Vyriausybė - už baudas kontrabandinio alkoholio ir rūkalų pirkėjams

Be to, nelegalus alkoholis ir rūkalai būtų konfiskuojami.

Teisingumo ministras J. Bernatonis: „Tai yra normali kovos su kontrabanda priemonė.“<br>T. Bauro nuotr. iš archyvo
Teisingumo ministras J. Bernatonis: „Tai yra normali kovos su kontrabanda priemonė.“<br>T. Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-06-26 18:21, atnaujinta 2018-03-05 04:22

Vyriausybė Seimui siūlo, kad priklausomai nuo įsigytų prekių kiekio, baudos pirkėjams siektų nuo 100 iki 20 tūkst. litų.

Tai numatoma Administracinių teisės pažeidimų kodekso, Alkoholio kontrolės, taip pat Tabako kontrolės pakeitimuose.

Be to, nelegalus alkoholis ir rūkalai būtų konfiskuojami.

Pataisas rengusios Teisingumo ministerijos teigimu, galiojantis teisinis reguliavimas, kai nėra numatyta atsakomybė pirkėjams, skatina kontrabandą.

J. Bernatonis: „Kitaip su ja kovoti bus neįmanoma“

Trečiadienį Vyriausybė nutarė, jog administracinė atsakomybė turi būti taikoma ne tik kontrabandinių cigarečių ir alkoholio platintojams, bet ir pirkėjams. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis pabrėžia, jog kito kelio kovojant su kontrabanda ir nėra.

„Visose demokratinėse valstybėse nėra skatinamas kontrabandinių prekių vartojimas, mes irgi žengiame į Europą ir lygiuojamės į bendras nuostatas. Kitaip su kontrabanda kovoti bus neįmanoma, ir vėl gyvensime ne taip, kaip norime gyventi - reikia vartojime diegti europietišką kultūrą (...), tai yra normali kovos su kontrabanda priemonė“, - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė jis.

Vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas, paklaustas, ar policijoje bus sukurta naujų etatų šiai funkcijai vykdyti, atsakė, jog visuomet, esant naujai užduočiai, reikia turėti laiko, žmogiškųjų resursų ir lėšų.

„Bet kuriai naujai funkcijai įvykdyti visada reikia papildomo laiko, papildomų žmonių ir papildomų pinigų - visų trijų resursų. Nei vienos funkcijos be pinigų neįvykdysime“, - pabrėžė jis.

Kaip rašoma Vyriausybės pranešime, teisinis reguliavimas, nenumatantis atsakomybės nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pirkėjams, paskatina kontrabandą. Dėl šios priežasties siūloma, kad už teisės aktų tvarka nepaženklintų alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių įsigijimą būtų įvestos pagal įsigytų prekių vertę diferencijuotos baudos.

Numatoma, kad 100-300 litų bauda ir prekių konfiskavimas būtų taikomi asmenims, įsigijusiems nelegalių alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių, jei jų vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (MGL), tai yra, 260 litų.

Jei prekių vertė viršija du, bet neviršija 10 MGL (260-1,3 tūkst. litų), būtų skiriama 1-5 tūkst. litų bauda su prekių konfiskavimu. Bauda, siekianti 5-10 tūkst. litų ir prekių konfiskavimas grėstų tuomet, kai kontrabandos vertė viršija 10, bet neviršija 50 MGL (1,3-6,5 tūkst. litų). Jei kontrabandinių prekių vertė viršytų 50 MGL, grėstų 10-20 tūkst. litų piniginė bauda ir prekių konfiskavimas.

Kontrabandinių prekių vertę Vyriausybė siūlo apskaičiuoti pagal jų muitinę vertę, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius.

Siekiant įvesti baudas kontrabandos pirkėjams, visus Teisingumo ministerijos parengtus įstatymų projektus reikės priimti Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.