Po lrytas.lt publikacijų įtartinas atliekų rūšiavimo gamyklos konkursas stabdomas

Ketvirtadienį po pietų Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė stabdyti įtarimų sukėlusį Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos ir valdymo konkursą. Tai padaryta po portalo lrytas.lt straipsnio apie tai, kad konkurso laimėtoju pirmadienį slapčia paskelbtas tik vienas eilėje iš 7 pretendentų paliktas dalyvis, su "Vėtrūnos" valdybos pirmininku Vytautu Baniu siejama bendrovė "Energesman".

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ketvirtadienį nurodė sustabdyti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) atliekų rūšiavimo gamyklos konkursą.<br>V. Balkūnas
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ketvirtadienį nurodė sustabdyti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) atliekų rūšiavimo gamyklos konkursą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-07-11 17:03, atnaujinta 2018-03-03 03:21

Portalas lrytas.lt ketvirtadienį gavo duomenų, jog jau pirmadienį Vilniaus atliekų tvarkymo centro (VAATC) mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių (MBA) projektavimo, statybos ir naudojimo viešųjų pirkimų komisija „Energesman“ paskelbė laimėtoju, jis bus kviečiamas pasirašyti sutartį.

Trečiadienį VAATC direktorius Nerijus Žilius ir šios įmonės Stebėtojų tarybos pirmininkas, sostinės vicemeras Jonas Pinskus diskusijos sostinės savivaldybėje metu apie konkursą kalbėjo dar kaip apie ne iki galo pasibaigusį. Esą pirmadienį tik buvo atplėštas vokelis su vienintelio kandidato – bendrovės „Energesman“ – pasiūlymu.

Konkursas baigtas slapčia?

Į lrytas.lt publikacijas sureagavo ir premjeras Algirdas Butkevičius. Konkurso sąlygas ir eigą buvo įpareigota patikrinti ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Tačiau portalas lrytas.lt gavo pažymą, iš kurios sprendžiant, konkursas jau yra įvykęs. Dokumente rašoma: „Perkančioji organizacija tiekėjo UAB „Energesman“ pasiūlymą skelbia laimėjusiu. Tiekėjas bus kviečiamas atskiru raštu pasirašyti sutartį.“ 

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas ketvirtadienį ryte, iš lrytas.lt žurnalisto išgirdęs apie ketinimus skubiai pasirašyti sutartį su „Energesman“, nieko apie tai nežinojo ir labai nustebo. Jo teigimu, tarnyba dar net negavo visų reikiamų dokumentų, nepradėjo tyrimo.

„Žinoma, MBA viešųjų pirkimų komisija formaliai galėjo skelbti konkurso laimėtoją, tik atplėšus vokelį su pasiūlymu. Bet turint omenyje, kad yra pareikštos pretenzijos, mūsų tarnyba atlieka tyrimą, taip daryti būtų labai keista, neprotinga. Jeigu paaiškės, kad konkursas buvo neskaidrus, mes reikalausime nutraukti sutartį arba kreipsimės į teismą dėl pažeisto viešojo intereso“, - aiškino Ž. Plytnikas.

Komisijos narys nustebo

Žinia apie galimai slapčia jau paskelbtą konkurso laimėtoją pribloškė ir MBA pirkimo komisijos narį, aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotoją Kęstutį Karosą.

Būtent jis prieštaravo prieš tokį konkursą, perspėdamas, jog tokiu būdu užsisuks teismų karuselė.

„Buvau komisijos posėdyje pirmadienį. Ten tik atplėštas vokas su „Energesman“ pasiūlymu, jokių vertinimų nebuvo pateikta. Neatmetu galimybės, kad komisija tądien susirinko dar kartą ir priėmė sprendimą man nežinant, bet tai būtų keista“, - sakė K. Karosas.

Ketvirtadienį pavakare VPT staiga pagreitino tyrimą ir nurodė stabdyti konkursą

„Konkursas sustabdytas, raštu įpareigojom VAATC. (...) Tai yra padaryta, kad nepridarytų papildomų klaidų bendrovė, kol mes tiriame konkursą, pasirašydama sutartis. Papildomas saugiklis, nes jei dabar sudarytų sutartį, mums reikėtų į teismą kreiptis ir reikalauti nutraukti ją“, - BNS sakė Ž.Plytnikas.

Pasak jo, šiuo metu VPT yra paprašiusi VAATC konkurso dokumentų. Tarnybai pretenzijas dėl konkurso pateikė konkurso dalyvės „Manfula“ ir „Prime Capital“.

Laimėjimu pasigyrė per anksti

Ketvirtadienį bendrovė „Energesman“ pranešė, kad ji laimėjo atliekų perdirbimo gamyklos konkursą.

„Energesman“ teigia, kad yra įkurta specialiai atliekų fabriko projektui ir vienija Lietuvos bendroves „Hidrostatyba“ bei „Archiplana“ ir Italijos įmones - statybos bendrovę „Versina“, įrangos gamintoją ir montuotoją „Atzwanger“ bei atliekų operatorę „Ladurner“.

Dėl šimtamilijoninės vertės užsakymo konkuravo su koncernu „Icor“ susijusi įmonė „Prime Capital“, Ispanijos įmonė „Hera Tratesa“, bendrovės „Požeminiai darbai“, „Energesman“, „Groslita“, „Manfula“ ir „LitCon“.

Pasiūlė didesnę kainą

Iškilus įtarimams dėl galimai neskaidraus Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos ir valdymo konkurso, trečiadienį savivaldybės posėdyje užvirė karšta diskusija. Dėl to, kad konkurse liko tik viena įmonė iš 7, o viena iš išbrauktųjų pareiškė pretenzijas, merui Artūrui Zuokui bei miesto tarybai aiškinosi VAATC direktorius N. Žilius ir vicemeras J. Pinskus.

Kai pirmadienį buvo atplėštas vienintelis konkurse likusios bendrovės vokas, paaiškėjo, jog „Energesman“ pasiūlė gerokai didesnę gamyklos statybos kainą (119 mln. Lt), kai viena iš diskvalifikuotų įmonių gamyklą siūlė pastatyti už 99 mln. litų.

A. Zuokas atkreipė dėmesį, jog galimo laimėtojo – „Energesman“ pasiūlyta kaina yra tik 100 tūkst. Lt mažesnė nei bendra projekto vertė – 129 mln. litų.

J. Pinskus tvirtino nesikišęs į konkursą ir žino apie jį tik tiek, kiek priklauso pagal jo paskirtį kontroliuoti atliekų tvarkymą Vilniaus apskrityje.

Jis negalėjo dorai paaiškinti, kaip atsitiko, kad konkurse liko tik vienas dalyvis, pasiūlęs anaiptol ne mažiausią kainą. Vicemeras teigė nežinąs, ar vilniečiams pabrangs atliekų išvežimas.

Politikas tik ragino kuo greičiau užbaigti konkursą, kad nebūtų prarasti ES pinigai. Tą patį pabrėžė ir VAATC direktorius N. Žilius, sakydamas: „Sutartį būtina pasirašyti iki rugsėjo. Jeigu konkursas bus stabdomas, laiku nespėsime ir prarasime ES pinigus“, - perspėjo jis.

Skelbta, kad atliekų rūšiavimo gamykla šalia Gariūnų turgavietės turėtų būti pastatyta iki 2014 metų birželio, ji turėtų perdirbti iki 250 tūkst. tonų atliekų. Statybos darbų kaina siekia 119 mln. litų, o eksploatavimo paslaugų kaina per 20 metų - 545,5 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.