A. Zuoko viešojo transporto pertvarka mitinguotojams - tarsi nematomas baubas

Trečiadienį Europos aikštėje prie Vilniaus savivaldybės susirinko apie pusantro šimto vilniečių, protestuojančių prieš mero Artūro Zuoko inicijuotą viešojo transporto pertvarką. Naujoji viešojo transporto sistema startuoja liepos 1 d. Pagal ją, sostinėje turėtų nebelikti mikroautobusų, sumažės troleibusų, tačiau atsiras greitieji maršrutai.

Mitinge prie savivaldybės plaikstėsi ir kairiųjų radikalų paleckininkų, ir dešiniųjų taytininkų vėliavos.<br>J. Stacevičius
Mitinge prie savivaldybės plaikstėsi ir kairiųjų radikalų paleckininkų, ir dešiniųjų taytininkų vėliavos.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 26, 2013, 1:35 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:42 AM

Mitinge dalyvavo ir jauni vilniečiai, ir pensininkai. Tarp kalbėtojų – Seimo nariai konservatorius Mantas Adomėnas ir liberalas Remigijus Šimašius. Plaikstėsi tautininkų, žaliųjų ir Socialistinio liaudies fronto vėliavos.

Po pokalbių su mitinguotojais susidarė įspūdis, kad jie bijo naujovių, bet apie naują viešojo transporto sistemą žino mažai arba tiki gandais.

Plakatą „A. Zuokai, mums reikia troleibusų, ne tramvajaus“ laikanti 72 metų vilnietė sakė pasipiktinusi, kad 100 proc. pabrangs troleibusų ir autobusų bilietai.

Tiesa, kelionės kainos viešuoju transportu savivaldybė padidinti kol kas neketina. Priešingai - turintiems vilniečio kortelę ji jau yra pigesnė, nei popierinių bilietų laikais.

Nors jaunimas lipte prilipęs prie kompiuterių, nė vienas žurnalisto kalbintas jaunuolis mitinge nebuvo net akies užmetęs į greitųjų maršrutų schemą, kuri internete paskelbta jau prieš tris savaites.

„Man tėvai sakė, kad negalėsiu nuvažiuoti į mokyklą centre iš Fabijoniškių, nes nebebus 62 autobuso. Bet kas bus, nežinau, nenagrinėjau maršrutų“, - prisipažino moksleivė Katažyna.

Jaunųjų tautininkų vėliavą laikantis Vilius Kvietkauskas teigė, kad jo netrikdo tai, kad šalia su raudonomis vėliavomis stovi Socialistinio liaudies fronto atstovai.

„Mes pasisakome už troleibusus, kaip ekologišką transportą ir nesvarbu, kokie politiniai įsitikinimai. Mus vienija bendras priešas - A. Zuokas“, - tvirtino jaunuolis.

Pro savivaldybės duris į mitingą pažvelgęs vicemeras „darbietis“ Jonas Pinskus stebėjosi: „Pirmą kartą matau, kad į vieną būrį sueitų konservatoriai ir tautininkai su Socialistiniu frontu. Ir vieni, ir kiti – prieš reformas“.

Viešojo transporto reforma labiausiai nepatenkinti privatūs vežėjai, kurie, savivaldybei nepritarus jų įtraukimo į bendrą sistemą konkursui, buvo išstumti iš rinkos.

Tuo piktinosi mitinge kalbėjęs liberalas Remigijus Šimašius.

Mitinge tarp protestuotojų buvo ir darbo netekti bijančių troleibusų vairuotojų, nes troleibusų maršrutų ketinama mažinti, vietoj jų važinės nauji, dujomis varomi autobusai.

Ilgametis troleibuso vairuotojas Vytautas Arlauskas, nors ir atėjęs į protesto prieš A. Zuoką mitingą, palaiko savivaldybės sprendimą iš miesto centro išvaikyti mikroautobusus.

„Jie tikrai trukdo, užlenda prieš mus susirinkti keleivių, sudaro avarines situacijas“, - tvirtino V. Arlauskas.

Jis labiausiai kritikavo naują viešojo transporto tvarką, pagal kurią dalis greitųjų maršrutų stos kas antroje ar kas trečioje stotelėje ir keleiviams, atvykusiems iš miegamųjų rajonų, atokesnių pakraščių esą bus nepatogu persėdinėti iš privežamųjų maršrutų autobusų į greituosius.

„Buvo juk sovietų laikais greitieji autobusai, jie nepasitvirtino“, - sakė vyriškis.   Tačiau paklaustas, ar jis nagrinėjo internete paskelbtus naujuosius maršrutus, Justiniškėse gyvenantis troleibuso vairuotojas atsakė, kad ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.