Protestuotojai už homoseksualų teises aplankė A. Zuoko kiemą

Vilniaus meras Artūras Zuokas socialiniame tinkle kvietęs Lietuvos gėjus ir lesbietes diskutuoti savo namų kieme, šeštadienio popietę sulaukė svečių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 29, 2013, 7:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:08 AM

Perskaitę A. Zuoko kvietimą Tolerantiško jaunimo asociacijos nariai ir pilietinės visuomenės atstovai, tarp kurių ir filosofė Nida Vasiliauskaitė, šeštadienio popietę pasuko Užupio link. Nešini vaivorykštinėmis vėliavomis, šie panūdo padiskutuoti su Vilniaus meru apie demokratines vertybes.

Taip tolerantiškas jaunimas reagavo į A. Zuoko viešai išsakytą mintį: „Jeigu tai nors kiek padėtų išspręsti konfliktą, kviečiu ne tik prie mano namų, bet ir į mano namo kiemą“, patalpintą socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

A. Zuokas kvietimą diskutuoti paskelbė praėjusį ketvirtadienį, reaguodamas į Lietuvos gėjų lygos pirmininko Vladimiro Simonko pasisakymą, esą Lietuvos gėjai ir lesbietės liepos 27 dieną surengs viešą akciją prie Vilniaus mero namų.

Susirinkusių prie A. Zuoko namų iš pat pradžių niekas neįleido, tačiau po kiek laiko vartai praviro. Išėjęs jaunuolis, tikriausiai A. Zuoko sūnus, suleidęs akcijos dalyvius į kiemą informavo, kad mero nėra namuose. Apžiūrėję kiemą akcijos dalyviai išsiskirstė.

Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas, Artūras Rudomanskis lrytas.lt neslėpė, kad idėja susirinkti Užupyje, prie mero namų, kilo tuomet, kai meras socialiniame tinkle išplatino žinią, apie norą spręsti tarp Lietuvos homoseksualų ir Vilniaus savivaldybės įsiplieskusį konfliktą.

„Prieš daugiau nei keturiasdešimt metų, birželio 29-ąją, „Stonewall” mūšyje JAV gėjų, lesbiečių biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenė kovojo už savo socialines teises. Manau, kad tai puiki proga priminti A. Zuokui, kad Lietuvos homoseksualai nėra antrarūšiai piliečiai“, – kalbėjo akcijos iniciatorius.

1969 metais Jungtinėse Valstijose įvyko garsus „Stonewall” mūšis, kuriame JAV LGBT bendruomenė, kovodama už savo teises, išėjo į gatves. Tuomet JAV homoseksualai pasisakė už socialines teises – teisę į asmens neliečiamumą ir privataus gyvenimo pagarbą, teisę būti savimi.

Penktadienį seksualinių mažumų eitynių organizatoriai apskundė teismui Vilniaus savivaldybės draudimą žygiuoti Gedimino prospektu. Teismui skundžiamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsisakymas išduoti leidimą rengti eitynes „Už lygybę“ centrine sostinės gatve.

Savivaldybė tikina, kad leidimas neišduotas, nes „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.