Garsias bylas narplioję prokurorai – į užribį

Pasijutę nereikalingi prokuratūros duris vienas po kito užveria rezonansines bylas tyrę autoritetingi prokurorai. Kodėl? Daugelis jų pirštu rodo į generalinį prokurorą Darių Valį.

Dėl nesutarimų su D. Valiu, kuris vadinamas prezidentės D. Grybauskaitės kišeniniu prokuroru, iš darbo išėjo ne vienas pareigūnas.<br>T. Bauro nuotr.
Dėl nesutarimų su D. Valiu, kuris vadinamas prezidentės D. Grybauskaitės kišeniniu prokuroru, iš darbo išėjo ne vienas pareigūnas.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 4, 2013, 7:31 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:08 PM

Apie pasitraukimą iš Generalinės prokuratūros trečiadienį pranešė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento prokuroras 37 metų Mindaugas Dūda.

Jis tyrė pašalinto prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo, balsų pirkimo per Seimo rinkimus, kitas garsias bylas, palaikė valstybinį kaltinimą Medininkų žudynių byloje.

– Mano apsisprendimo priežasčių daug.

Tai ir visiškai skirtingas mano ir vadovybės, aukštesniojo prokuroro požiūris į procesinę prokuroro veiklą, jo savarankiškumą, karjeros galimybes”, – trečiadienį  „Lietuvos rytui” aiškino M.Dūda.

– Tokie sprendimai dažniausiai nebūna priimami per vieną naktį.  Ar seniai apie pasitraukimą iš prokuratūros galvojote jūs?

– Sprendimas tikrai nebuvo priimtas staiga.

Nebuvo taip, kad ėmiau ir sugalvojau – viskas, išeinu. Tokios mintys sklandė jau seniai, gal metus, gal dar daugiau. Vienas įvykis, antras, trečias, ketvirtas, galiausiai viskas sprogsta. Po pastarųjų įvykių taip ir atsitiko, – prisipažino M.Dūda.

– Ar kalbėdamas apie pastaruosius įvykius turite omenyje terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės bylą, kai vietoj dešimties jūsų siūlytų metų nelaisvės teismas jai skyrė tik 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią ji jau yra atlikusi?

– Neminėsiu konkrečių dalykų. Šiandien dar dirbu prokuratūroje ir dirbsiu iki liepos 26 dienos, todėl nenoriu viešai skalbti nešvarių skalbinių.

– Sakėte, kad skiriasi jūsų ir aukštesniojo prokuroro požiūris į prokuroro veiklą. Kalbate apie savo tiesioginį viršininką ONKT departamento vyriausiąjį prokurorą Irmantą Mikelionį?

– Ne, kalbu apie prokuratūros vadovybę.

– Seimas netvirtina Generalinės prokuratūros metinės ataskaitos, gali būti, kad rudenį D.Valys bus atstatydintas.

Ar nebūtų protingiau kaip nors sulaukti to momento ir toliau dirbti?

– Nesuversčiau visko vienam asmeniui. Reikia plačiau žiūrėti į prokuratūros, visos teisėtvarkos sistemą.

Aš nenorėčiau labai gilintis ir į pradėtos prokuratūros reformos esmę ar prasmę ir kokių rezultatų ji duos.

Gyvenimas parodys, bet šiandien kokio nors žymaus pagerėjimo nematau.

Ne man D. Valį vertinti. Seimas įvertins. Kalbame ne apie reformas. Esmė – pavaldumas ir požiūris.

– Kokias svarbias bylas dabar tiriate?

– Visos jos bus baigtos iki mano išėjimo dienos. Aš – paprastas prokuroras, šiandien jokių svarbių bylų neturiu.

– Jums palikus darbą Generalinei prokuratūrai reikės ieškoti kito prokuroro, kuris palaikytų valstybinį kaltinimą E. Kusaitės byloje.

– Matyt, bus ieškoma kito prokuroro, jeigu prokuratūra iš viso nuspręs šioje byloje palaikyti valstybinį kaltinimą.

– Negi gali būti kitaip?

– Nežinau. Apeliacinį skundą esu padavęs aš, E. Kusaitės advokatas, pati E. Kusaitė.

Jie prašo išteisinimo, aš prašau pripažinti ją kalta dėl abiejų nusikalstamų veikų ir nuteisti, kaip ir prašiau anksčiau, dešimčiai metų laisvės atėmimo.

Ši mergina buvo pripažinta kalta dėl pasikėsinimo surengti teroro aktą, tačiau išteisinta dėl organizuotos grupės kūrimo. Manau, byloje pakanka duomenų, kad ji būtų pripažinta kalta ir dėl antrojo nusikaltimo. Be to, mano nuomone, bausmė jai skirta per švelni.

– Ar jau žinote, ką darysite išėjęs iš prokuratūros?

– Greičiausiai eisiu į advokatūrą.

Esu įrašytas į nepraktikuojančių advokatų sąrašą, todėl tapti advokatu sunku nebus. Jei net ir reikėtų laikyti egzaminą, manau, problemos nebūtų.

Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėjau dirbti 1996 metais padėjėju, nuo 2001 metų esu prokuroras, patirties turiu pakankamai.

Pasigedo skaidrumo

2011 metų pradžioje iš ONKT departamento vadovų pasitraukus Algimantui Kliunkai, konkurse į šias pareigas dalyvavo ir M.Dūda.

Nors jis užėmė pirmąją vietą, taip ir liko eiliniu departamento prokuroru.

Vyriausiojo vietą užėmė Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis, konkurse užėmęs tik trečiąją vietą.

Kodėl buvo pasirinktas ne jis, M.Dūda sako nežinantis iki šiol: „Apie tai su manimi nebuvo nė karto kalbėta, todėl nei argumentai, nei priežastys man nežinomos. Gal yra koks nepasitikėjimas? Priekaištų dėl darbo išsakyta nebuvo.”

Išeinančio pareigūno teigimu, jo atvejis prokuratūroje buvo pirmas, tačiau toli gražu ne paskutinis.

„Jūs pasidomėkite kitomis atrankomis ir pamatysite, kurie asmenys yra paskiriami į pareigas arba visai niekas nepaskiriamas, nors atrankos būna surengtos kelios.

Apie kokią karjerą ir skaidrumą siekiant jos galime kalbėti prokuratūros sistemoje?” – klausė M.Dūda.

Su žmona nesusiję

ONKT departamento vyriausiasis prokuroras I.Mikelionis vakar BNS sakė, kad M.Dūdos pasitraukimas gali būti susijęs su jo žmoną advokatę užklupusiomis problemomis.

Diana Dūdienė yra viena įtariamųjų garsioje byloje dėl milijoninės paramos pasisavinimo rekonstruojant Panevėžio viešbutį „Romantic”.

Pats M.Dūda teigia, kad jo apsisprendimas palikti Generalinę prokuratūrą nėra niekaip susijęs su šia byla: „Problemų su žmona neturiu ir tikrai tai nėra priežastis, dėl kurios aš palieku tarnybą.”

Negalėjo susikalbėti

Nuo birželio 21 dienos iš Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigų atleistas Kęstutis Betingis irgi teigė neradęs bendros kalbos su vadovybe: „Kasdienėje veikloje jaučiamas toks nenoras bendrauti, kartu spręsti problemas.”

Su D. Valiu tik elektroniniais laiškais pastaruoju metu bendravęs K. Betingis sakė, jog D. Valys visiškai nesiklausė kitų nuomonės, jam buvo neįdomu, kaip organizuoti darbą siūlė žmonės, turintys daugiau patirties.

„Šiandien ji yra pavirtusi kibernetine sistema, o žmonių interesai, rūpesčiai, problemos, pagaliau baudžiamosios bylos, kuriose yra žmonių likimai, atsidūrę antrajame plane. Tie dalykai, kurie vyksta, visiškai sujaukti, ne ta kryptimi nueita”, – dėstė buvęs Kauno prokuratūros vadovas.

Jis, kaip ir M. Dūda, sakė nesulaukęs iš vadovybės priekaištų dėl savo darbo, bet dėl nepaaiškinamų priežasčių nebuvo paskirtas vyriausiuoju prokuroru, nors ir laimėjo konkursą.

„Generalinis prokuroras yra atėjęs iš toli (iš Naujosios Akmenės. – Red.). Jo matymas valstybėje, kalbėkime apie prokuratūros sistemą, teisinę sistemą, buvo ir liko siauras.

Blogiausia, kad, pasinaudojant šituo matymu, jam galima daryti įvairią įtaką, sukuriant įvairiausias sąmokslo teorijas, sukuriant nepasitikėjimo šleifą apie paskirus pareigūnus, kurių didžiausia dalis yra kvalifikuočiausi, skaidriausi ir nuoširdžiausi specialistai, norintys dirbti savo darbą”, – karčiai kalbėjo K. Betingis.

Jautėsi persekiojamas

Dabar advokatu dirbantis buvęs ilgametis ONKT departamento vadovas A. Kliunka postą oficialiai paliko 2011 metų sausio 6 dieną.

Sausio 4 dieną atšventęs savo gimtadienį A. Kliunka užmigo netoli stoties esančiame bare „Metro”, o vėliau esą užsipuolė padavėją, todėl ji iškvietė policijos pareigūnus.

Rytą į darbą atėjusį prokurorą D. Valio pavaldiniai pasitiko su alkoholio matuokliu.

A. Kliunka į jį pripūtė 0,61 promilės ir po kilusio skandalo savo noru pasitraukė iš einamų pareigų.

Vėliau A.Kliunka kolegoms ir žurnalistams pasakojo, jog buvo patekęs į D.Valio sudarytą nepageidaujamų prokurorų sąrašą, buvo kurį laiką įkalbinėjamas ir net verčiamas parašyti prašymą pačiam išeiti iš tarnybos.

„Neatmetu teorinės galimybės, kad prieš A. Kliunką buvo įvykdyta provokacija”, – tada „Lietuvos rytui” sakė buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas.

Spruko vienas po kito

Netrukus po A. Kliunkos darbą paliko prokuroras Rolandas Tilindis, kurį D. Valys nubaudė už tai, kad pavėlavo deklaruoti pajamas, gautas už autorinę sutartį su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Vėliau spruko Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės sukurtą pedofilijos bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos prokuroras Nerijus Bieliauskas.

2011-ųjų gegužę po kone 19 metų darbo prokuratūroje atsistatydino Generalinės prokuratūros ONKT departamento prokuroras Aidas Mažeika. Jis atliko ikiteisminį tyrimą dėl D. Kedžio mirties aplinkybių nustatymo.

Tų pačių metų gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos prokuratūrą paliko advokato Sergejaus Novikovo nužudymo bylą tyręs Paulius Jablonskas.

Atsistatydindami prokurorai viešai kalbėjo, esą darbą keičiantys dėl asmeninių aplinkybių.

Tačiau vėliau buvę pareigūnai prisipažindavo, jog taip pasielgti juos privertė su naujuoju generaliniu prokuroru atsiradusi nepakenčiama darbo atmosfera ir visiškas nesiskaitymas.

Išeina patys reikšmingiausi žmonės

Artūras Paulauskas

Buvęs generalinis prokuroras, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

„Gaila, kad tokie žmonės kaip M.Dūda palieka sistemą. Tokie prokurorai kaip jis yra dar jauni, tačiau turi didžiulės patirties. Jie prokuratūrai yra patys reikšmingiausi.

Išeina žmonės, kurie turi apie 20 metų darbo stažą, kurie įrodė, kad sugeba dirbti, išgyveno pačius sudėtingiausius laikus. Dabar dauguma jų pasako, kad negali dirbti su tokia vadovybe, esant tokiai tvarkai sistemoje. Jei ir toliau taip bus, liks nepatyrę darbuotojai, kurie negalės tirti rimtų bylų.

Dėl to bus kalta ir D.Valio pradėta prokuratūros reforma. Uždraudė apylinkių prokurorams lįsti prie nužudymų, sunkių nusikaltimų, nes neva yra specializuoti skyriai apygardose. O kur jie mokysis, kada galės ateiti į tuos specializuotus skyrius?”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.