Po lrytas.lt publikacijos Vilniaus atliekų tvarkytojams sostinės taryba užkūrė pirtį

Posėdžio pabaigoje VAATC direktorius N. Žilius pagaliau pasirodė, bet daugiausiai aiškintis dėl galimai neskaidraus MBA gamyklos konkurso, kai iš 7 pretendentų statyti ir valdyti gamyklą liko tik vienas, teko vicemerui "darbiečiui" Jonui Pinskui.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 10, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:06 AM

Posėdžio pabaigoje VAATC direktorius N. Žilius pagaliau pasirodė, bet daugiausiai aiškintis dėl galimai neskaidraus MBA gamyklos konkurso, kai iš 7 pretendentų statyti ir valdyti gamyklą liko tik vienas, teko vicemerui "darbiečiui" Jonui Pinskui.

„Šis projektas labai svarbus, nes jei iki rugsėjo 1 dienos nebus pasirašyta MBA rangos sutartis, mes neteksime daugiau kaip 100 mln. Lt ES lėšų. Atliekos vėl keliaus į sąvartynus, nebus perdirbtos. Konkursas labai svarbus, todėl nenuostabu, kad susidūrė daug interesų, aš taip ir maniau, kad konkursas bus apskųstas“, – kalbėjo J. Pinskus.

Portalas lrytas.lt rašė, kad pirmadienį VAATC MBA gamyklos viešųjų pirkimų komisija atplėšė voką su vieninteliu konkurso dalyviu – bendrove „Energesman“. Svarbiausias jos akcininkas, bendrovės "Atliekų tvarkymo konsultantai" duomenimis – „Vėtrūnos“ valdybos pirmininkas Vytautas Banys.

Kiti 6 pretendentai išmesti iš konkurso, esą neatitikę techninių reikalavimų, kuriuos įvertino tik vienas ekspertas.

„Energesman“ pasiūlė gerokai didesnę gamyklos statybos kainą (119 mln. Lt), kai viena iš diskvalifikuotų įmonių gamyklą siūlė pastatyti už 99 mln. litų.

J. Pinskus tvirtino nesikišęs į konkursą ir žino apie jį tik tiek, kiek priklauso pagal jo paskirtį kontroliuoti atliekų tvarkymą Vilniaus apskrityje.

Jis negalėjo dorai paaiškinti, kaip atsitiko, kad konkurse liko tik vienas dalyvis, pasiūlęs anaiptol ne mažiausią MBA kainą. Vicemeras teigė nežinąs, ar vilniečiams pabrangs atliekų išvežimas.

J. Pinskus tik ragino kuo greičiau užbaigti konkursą, kad nebūtų prarasti ES pinigai.

A. Zuokas atkreipė dėmesį, jog galimo laimėtojo, „Energesman“ pasiūlyta kaina tik 100 tūkst. Lt mažesnė, nei bendra projekto vertė, 129 mln. Lt.

„Štai kaip atsitinka, kai nėra konkurencijos“, - pastebėjo A. Zuokas.

VAATC N. Žilius aiškino, jog konkurso metu buvo atrenkama ne mažiausią kainą, o geriausiai techninius reikalavimus atitinkančios įmonės.

N. Žilius tikino, jog Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) turėjo galimybę susipažinti su visais konkurso dokumentais.

Po audringų diskusijų Vilniaus savivaldybė nusprendė sudaryti mišrią komisiją iš visų frakcijų, kuri aiškintųsi, ar konkursas buvo skaidrus.

Į teismą dėl neskaidrių konkurso sąlygų jau kreipėsi viena bendrovė , dėl keisto konkurso pasipiktino ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Pagal sostinės valdančiosios koalicijos sutartį VAATC atiduotas prižiūrėti savivaldybės Darbo partijos frakcijai, konkrečiai – vicemerui J. Pinskui.

Atrodo, kad dirva vienam laimėtojui buvo rengiama iš anksto. Dar 2012 metų pavasarį  VAATC direktoriumi paskirtas Nerijus Žylius. Dar 2012 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba jo atžvilgiu pradėjo tyrimą, įtariant piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Neoficialiais duomenimis, jo ir J. Pinskaus pastangomis šių metų balandį VAATC viešųjų pirkimų komisijos pirmininku buvo paskirtas E. Anulis.

Kiek žinoma, jo ir J. Pinskaus pastangomis šių metų balandį VAATC viešųjų pirkimų komisijos pirmininku buvo paskirtas Egidijus Anulis. Konkurse dėl 130 mln. Lt vertės projekto, kurio 85 proc. finansuojama ES lėšomis, dalyvauti panoro bendrovės „Manfula“, „Prime Capital“, „Litcon“, „Požeminiai darbai“, „Groslita“ ir „Energesman“, „Biowaste Technologies“. Praėjusios savaitės pabaigoje liko tik tarpusavyje susijusios „Groslita“ ir „Energesman“, bet penktadienį – tik pastaroji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.