Gyvsidabris teisme jau tapo mirties šaukliu?

„Buvau per plauką nuo mirties”, – ištarė Ukmergės teisėjas Evaldas Pašilis. Netikėtos ligos į reanimacijos palatą nublokštas teisininkas neatmeta, kad jo sveikatai smogė gyvsidabris, kuriuo jis ir jo kolegos buvo apnuodyti darbovietėje, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:56 AM

Keturias paras Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Kardiologinės reanimacijos skyriuje praleidęs 39 metų E.Pašilis vakar buvo perkeltas į Vidaus ligų diagnostikos skyrių.

Pirmą kartą ligoninėje atsidūrusiam vyrui diagnozuota masyvi trombolija – kairės kojos kraujagyslėje aptiktas stambus krešulys.

Išgirdęs šią diagnozę E. Pašilis iškart prisiminė, kad per pastarąjį dešimtmetį anapilin iškeliavę du jo kolegos galbūt tapo pirmosiomis iki šiol nenustatyto nuodytojo gyvsidabriu Ukmergės teisme aukomis.

Ir 2006 metų kovo mėnesį ilgametį Ukmergės teismo vadovą Rimantą Kliaugą, ir 2011-ųjų sausį buvusią teisėją Sabiną Petraškaitę pakirto kraujagyslėse susidarę ir iki gyvybiškai svarbių organų nukeliavę krešuliai.

Parkrito eidamas į darbą

Iki šiol niekada sveikata nesiskundęs teisėjas E. Pašilis blogai pasijuto praėjusį trečiadienį.

Pėsčiomis eidamas į darbą jis staiga prarado sąmonę ir griuvo ant kelio netoli pėsčiųjų tilto Ukmergėje.

Po kurio laiko atsigavęs E.Pašilis išsikvietė pagalbą – mobiliuoju telefonu paskambino žmonai ir ji atskubėjusi vyrą nuvežė į Ukmergės ligoninės Priėmimo skyrių.

Ligonį apžiūrėję ukmergiškiai medikai rekomendavo jam pasikonsultuoti su kardiologu ir užregistravo jį į konsultaciją po dviejų savaičių.

Žmona nuvežė į Vilnių

Kitą dieną teisėjas nerizikavo ir į darbą atvyko automobiliu.

Tačiau jis vėl blogai pasijuto, kai Ukmergės rajono policijos komisariate kopė laiptais į trečiame aukšte esantį laikiną savo darbo kabinetą.

„Man ėmė trūkti oro, pradėjau dusti. Prisėdau ant laiptų, kol atsigavau.

Kadangi būklė negerėjo, atlikęs neatidėliotinus darbus apie pietus išėjau iš darbo.

Žmona mane nuvežė tiesiai į Santariškių klinikas.

Kai čia sužinojau diagnozę ir tai, kad nedidelė kojoje esančio krešulio dalis atskilo ir jau buvo beveik pasiekusi plaučius, pasijutau tarsi būčiau antrą kartą gimęs”, – susijaudinęs pasakojo E.Pašilis.

Dirbo apnuodytame pastate

Ligoniu tapęs teisėjas neranda atsakymų, kodėl jo kojoje susiformavo krešulys, – jokių kojos sužalojimų ar traumų jis nėra patyręs.

Tiesa, praėjusią žiemą kartais jusdavo kojos tirpimą.

E.Pašiliui, kaip ir dar keliasdešimčiai Ukmergėje dirbančių teisininkų, nustatytas lėtinis lengvo laipsnio apsinuodijimas gyvsidabrio garais.

Gyvsidabriu apnuodytame Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate E.Pašilis išdirbo 14 metų, o penkerius metus – nuo 2007 iki 2012 metų buvo šio teismo pirmininkas.

„Kol kas negaliu tvirtinti, kad dėl mano ligos kalti gyvsidabrio garai. Galbūt mokslas į tai atsakys. Tačiau įvairių sutapimų, leidžiančių taip manyti, nemažai”, – kalbėjo ukmergiškis teisėjas ir dar kartą priminė, kad krešuliai pakirto du jo kolegas.

Užterštas pastatas vis dar neišvalytas

* Pirmąkart pusė kilogramo gyvsidabrio, išlieto gėlių vazonuose, Ukmergės teismo pastate buvo aptikta 2003 metais. Tąkart ugniagesiai gelbėtojai jį surinko, tačiau joks išsamus viso pastato ir darbuotojų sveikatos tyrimas nebuvo atliktas.

* Kai pernai gruodžio 11-ąją vienoje teismo salių atliekant signalizacijos įrengimo darbus po radiatoriumi buvo aptikta 2 kilogramai gyvsidabrio, paaiškėjo, kad pastatas užterštas – į sienas įsigėrusi gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų.

* Pastatas buvo uždarytas, o visi jo darbuotojai evakuoti ir laikinai įkurdinti Ukmergės policijos komisariato ir Ukmergės verslo ir turizmo centro patalpose.

* Pakartotinai ieškant gyvsidabrio židinių šių metų kovo 5–7 dienomis teismo pastate dar buvo surinkta apie 0,9 kilogramo šio nuodingojo metalo. Po šių paieškų buvo atliktas oro taršos tyrimas ir nustatyta, kad patalpos ir toliau yra užterštos, jose būti pavojinga.

* Kovo 22 dieną posėdžiavęs Ukmergės savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centras planavo iš teismo pastato išnešti visus ten esančius baldus ir turtą, o vėliau pasirūpinti ir pastate susikaupusiu statybiniu laužu.

* Tačiau iki šiol nieko nepadaryta, nes Nacionalinė teismų administracija įklimpo su viešaisiais pirkimais ir dar neparinko įmonių, kurios valys užterštą teismo pastatą ir jame esančius daiktus.

* Ukmergės teismo darbuotojų sveikatos tyrimams, kelionėms pas specialistus apmokėti, organizacinei technikai bei kitai būtinai įrangai nuomoti ir įsigyti, laikinoms patalpoms pritaikyti teismo veiklai iš Vyriausybės rezervo fondo yra skirta 532 tūkstančiai litų.

Apsinuodijo ne tik teismo darbuotojai

* Prie keturiasdešimties gyvsidabriu apsinuodijusių Ukmergės teismo darbuotojų, prokurorų ir advokatų neseniai prisidėjo ir keturios Ukmergės savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos.

* Dažnai teismo pastate besilankiusioms ir posėdžiuose dalyvavusioms šio skyriaus darbuotojoms Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorijoje buvo atlikti kraujo, šlapimo ir plaukų tyrimai. Visų jų organizme rasta gyvsidabrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.