Savivaldybė apsisprendė – Lietuvos homoseksualai nežygiuos Gedimino prospektu

Vilniaus miesto savivaldybės administracija neįprastai pradėjo vykdyti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) įpareigojimą Vilniaus miesto savivaldybę derinti homoseksualų eitynių vietą iš naujo. Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės pareigūnai išvaikė žurnalistus ir už uždarų durų sprendė, ar Lietuvos homoseksualų ir juos palaikančiųjų bendruomenė galės žygiuoti Gedimino prospektu. Po pusvalandį trukusio posėdžio, savivaldybė apsisprendė nesuderinti eitynių vietos, laiko ir formos.

Savivaldybės administracija pabūgo žurnalistų ir už uždarų durų nusprendė neleisti homoseksualams žygiuoti Gedimino prospektu.<br>J. Stacevičius
Savivaldybės administracija pabūgo žurnalistų ir už uždarų durų nusprendė neleisti homoseksualams žygiuoti Gedimino prospektu.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 26, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:37 AM

Po posėdžio LGL vadovas neslėpė nusivylimo: „Tokio administracijos sprendimo buvo galima tikėtis po Vilniaus mero Artūro Zuoko iš anksto išsakytos pozicijos.“

Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas tvirtino, kad šis renginys skiriasi nuo kitų ankščiau mieste organizuotų renginių – Gegužės 1-ąją organizuotos socialdemokratų akcijos, ar Darbo partijos rėmėjų mitingo prie Vilniaus apygardos teismo, savo forma.

„Eitynės „Už lygybę“ yra piketas, o ne renginys, todėl šiam piketui taikomos Susirinkimų įstatymo nuostatos“, – tikino jis.

Be to, jo tvirtinimu, įstatymas numato, jog mitingai, piketai negali būti organizuojami arčiu kaip 25 metrai nuo valstybės institucijų, o nuo teismų pastatų - 75 metrai. Gedimino prospekte yra kelios ministerijos ir kiti teismai.

„Kitaip negu žlugdymas šitos situacijos negalima pavadinti. Taip pat noriu priminti, kad prieš akis - Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai ir aš manau, kad bus labai sunku paaiškinti tarptautinei bendruomenei, kodėl Lietuva - vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kur dar šita problema su eitynėmis egzistuoja“, - kalbėjo V. Simonko.

Susitikime savivaldybėje dalyvavęs Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys pažymėjo, kad pareigūnai būtų pasirengę užtikrinti saugumą per eitynes - nesvarbu, kur būtų suderintas leidimas jas rengti: Gedimino prospekte, kaip pageidauja organizatoriai, ar nuošalesnėje Upės gatvėje, kurią pasiūlė Vilniaus savivaldybė.

„Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pozicija yra šitoje vietoje, kad įstatymas mums neleidžia pritarti ar nepritarti, mes privalome vykdyti įstatymą - tai yra užtikrinti viešąją tvarką, žmonių saugumą nepriklausomai nuo to, kokioje vietoje vyktų toks renginys. Tai buvo konstatuota šito susirinkimo metu“, - sakė jis.

Savivaldybės sprendimą skųs teismui

V. Simonko neneigia, kad skųs tokį savivaldybės sprendimą ir prašys teismo tokį skundą nagrinėti skubos tvarka. Be to, Lietuvos gėjų lygos vadovas neatmeta galimybės birželio 27 dieną įvairiose Vilniaus miesto vietose, tarp kurių ir A. Zuoko namų prieigos, organizuoti viešas akcijas.

Į posėdį atvyko ne tik Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko, bet ir advokatas, atstovaujantis Lietuvos gėjų lygai, Vytautas Mizaras. Posėdyje dalyvaus ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ atstovė Hellen Jacobson. Faktines posėdžio eigos aplinkybes fiksuoja ir antstolė. Šiame posėdyje turėtų paaiškėti, ar pavyks LGL atstovams susitarti dėl eitynių „Už lygybę“ vietos.

Birželio 20-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė Vilniaus miesto savivaldybei nepalankų sprendimą, palikęs galioti ankstesnį – įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę derinti homoseksualų eitynių vietą iš naujo.

LGL kovo pradžioje skundė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą neleisti šiems liepos 27-ąją žygiuoti Gedimino prospektu. LGL skunde prašė panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2013 metų sausio 13 dienos įsakymo dalį, kuria buvo pakeista eitynėms Vilniuje pasirinkta vieta.

Eitynės miesto pakraštyje prieštarauja eitynių tikslui

LGL atstovai skunde tvirtino, kad įsakymo dalis, kuriuo eitynės išstumtos iš centrinės sostinės dalies, prieštarauja eitynių tikslui – homoseksualių, biseksualių ir transseksualių žmogaus teisių įgyvendinimui, siekiant atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į šią socialinę grupę, jų integravimąsi į visuomenę.

Su tokiu LGL prašymu nesutikusi Vilniaus miesto savivaldybė tvirtino negalėsianti tinkamai užtikrinti saugumo, esą susirinkimų vietos nustatymas nėra susirinkimų teisės pažeidimas.

Vilniaus savivaldybės atstovai teisme aiškino, kad LGL atstovams buvo pasiūlyta ne tik alternatyvi planuojamų eitynių vieta, bet ir viešosios tvarkos bei visuomenės saugumo požiūriu palankesnė renginio forma – vietoje eitynių surengti susirinkimą arba mitingą Lukiškių aikštėje, tačiau atstovai su tuo nesutiko.

Yra grėsmė, kad nuo stogų bus mėtomi daiktai

Atsiųstame atsakyme į LGL pareiškimą Policijos departamento atstovai teigė, kad negalės tinkamai užtikrinti saugumo, be to, būtina atsižvelgti ir į visuomenės interesus.

Teismo posėdyje dalyvavusių Policijos departamento atstovų tvirtinimu, jei eisena būtų organizuojama Gedimino prospektu, siekiant užtikrinti žmonių saugumą, automobilių eismą aplinkinėmis gatvėmis tektų stabdyti.

Policija taip pat atkreipė dėmesį, kad Gedimino prospekte yra daug gyvenamųjų namų, biurų, kitokių patalpų, kurias policija privalėtų tikrinti ir vykstant renginiui kontroliuoti, nes yra grėsmė, kad nuo pastatų stogų būtų mėtomi įvairūs daiktai.

LGL kreipėsi į Vilniaus savivaldybę norėdama suderinti liepos 27 dieną vyksiančių eitynių vietą ir laiką. Organizatorių teigimu, eitynėse žada dalyvauti per 800 dalyvių.

Savivaldybė nesutiko su organizatorių siūlomu maršrutu ir leido eitynes organizuoti nuo „Forum Palace“ automobilių aikštelės einant Upės gatve viešbučio „RadissonBlu“ link.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.