Pelningame konkurse dėl sostinės šiukšlių – tik vienas dalyvis

Bręsta skandalas Vilniaus atliekų sektoriuje, kuris priklauso sostinės savivaldybės „darbiečių“ ir vicemero Jono Pinskaus įtakos sričiai. Pirmadienį Vilniaus apskrities komunalinių atliekų tvarkymo centro (VAATC ) pirkimo komisija atplėšė voką, kuriame figūravo vienintelis konkurse likęs pretendentas statyti ir valdyti mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamyklą.

Tvarkyti atliekas - pelningas verslas, kurį remia ES.<br>R. Jurgaitis
Tvarkyti atliekas - pelningas verslas, kurį remia ES.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-07-08 19:01, atnaujinta 2018-03-04 19:47

Tai bendrovė „Energesman“, per akcijas susijusi su žinoma statybos įmone „Vėtrūna“.

Maždaug per savaitę iš konkurso buvo išbrauktos net 6 bendrovės pretendentės, mažiausiai viena jų VAATC pirkimų komisijos sprendimą skųs teismui.

Lietuva tokio konkurso, kuriame dalyvautų tik vienas pretendentas, senokai nebežinojo. Tiesa, prieš kelerius metus „Žalgirio“ arenos operatoriaus konkursą laimėjo su Vladimiro Romanovo „Ūkio banku“ susijusi bendrovė, tačiau tuomet nebuvo ir kitų pretendentų.

Norą statyti MBA gamyklą pareiškė net 7 įmonės. Tokia paklausa suprantama, nes 85 proc. 130 mln. projekto finansuojami ES lėšomis.

Atranka iš vieno dalyvio

Praėjusią savaitę galimai „darbiečių“ įtakoje esanti VAATC viešųjų pirkimų komisija 6 pretendentes iš konkurso dalyvių sąrašo išbraukė kaip neatitinkančias kvalifikacinių reikalavimų, ir liko tik viena – „Energesman“.

Simboliška, bet ji su konkurso rengėjais turi sąsajų, nors ir netiesioginių. Portalo lrytas.lt duomenimis, „Energesman“ svarbiausias akcininkas yra Vytautas Banys, žinomas kaip bendrovės „Vėtrūna“ valdybos pirmininkas. Būtent ši bendrovė statė „Žalgirio“ areną ir kaip reikiant pakratė Kauno miesto savivaldybės kišenę, nuolat didindama statybos kainą. Statybos terminus „Vėtrūna“ nuolat atidėliodavo, ją vos spėta pastatyti iki 20110-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato pradžios.

Pirmadienį atplėšus voką paaiškėjo, kad „Energesman“ siūlo statyti MBA gamyklą už 119 mln. Lt, operavimo (atliekų apdorojimo) kaina – 139 Lt už toną.

Tai gerokai daugiau, nei siūlė kiti pretendentai. Viena konkurse dalyvavusi įmonė statyti atliekų perdirbimo gamyklą siūlė už 99 mln. Lt, perdirbti toną šiukšlių – už 94 Lt už toną.

Rengiant konkursą buvo nustatyta, kad tonos šiukšlių apdorojimo kaina neturėtų viršyti 109 Lt už toną, bet vėliau toks reikalavimas tyliai išnyko iš sąlygų sąrašo.

Vieša paslaptis, kad atliekų tvarkymas Vilniuje yra Darbo partijos įtakos sritis. Tai numatyta ir pagal valdančiosios koalicijos sutartį – VAATC atiduota prižiūrėti savivaldybės Darbo partijos frakcijai, konkrečiai – vicemerui J. Pinskui.

Diktuoja „darbiečiai“?

Portalo lrytas.lt kalbintas sostinės vicemeras pripažino, kad atliekų tvarkymo sritis priklauso jo veiklos zonai, ir patvirtino girdėjęs, jog konkurse statyti MBA liko tik vienas dalyvis.

Bet – tik girdėjo. Detalių jis esą nežino.

„Politikams nedera pernelyg daug žinoti apie viešuosius pirkimus. Po to kyla daug klausimų, nesusipratimų“, – tvirtino J. Pinskus.

Klausimų vicemerui tikrai iškils, ir galbūt nelabai patogių. Savivaldybės politikai ir net kai kurie valdančiosios koalicijos miesto tarybos nariai neviešai kalba, kad J. Pinskus aktyviai domėjosi konkursu ir nemažai veiksmų padaryta ne be jo žinios.

Atrodo, kad dirva vienam laimėtojui buvo rengiama iš anksto. Dar 2012 metų pavasarį VAATC direktoriumi buvo paskirtas Nerijus Žylius. Dar 2012 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jo atžvilgiu pradėjo tyrimą, įtariant piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Išgrūdo varžovus

Šių metų balandį VAATC viešųjų pirkimų komisijos pirmininku buvo paskirtas Egidijus Anulis.

Konkurse dalyvauti panoro bendrovės „Manfula“, „Prime Capital“, „Litcon“, „Požeminiai darbai“, „Groslita“ ir „Energesman“, „Biowaste Technologies“.

Praėjusios savaitės pabaigoje liko tik tarpusavyje susijusios „Groslita“ ir „Energesman“, bet penktadienį – tik pastaroji. Kitos buvo išbrauktos, kaip neatitinkančios techninių reikalavimų. Vienos įmonių atstovai piktinosi sakydami, kad jų pateiktos techninės charakteristikos buvo vertinamos nepagrįstai priekabiai, prikištos nereikšmingos smulkmenos.

Nekreipė dėmesio į perspėjimus

Nepriimti skuboto sprendimo ragino ir vienas komisijos narių, Vilniaus savivaldybės aplinkos ir energetikos departamento direktorius Virginijus Dastikas.

„Mano nuomone, reikėtų dar bent jau dviejų techninės dalies ekspertų ir papildomai įvertinti priimtą sprendimą“, – portalui lrytas.lt dar praėjusią savaitę sakė V. Dastikas.

Šį pirmadienį VAATC MBA pirkimo komisiją neskubėti atplėšti vokelių ragino ir jį pakeitęs Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas, atkreipęs dėmesį, kad iš konkurso pašalintos įmonės ketina skųstis teismui.

Gali užsisukti teismų karuselė

Pirmadienį komisijos sprendimą jau apskundė viena konkurso dalyvių, įmonė „Biowaste Technologie“.

„Mes tikimės, kad būsime grąžinti į konkursą, nes turime įdomių pasiūlymų“, – teigė šios įmonės vadovas Linas Kybartas.

Tačiau komisijai perspėjimai, kad ES gali atimti lėšas gamyklos statybai ir tokiu būdu visuomenei bus padaryta 245 mln. Lt žala, nepasirodė reikšmingi.

Portalas lrytas.lt dar penktadienį E. Anulį paklausė, kodėl rengiamasi atplėšti voką tik su vienu laimėtoju.

„Negaliu komentuoti. Pagaliau, konkursas dar nebaigtas, komisija vertinimo nepateikė“, – aptakiai kalbėjo E. Anulis.

Komisijos sprendimas atplėšti voką su tik vienu pretendentu nepatiko ir sostinės merui Artūrui Zuokui. Nors šioje istorijoje jaučiama jo koalicijos partnerio, vicemero J. Pinskaus ranka, A. Zuokas pirmadienį kalbėjo kritiškai.

„Čia kažkas negerai, iš septynių pretendentų liko tik vienas. Taip neturėtų būti“, – sakė jis.

Visus aplenkė įmonė naujokė

Kas gi yra toji įmonė, pelniusi VAATC MBA pirkimų komisijos simpatijas?

Pagal bedrovės „Aplinkos tvarkymo konsultantai“ direktoriaus Alfonso Brazo parengtą pažymą, „Energesman“ įsteigta praėjusių metų spalį, jos įstatinis kapitalas siekia tik 10 tūkst. Lt. Atrodo keista, kaip toks kuklus naujokas galėjo susiremti su didelę patirtį statybų, energetikos ir atliekų tvarkymo srityje turinčiomis įmonėmis.

Tačiau pagrindinis įmonės akcininkas, jei tikėsime pažyma, yra „Vėtrūnos“ valdybos pirmininkas V. Banys.

Portalas lrytas.lt per V. Banio atstovus pateikė jam klausimus, ar jis turi verslo interesų, susijusių su atliekų apdorojimo gamyklos statyba. Tačiau šis veikėjas apie tai kalbėti nepanoro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.