Artilerijos sviedinys tapo mokyklos puošmena

Kai iš Senosios Varėnos (Varėnos r.) mokyklos išminuotojai iškrapštė artilerijos sviedinį, vietos gyventojai pamanė, kad neblogai būtų jo vietoje įmūryti tokį pat, bet nepavojingą, informuoja „Lietuvos rytas”.

Mokyklos sienoje atsirado neįprastas akcentas – artilerijos sviedinys.<br>D. Pipas
Mokyklos sienoje atsirado neįprastas akcentas – artilerijos sviedinys.<br>D. Pipas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 27, 2013, 8:42 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:06 AM

Viena Senosios Varėnos Andriaus Ryliškio vidurinės mokyklos siena traukia vietos gyventojų dėmesį. Prieš kelias dienas mūre vėl atsirado artilerijos sviedinys. Panašus iš tos vietos buvo iškrapštytas ir prieš tris mėnesius.

Kad įmūrytų sviedinį, darbininkams mokyklos sienoje vėl teko išdaužyti skylę. Mat ištraukus sprogmenį ta vieta buvo užtaisyta.

Dabar ant sviedinio pakabinta informacinė lentelė, kad praeiviui nekiltų noras apie sprogmenį pranešti specialiosioms tarnyboms. Sviedinys į mokyklos sieną buvo įmūrytas prieš svarbiausius Senosios Varėnos 600 metų jubiliejaus renginius.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai artilerijos sviedinį iš Andriaus Ryliškio vidurinės mokyklos senojo pastato sienos ištraukė kovo pabaigoje. Nors apie sprogmenį daugybę metų žinojo visi aplinkiniai žmonės, niekas nepranešė apie jį išminuotojams.

Sviedinį išminuotojai rado mokyklos pastato antrojo aukšto išorės sienoje. Kam jis buvo įmūrytas, taip ir liko paslaptis.

Užlipę ugniagesių kopėčiomis specialistai nustatė, jog tai Pirmojo pasaulinio karo laikų 6 colių vokiškas skeveldrinis sviedinys. Nors jis buvo be sprogdiklio, jame buvo apie kilogramą sprogstamosios medžiagos. Paprastai tokiuose sviediniuose jos būna apie 2,4 kilogramo.

Sviedinys nebūtų sprogęs, bet didžiulę grėsmę būtų kėlęs gaisro atveju.

Mokyklos sienoje rastas sviedinys nebuvo iššautas iš pabūklo. Mat iššovus dalis sprogstamosios medžiagos neišbyra. Akivaizdu, kad ją kas nors iškrapštė.

Todėl manoma, kad sviedinį į sieną nežinomi asmenys įmūrijo tyčia. Tai patvirtina ir kitokios plytos aplink sprogmenį.

Vietos gyventojai mano, kad sviedinys įmūrytas, kad apsaugotų nuo kitų sprogmenų. Esą į tokį pastatą sviediniai jau nepataikys. Tačiau kuriuo laiku tai padaryta – nežinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.