaune žmonės gauna daugiausiai gydymo paslaugų.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį į vis mažėjantį gydytojų skaičių regionuose, esą, dėl to mažėja ir paslaugų kokybė. Konservatorius Andrius Kubilius ministro prašė įvardyti tris pagrindinis darbus, tačiau ministras A. Kubiliui pažadėjo juos įvardyti per baigiamąją kalbą.

Privačios įstaigos turi „įsitinklinti“ į valstybinį sektorių

V. P. Andriukaitis, paklaustas ar nepadarė klaidų, sakė: „Esu kaltas labai kaltas“.

Ministras pripažino esantis kaltas dėl to, kad Seimas nepriėmė ankščiau pateiktų Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisų, kurios leistų miesto savivaldybėms planuoti naujų sveikatos priežiūros įstaigų įkūrimą savivaldybėse. Ministro teigimu, šiuo metu egzistuojanti siuntimų tvarka sukuria biurokratinių kliūčių.

Esą reikėtų išdėstyti tolygiau specialistų tinklą. Dideli ligonių srautai tretinio lygio sveikatos priežiūros įstaigose rodo, kad būtina tobulinti ligonių siuntimo į tretinio lygio sveikatos priežiūros įstaigas tvarką.

Sveikatos apsaugos ministro teigimu, reikia sekti Suomijos pavyzdžiu, kuri reguliuoja gydytojų pasiskirstymą valstybėje.

Gydytojai turėtų deklaruoti viešus ir privačius interesus jei jie dirba ir privačiose, ir viešosiose sveikatos priežiūros įstaigose.

Ministras patvirtino, kad žmonės turi socialinę teisę į kokybišką sveikatos priežiūrą.

Turi veikti socialiai orientuotas sveikatos priežiūros įstaigų tinklas: „Privačios įstaigos turi „įsitinklinti“ į valstybinį sveikatos priežiūros įstaigų tinklą.“

Baigiamojoje kalboje V. P. Andriukaitis gynė vargšus

Baigiamoje kalboje V. P. Andriukaitis tikino, kad 2011 metais Lietuvoje ligos gydimui skiriama tik 7 milijardai litų, tuo tarpu didžiausios lėšos skiriamos vaistams ir aparatūrai. Mirtingumas ir sergamumas tuberkulioze – didžiausias neturtingiausiuose rajonuose.

Gydymo finansavimas turėtų būti stabilus, o 2014 metais įstaigų finansavimas didėtų net 50 mlrd. litų. Įstaigose turėtų būti sudaromos kolektyvinės darbo sutartys, kad medicinos darbuotojams atlyginimai būtų tolygūs.

E. Masiulis teigia, kad ministras kalba apie problemas, tačiau sprendimų nepateikia: „Siūlau kalbėti ne tik su savo šešėliu, bet ir medikais. Neskirstyti jų į blogus ir gerus.“

Esą V. P. Andriukaitis, siūlydamas naikinti privalomą sveikatos draudimo fondą, varžo žmonių teisę pasirinkti gydymo įstaigą.

Reikia peržiūrėti, kaip leidžiamos lėšos valstybinėse sveikatos priežiūros įstaigose, ar efektyviai naudojama aparatūra: „Nepriešinimais ir skaldymais turi būti sprendžiamos problemos sveikatos priežiūros įstaigose.“

Valdančioji koalicija palaikys V. P. Andriukaitį

Valdančioji koalicija turėtų palaikyti sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį, balsuojant dėl interpeliacijos ministrui, praneša BNS.

 „Kiek turiu informacijos, koalicijos partneriai turėtų palaikyti sveikatos apsaugos ministrą V. P. Andriukaitį, ir manau, kad būtų didžiulė klaida, jeigu jo, kaip ministro, pozicija nebus palaikyta“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Viktoras Uspaskichas neatskleidžia, kaip balsuos „darbiečiai“ dėl interpeliacijos sveikatos apsaugos ministrui V. P. Andriukaičiui. Tačiau, jo teigimu, frakcijos nuomonė bus bendra, praneša ELTA.

„Bus sudaryta komisija, bus nukreipti mūsų žmonės ir jie informuos, kaip ten einasi visi klausimai. Frakcijos nuomonė bus bendra“, - antradienį žurnalistams sakė V. Uspaskichas. Šaipėsi iš opozicijos, kibo prie klaidų

Atsakymus į opozicijos parengtą interpeliaciją ministras pateikė praėjusią savaitę. Juose ministras kritikavo opozicijos atstovus, kad interpeliacijos klausimai buvo susiję ne su jo sprendimais, o su viešais pasisakymais, tvirtindamas, jog interpeliacija tokiu pagrindu negalima. Jis taip pat neigė opozicijos interpeliacijos tekste išdėstytus teiginius

Vienas interpeliacijos iniciatorių Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius ministro poziciją įvertino, jog užuot dalykiškai atsakęs į interpeliacijos klausimus, šis užsiima jos turinio klastojimu ir pamokslavimu.

Atsakydamas į opozicijos jam pateiktus interpeliacijos klausimus sveikatos apsaugos ministras teigė, kad klausimuose esama aritmetinių klaidų, teiginiai nemotyvuoti, ironizuojama, kad opozicija netikėtai praregėjo, kokia prasta finansinė gydymo įstaigų padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.