Pasieniečiai po protesto sulaukė kvietimo pas premjerą

Pasieniečių itališka protesto akcija, trukusi dvi dienas, baigėsi ketvirtadienio rytą. Valandų valandas Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje praleidusių tiek krovininių, tiek lengvųjų automobilių eilės trumpėja. Trečiadienio vakarą, apie 22 val., vien ties Medininkais iš Baltarusijos pusės driekėsi penkių kilometrų krovininių automobilių kolona, o lengvųjų eilėje stovėjo apie pusšimtį mašinų. Pirmoji gretoje laukė bemaž septynias valandas, kad galėtų įvažiuoti į patį pasienio patikros punktą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2013-07-11 13:20, atnaujinta 2018-03-03 03:34

Streiką, kuriuo siekiama didesnio finansavimo, pasieniečiai baigė ketvirtadienį 8 val. ryto. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, 6 val. ryto ties Medininkų pasienio punktu rikiavosi 120 krovininių automobilių, ties Lavoriškėmis – 50, Šalčininkais – dešimt.

Tuo tarpu trečiadienio vakarą prie Medininkų iš Lietuvos pusės laukė 170 krovininių automobilių vairuotojų.

Tie, kas trečiadienio vakarą lengvaisiais automobiliais važiavo iš Baltarusijos į Lietuvą, ties Medininkais apsisukę ir gerą pusšimtį kilometrų nuriedėję į Lavoriškes, išlošė – čia rikiavosi vos penkios mašinos, tad sieną įveikti pakako pusantros valandos. Kur kas greičiau judėjo ir kelis kilometrus besidriekianti krovininių mašinų kolona.

Itališko protesto rengėjai - Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS). Kai pasakojo jo vadovas Vladimiras Banelis, protestuotojai mažino automobilių pralaidumą. Jei įprastai, per valandą pervažiuoti į Baltarusiją gali apie 20 automobilių, antradienį ir trečiadienį prariedėdavo iki dešimties.

Be to, vadinamosios itališkos akcijos metu automobiliai tikrinami itin kruopščiai, o tai užima dar daugiau laiko.

Tuo tarpu Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis nelinkęs sureikšminti to, kad pasienyje ilgam strigo automobiliai.

„Pasienyje su Baltarusija visuomet eilės. Be to, dalis žmonių arba atsisakė kelionių tomis dienomis, arba rinkosi kelionę per Latviją“, - sakė G. Mišutis.

Anot V. Banelio, streikas jau davė vaisių – susitikti protestuotojus pakvietė šalies premjeras Algirdas Butkevičius.

„Mūsų siekis – priversti politikus ne tik kalbėti, bet ir spręsti pareigūnų problemas. Su premjeru kalbėsime, kaip galima keisti finansavimą, ką galima padaryti ir kuo greičiau, ir tolimesnėje ateityje“, - kalbėjo NPPSS atstovas.

Pareigūnai protesto akcijas rengė ir praėjusią savaitę. Jie piketavo Vilniaus oro uosto prieigose. Pareigūnai šitaip siekė atkreipti į Lietuvą atskridusių Europos Komisijos narių dėmesį.

Protesto akcijomis statutiniai pareigūnai - policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, pataisos namų prižiūrėtojai - siekia paveikti vietos valdžią, kad ji didintų finansavimą teisėsaugai, užtikrintų pareigūnų socialines garantijas, pradėtų teisėsaugos sistemos reformą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.