Oranžiniai dviračiai grįžo į Vilnių

Antradienį Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje atidarytas pirmasis dviračių nuomos „CycloCity“ terminalas. Bandomojoje dviračių savitarnos sistemos stotelėje miestiečiams parodyti nauji oranžiniai dviračiai, kuriais nemokamai galės naudotis visi norintieji.

"CycloCity Vilnius" dviračių savitarnos stotelės atidarymas<br>J. Stacevičius
"CycloCity Vilnius" dviračių savitarnos stotelės atidarymas<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 2, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:21 AM

Renginyje dalyvavo ir oranžiniu dviračiu į aikštę įvažiavęs Vilniaus meras Artūras Zuokas. „Tikiuosi, kad vilniečiai jais naudosis ir saugos labiau, nei prieš 12 metų, - sakė jis, prisiminęs ankstesnį oranžinių dviračių projektą. - Tai dar vienas europietiškos kultūros, ekologiško mąstymo ir naujų viešojo transporto principų pritaikymas Lietuvoje.“

Vilniečiai, išvydę ryškiaspalves transporto priemones, pasijuto lyg dežavu – oranžiniai dviračiai sostinės gyventojų ir svečių naudojimui jau buvo pasiūlyti 2001 metų birželį, bet vos per vieną savaitgalį beveik visi 400 dviračių buvo pavogti arba sulaužyti. Po mėnesio A. Zuoko vadovaujama Vilniaus savivaldybė nemokamo ir nekontroliuojamo naudojimosi dviračiais punktus papildė dar 150 oranžinių dviračių, bet ir jie bemat dingo.

Stoteles įrengusios įmonės „JCDecaux Lietuva“ generalinė direktorė Žaneta Fomova tikino nesibaiminanti, kad šiuos vilniečiams pristatytus dviračius ištiks toks pat likimas. „Tai visa sistema, ji neveikia be identifikacijos. Dviratį pasiimti bus galima tik su vilniečio kortele, „CycloCity“ registracija arba kreditine kortele miesto svečiams“, - aiškino pašnekovė. Tačiau ji patvirtino, kad naujieji dviračiai neatsitiktinai primena vieną iš nesėkmingiausių Vilniaus mero projektų – savivaldybės paskelbtame konkurse buvo nurodyta, kad viešo naudojimo dviračiai privalo būti oranžiniai.

Realiai „CycloCity Vilnius“ sistema sostinėje pradės veikti liepos 15 dieną, kai į gatves išriedės 200 oranžinių dviračių ir atsidarys 24 terminalai. Atidarytasis pirmasis terminalas dvi savaites veiks kaip edukacinis punktas.

Vartotojo registracija sistemoje kainuoja 20 litų. Pirmąjį pusvalandį dviračiu bus galima naudotis nemokamai, tačiau po pusvalandžio grąžinus jį į terminalą ir luktelėjus porą minučių, kelionę vėl bus galima tęsti nemokamai. To nepadarius, antrasis pusvalandis kainuos 1,5 lito, trečiasis - 5 litus, o ketvirtasis ir vėlesni - po 12 litų. Taip projekto kūrėjai nusprendė apsaugoti oranžinius dviračius nuo „pasiskolinimo“ neribotam laikui.

„JCDecaux“ į „CycloCity“ projektą Vilniuje investavo 22 mln. litų. Analogiški dviračių nuomos punktai jau veikia 27 pasaulio miestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.