Ukrainoje sugedus lėktuvui lietuvio alpinisto palaikai kaito karštyje

Lėktuvas, skraidinantis Talibano smogikų nužudytą alpinistą Ernestą Markšaitį ir jo kolegą Saulių Damulevičių, sugedo. Jis įstrigo Charkovo oro uoste. 

Pakistano karinis lėktuvas „Hercules C-130“ dėl variklio gedimo įstrigo Charkovo oro uoste<br>Pakistano karinės pajėgos
Pakistano karinis lėktuvas „Hercules C-130“ dėl variklio gedimo įstrigo Charkovo oro uoste<br>Pakistano karinės pajėgos
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Vytautas Valentinavičius

Jun 28, 2013, 5:40 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:52 AM

Į Lietuvą Pakistane žuvusio lietuvio palaikai turėjo grįžti penktadienį apie pietus, tačiau pakistaniečių karinis lėktuvas „Hercules C-130“ beviltiškai užstrigo Ukrainoje. 

Ukrainos oro uosto tarnybų žiniomis, lėktuvo variklis subyrėjo. Jis remontuojamas. 

Kaip portalą lrytas.lt informavo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, kandidatas į Lietuvos garbės konsulus Konstantinas Tokarevas Charkovo mieste rūpinasi, kad Pakistane išgyvenęs lietuvis alpinistas Saulius Damulevičius būtų apnakvindintas, gautų pavalgyti. Jis taip pat surado šaldytuvą, kuriame būtų galima laikyti nužudyto lietuvio kūną. 

„Mes dabar palaikome ryšį su Pakistano ambasada. Norime kuo greičiau sužinoti, ar atskris naujas lėktuvas, kada jis bus, ar jo visai nebus. Taip pat domimės galimybe kūną į Lietuvą siųsti civiliniu reisu“, - sakė ambasadorius.

Sugedusiame lėktuve įstrigę ir dviejų žuvusių Slovakijos alpinistų kūnai. Iš Vilniaus lėktuvas turėjo skristi į Slovakiją.

„Lėktuvo variklio pakeitimas arba naujo lėktuvo atsiuntimas užtruks dvi tris dienas. Dar viena bloga žinia - ukrainiečiai neleidžia išnešti kūnų iš lėktuvo. Nežinome, kokiuose karstuose jie yra. Karštis Ukrainoje yra didelis, todėl gali kilti problemų“, - portalui lrytas.lt penktadienio pavakarę sakė Lietuvos gynybos atašė Ukrainoje Mindaugas Kviklys.

Penktadienį Charkove buvo apie 30 laipsnių šilumos. Vakare, įsikišus kandidatui į Lietuvos garbės konsulus Charkove, palaikus visgi buvo leista išgabenti į laikymui tinkamą vietą.

Karstas buvo išvežtas iš oro uosto ir šiuo metu yra Charkovo morge. Lrytas.lt žiniomis, karstas su alpinisto palaikais į Lietuvą pajudės 7 val. ryto.

Lėktuvą į Ukrainą buvo nusprendusi siųsti Slovakija. Lietuvos pareigūnai derėjosi, kad slovakai paimtų ir lietuvius bei pakeliui į Bratislavą stabteltų Vilniuje.  

Naujo lėktuvo atvykimas iš Pakistano užtruktų, nes reikia gauti visų valstybių, per kurių oro erdvę skristų lėktuvas, leidimus.

Portalo lrytas.lt žiniomis, Lietuvos užsienio reikalų ministerija kartu su alpinistų giminaičiais ir draudimo kompanija svarstė dar kelias problemos sprendimo galimybes.

Ministras Linas Linkevičius siūlė į Ukrainą siųsti Lietuvos kariuomenės lėktuvą, tačiau ši procedūra dėl leidimų taip pat ilgai užtruktų. Realiausia laikyta galimybė palaikus iš Ukrainos pargabenti katafalku arba samdyti privatų lėktuvą. Tačiau neaišku, ar draudimo kompanija sutiktų mokėti už lėktuvo nuomą.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.