Seksualinės mažumos drąsina vilniečius: tikrai bus linksma

Vilniaus gėjai ir lesbietės būsimosioms eitynėms ruošiasi iš peties. Jau galima įsigyti šiai progai skirtų ženkliukų ar marškinėlių su Petro Gražulio atvaizdu. Rengiamos ir kelios neįprastos, gal net kiek šokiruojančios parodos, vyks kino festivalis.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 13, 2013, 11:27 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:12 AM

Gedimino prospekte liepos 27 dieną vyksiančiose eitynėse vilniečiai matys ne tik vaivorykštines vėliavas, margaspalvius plakatus, bet ir specialius marškinėlius, kuriuos gamina Lietuvos gėjų lyga (LGL) ir parduoda visiems norintiems.

Pageidaujantys galės pasirinkti užrašą, piešinį ar šūkį.

Jau galima įsigyti atributikos

LGL socialinio tinklo paskyroje galima matyti parengiamuosius darbus – vėliavas ir ženkliukus, kviečiančius nepabūgti ir prisijungti prie eitynių dalyvių.

Ženkliukai išsiskiria ne tik savo spalvomis, bet ir šūkiais, kurie skelbia, kad „Neapykanta nėra šeimos vertybė” arba „Gražuli, manęs nereikia pataisyti”.

Beje, gėjų priešas P.Gražulis nėra labai brangiai įkainotas.

Marškinėliai su jo atvaizdu kainuoja 35 litus, o ženkliukai dalijami nemokamai.

Eitynėms skirti nauji plakatai ir vėliavos dar negaminamos. Tuo bus užsiimta kitą penktadienį – liepos 19-ąją.

Neįprastos parodos

Homoseksualų priešininkus „Baltic Pride” rengėjai kviečia apsilankyti ir keliose neįprastose, bet įspūdingose parodose, kurios atskleidžia itin retai matomą Lietuvos gėjų, lesbiečių, biseksualų ir transseksualų (LGBT) kultūrą.

Pirmą kartą Vilniuje bus pristatoma net keletas parodų. Viena jų – vyrų aktų fotografijų paroda „Aš esu kitas”.

Parodą sudaro vyrų aktų fotografijos, sukurtos 2007–2013 metais. Menininkas kviečia susitikti su vyru kaip su kūnu, apie kurį visuomenėje nedrįstama kalbėti, jis yra tik nupasakojamas atsargiomis užuominomis.

Fotografijų cikluose „Iš vaikinų gyvenimo”, „Virtuvės antropologija”, „Pokalbiai apie meilę” autorius pasitelkia vizualiojo meno kalbos galią ir kviečia žiūrovą diskutuoti apie vyriško kūno seksualumą ir intymumą.

Pasakos apie transvestitus

Dar viena neatsiejama būsimosios homoseksualų šventės dalis – transvestitai.

Aušra Volingė fotografijų parodoje prabils apie kasdienį XXI a. pradžios Lietuvos transvestitų gyvenimą.

Autorė savo herojus stebi neslėpdama susižavėjimo ir emocinio artumo. Ji tarsi suauga su laikino būsto aplinka ir netradiciniais jo gyventojais, savitai plėtodama Nan Goldin intymiosios fotografijos tradiciją.

Visuomenė galės susipažinti ir su LGBT bendruomenės raida. Paroda „Nuo sutemų iki aušros” – pirmoji „queer” (kitoks seksualinių mažumų apibūdinimas. – Red.) istorijai ir kultūrai skirta paroda Lietuvoje, kurioje atsispindi svarbiausi LGBT bendruomenės ir „queer” meno įvykiai nuo 1993 iki 2013 metų.

„Parodos pavadinimas „Nuo sutemų iki aušros” pasiskolintas iš filmo apie vampyrus. Nenoriu brėžti paralelės tarp gėjų ir vampyrų, nors dalis Lietuvos visuomenės tikriausiai taip įsivaizduoja LGBT žmones.

Vaiduokliški „kiti” iš sutemų pasaulio – kurie turėtų sėdėti pogrindyje ir nesirodyti dienos šviesoje”, – apie parodą pasakojo kuratorė Laima Kreivytė.

Mėgins keisti stereotipus

Seksualinės mažumos apie save ketina prabilti labai atvirai – papasakos apie XXI a. pradžios Lietuvos transvestitų gyvenimą, LGBT filmų festivalyje „Kitoks kinas” netruks vyriškų glamonių, moteriškų bučinių ir kitokios šeimos vaizdinių. Iš viso bus parodyta 19 kino filmų.

„Ar žinote, pavyzdžiui, kuo skiriasi transvestitas, transseksualas, „drag queen” ir „lady boy”? – klausė festivalio programos koordinatorius Augustas Čičelis, kalbėdamas apie vieną festivalyje pristatomą filmą, airių dokumentinę juostą „Tapatybės”. – Lietuvių kalboje net nėra žodžių, atspindinčių kai kurias jų.”

„Kitoks kinas” mėgins papildyti „Baltic Pride” istorijomis ir pasakojimais, kurie veiksmingiau nei kas kitas keičia stereotipus, skatina solidarumą ir įkvepia pokyčiams.

Žadama, kad „Baltic Pride” renginiai bus užbaigti siautulingai.

Gėjų bare SOHO vienintelė visuomeninė Lietuvos gėjų ir lesbiečių svetainė GayLine.lt ir Jungtinių Valstijų ambasada Lietuvoje organizuoja du EMMY ir BMI apdovanojimus pelniusios grupės „Betty” koncertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.