Policijai – milžiniško ieškinio grėsmė

Keturi milijonai litų. Tokią sumą už tai, kad pareigūnai laiku nesureagavo į moters, kurią vėliau nužudė sutuoktinis, pagalbos šauksmą, aukos brolis sieks prisiteisti iš Policijos departamento.

R. Urbonavičius: „Policija turi bent taip suvokti, kad dirbo atmestinai.”<br>A. Pilaitienė
R. Urbonavičius: „Policija turi bent taip suvokti, kad dirbo atmestinai.”<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2013-07-09 08:54, atnaujinta 2018-03-04 19:32

Klaipėdos apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 38 metų Povilas Valeika kaltinamas tuo, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo sutuoktinę ir keturių jo vaikų motiną.

Už tai įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba iki gyvos galvos, rašo „Lietuvos rytas".

O ikiteisminis tyrimas dėl pareigūnų, neatsiliepusių į pagalbos šauksmą, veiksmų dar nebaigtas.

Pagalbos neprisišaukė

Tragedija Klaipėdos rajone, Lūžgalių kaime, įvyko šįmet vasario 11-osios vakarą. Keturių vaikų motiną mirtinai sumušė jos vyras.

Prieš 19 valandą Laura Venckienė skambino Bendruoju pagalbos centro numeriu ir pranešė, kad į namus atėjo girtas sutuoktinis, kuriam teismo sprendimu už ankstesnius smurto šeimoje atvejus čia buvo draudžiama lankytis.

Tačiau policijos pareigūnai pirma nuvyko į kitą įvykį, o įsisiautėjęs P. Valeika per tą laiką žiauriai sumušė žmoną – ji tą patį vakarą mirė.

Visi keturi mažamečiai vaikai tuo metu buvo namuose. Trys mažieji miegojo, vyresnėlis apklaustas kaip liudytojas.

Apnuodijo alkoholiu

Nustatyta, jog moteris buvo mušama į veidą ir kitas kūno vietas, jai nurauta plaukų.

Negana to, P. Valeika, kuriam po tragedijos nustatytos 1,94 promilės girtumo, per prievartą pražiodė žmoną ir supylė jai didelį kiekį alkoholio. Ūmiai apnuodyta moteris nebegalėjo pasipriešinti.

P. Valeika smurtavo toliau ir tyčiojosi iš savo vaikų motinos. Moters nosies šnervėje aptikta cigaretės nuorūka, užkišus kvėpavimo takus ji užspringo skrandžio turiniu ir užduso.

Kokia pareigūnų kaltė?

Klaipėdos apskrities policijos komisariate buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, tačiau ir po to liko neatsakytų klausimų, ar tą vakarą dirbę budėtojai ir patruliavę pareigūnai padarė viską, kad tragedijos būtų išvengta.

Teigiama, kad pareigūnai po pranešimo iš Lūžgalių nerado tikslaus skambinusiosios adreso, kelis kartus bandė jį tikslinti, bet jiems nepavyko, o vėliau skubėjo į pagalbą pagal kitus pranešimus į Dreverną, Priekulę, Derceklius.

Ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų veiksmų atlieka Klaipėdos apylinkės prokuratūra.

Tikimasi, kad kaltinamasis aktas teismui bus perduotas per du mėnesius. Kol kas įtarimai dar niekam nepareikšti.

Už vaiką – milijonas litų

Keturis našlaičiais likusius sesers vaikus globoti ėmęsis Rytis Urbonavičius nusiteikęs reikalauti neturtinės žalos atlyginimo – po vieną milijoną litų kiekvienam vaikui.

Jis įsitikinęs, kad motinos netekties vaikams neatlygins jokie pinigai, bet policija turi bent taip suvokti, kad dirbo atmestinai.

R. Urbonavičiaus teigimu, sesuo ne kartą kreipėsi pagalbos į pareigūnus, kelis kartus jos vyras už smurtą prieš žmoną buvo teistas.

„Vienas teismo posėdis vyko sausio pabaigoje. Tuomet jį paleido. Praėjo trys savaitės, ir jis nužudė Laurą”, – kalbėjo R. Urbonavičius.

Nebausti prašė ir žmona

Pranešimai apie smurtą šioje šeimoje Klaipėdos rajono policijos komisariate buvo registruojami nuo 2009 metų. Keletą kartų P. Valeika vežtas į policiją, įpareigotas gyventi atskirai.

Tačiau teisme vyras imdavo atgailauti ir prisiekinėti, kad daugiau prieš žmoną nebekels rankos.

Pati moteris taip pat prašydavo neskirti vyrui laisvės atėmimo, nes šeimą išlaikė jis vienas. Kelis kartus į jos prašymus buvo atsižvelgta.

Šiuo metu P. Valeika atlieka laivės atėmimo bausmę už ankstesnį nusikaltimą prieš savo žmoną – smurtą artimoje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.