Mokiniai nori būti vyresni

Ar esate kada nors klastoję savo gimimo datą? Apklausa atskleidė, kad dalis moksleivių tai darė tam, kad galėtų įsigyti tabako, alkoholio ar patektų į pasilinksminimo vietas, skirtas pilnamečiams.

Daugiausia respondentų, paklausti, kokios priežastys lemia gimimo datos keitimą popieriniuose mokinio pažymėjimuose, nurodė, jog tai buvo daroma norint įsigyti alkoholio, tabako gaminių.<br>D. Umbrasas
Daugiausia respondentų, paklausti, kokios priežastys lemia gimimo datos keitimą popieriniuose mokinio pažymėjimuose, nurodė, jog tai buvo daroma norint įsigyti alkoholio, tabako gaminių.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:25 AM

Mokydamiesi mokykloje savo gimimo datą popieriniame mokinio pažymėjime nelegaliai keitė arba kitaip neleistinais būdais šiuo dokumentu pasinaudojo net 35,92 proc. per pastarąjį dešimtmetį mokyklą baigusių penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų.

Apklausoje dalyvavę 61,65 proc. respondentų nurodė, jog norėdami atrodyti vyresni niekada netaisė gimimo datos ar kitaip klastojo savo mokinio pažymėjimą. Dar 2,43 proc. teigė neprisimenantys.

Apklausa atskleidė ir tai, jog net 51,94 proc. visų dalyvavusiųjų apklausoje nurodė, jog besimokydami mokykloje pažinojo bent vieną tai dariusį bendraamžį. Net 9,22 proc. teigė žinoję daugiau nei 5 tai dariusius asmenis, o 8,25 proc. – jog gimimo datą pažymėjime keitė ar kitaip nelegaliai, siekdami atrodyti vyresni, juo naudojosi didžioji dalis klasės draugų. 30,58 proc. nurodė nežinantys arba neprisimenantys nė vieno tokio atvejo.

„Buvome gerokai nustebę gavę tokius rezultatus, nes tikėjomės šiek tiek mažesnio procento, ypač galvojant apie tai, jog apklausoje dalyvavo mokyklą baigę asmenys. Juk prieš dešimtmetį buvo gerokai sunkiau gauti prieigą prie interneto, įvairių technologinių priemonių, kurios galėtų būti panaudotos tokiame procese“, – apklausos rezultatus komentavo Agnė Zalanskaitė, inovacijas mokyklose diegiančios kompanijos „ID4S“ direktorė.

Pasak jos, šiuo metu šie skaičiai gali būti ir dar didesni, nes vaikai gali ne tik trinti savo gimimo datą fiziškai (kaip darė dabartinė 20–30 metų amžiaus grupės karta), bet ir dokumentą spausdinti, laminuoti.

Daugiausia respondentų, paklausti, kokios priežastys lemia gimimo datos keitimą popieriniuose mokinio pažymėjimuose, nurodė, jog tai buvo daroma norint įsigyti alkoholio, tabako gaminių. Tokią priežastį nurodė 42,95 proc. apklausos dalyvių.

Dar 40,06 proc. teigė, jog gimimo data taisoma siekiant patekti į klubus, diskotekas, kitas pramogų vietas, į kurias neįleidžiami nepilnamečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.