Abejojama, ar Seime pavyks iškrapštyti susikompromitavusį V. Gapšį

Politologai mano, kad valdančiajai koalicijai nepavyks susitarti, kad už finansinius nusikaltimus nuteistas Seimo vicepirmininkas, Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys paliktų svarbų postą parlamente.

Seimo vicepirmininkas V. Gapšys laikosi įsikibęs kėdės.<br>J. Stacevičius
Seimo vicepirmininkas V. Gapšys laikosi įsikibęs kėdės.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 15, 2013, 10:44 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:23 AM

Premjeras ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pareiškė, kad nuteistas pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas V. Gapšys turėtų palikti šį postą, kol jo likimas nepaaiškės Apeliaciniame teisme. Tačiau pats V. Gapšys nesiruošia pasiduoti. Jis ginasi, kad ne socialdemokratai turėtų spręsti, ką „darbiečiai“ deleguoja į partijai skirtus postus. Darbo partijos lyderis taip pat pagrasino tokiu atveju reikalausiąs peržiūrėti visą koalicijos sutartį.

„Įtampa jau kurį laiką yra šioje koalicijoje. V. Gapšio atsakymas rodo, kad jis neketina nusileisti, - situaciją komentuoja politologas Kęstutis Girnius. - Manau, kad iš A. Butkevičiaus pasisakymo aišku, jog socialdemokratai darys švelnų spaudimą, puikiai žinodami, kad jie neapsieis be „darbiečių“, o šie nepasiryžę nusileisti.“

Politologas supranta „darbiečių“ pyktį, nes jie formuodami Vyriausybę į ministrus turėjo siūlyti ne tuos kandidatus, kuriuos norėjo. Posto Užsienio reikalų ministerijoje negavo ir į viceministrus siūlytas, tačiau ministro Lino Linkevičiaus išbrokuotas Darbo partijos kandidatas.

K. Girnius mano, kad garbingas politikas tokiu atveju pasitrauktų iš posto. Tiesa, Vakarų Europoje taip pat pasitaiko atvejų, kai susikompromitavę politikai bet kokia kaina siekia išlikti. Kaip pavyzdį jis paminėjo italą Silvio Berlusconi.

„Jei V. Gapšys pasitrauktų, Darbo partijai kiltų problema, nes partijos vadovas liktų be jokių oficialių postų ir tai silpnintų jų padėtį. Jis atsidurtų panašioje padėtyje, kaip ir Rolandas Paksas. Todėl, jei net norėtų atsistatydinti, jis to nedarys“, - kalbėjo politologas.

Tai, kad tikimybė iškrapštyti V. Gapšį iš Seimo vadovybės yra menka, mano ir Vytauto Didžiojo universiteto politologas Antanas Kulakauskas. Jis taip pat mano, kad V. Gapšio, kaip partijos pirmininko, galimybės yra suvaržytos.

Politologas abejoja, ar dėl Viktoro Uspaskicho augintiniu laikomo V. Gapšio valdančioji koalicija sugriūtų – socialdemokratai taip toli neis.

„Formalių argumentų neatsistatydinti V. Gapšys dar turi, nes teismo sprendimas dar neįsiteisėjo. Prisiminkime, kad jis buvo kaltinamas padaręs nusikaltimą dar tuomet, kai buvo skiriamas į šį postą. Taigi realiai vertinant pagal jį nelabai kas ir pasikeitė“, - kalbėjo A. Kulakauskas.

Jis abejoja, ar susitepusiam politikui likus svarbiam poste Seimo reitingai dar smuks.

„Manau, kad niekas nesikeis. Kažin ar Seimo reitingai pakiltų, jei jis pasitrauktų. Deja, bet esminio skirtumo nėra“, - apgailestavo politologas.

Pirmadienį laidoje „Lietuva tiesiogiai“ V. Gapšys apie Darbo partijos bylą ir pasiūlymą trauktis iš vicepirmininko posto kalbėsis su Daiva Žeimyte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.