V. Uspaskicho įmonėse algas ir toliau moka vokeliuose?

Kėdainių krašto gyventojai tvirtina, kad su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu siejamose įmonėse po daugybės skandalų situacija nepasikeitė – žmonės ir toliau algas gauna vokeliuose. Tuo įsitikino vietinius žmones pakalbinę „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai.

V. Uspaskichas vengia kalbėti apie jo įmonėse mokamas algas.<br>J. Stacevičius
V. Uspaskichas vengia kalbėti apie jo įmonėse mokamas algas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aušrinė Ionovienė, Arturas Paknys („Lietuvos ryto“ televizija)

Jul 15, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:02 AM

„Yra, buvo ir bus“, – paklausta, ar V. Uspaskicho įmonėse algos mokamos nelegaliai, žurnalistams teigė gatvėje sutikta moteris.

„Taip ir dabar moka“, – antrino kita gyventoja.

Tokios kėdainiečių kalbos toliau sėja įtarimus, kad su Viktoru Uspaskichu siejamose įmonėse nuo tada, kai 2006-aisiais apie algas vokeliuose prabilo Dalia Budrevičienė, nedaug kas pasikeitė.

Abejones stiprina ir pernykščiai „Sodros“ duomenys, kad dauguma „Vikondos“ koncerno darbuotojų neuždirbo net minimalios algos.

Pavyzdžiui, vienoje iš įmonių atlyginimų vidurkis buvo 540 litų. Toje pačioje įmonėje beveik 70 proc. darbuotojų gavo mažesnę nei 800 litų algą.   Dar daugiau – neseniai paskelbta kad V. Uspaskicho šeimai priklausančios įmonės skaičiuojant vienam darbuotojui sumoka keliskart mažiau mokesčių už kaimo ambulatorijas ir mokyklas.

„Klausimas, ko gero, tebėra aktualus, ir visuomenei gali susidaryti įspūdis, kad kontroliuojančios institucijos – Darbo inspekcija, Mokesčių inspekcija, kai žino, kad turi tikrinti su įtakingu, su valdančiosios koalicijos politiku susietas įmones, gal nepersistengia – taip formaliai pasižiūri ir tuo viskas pasibaigia“, – situaciją komentavo Seimo narys konservatorius Jurgis Razma.

Mokesčių inspekcija tikina, kad mažus atlyginimus ir mažus mokesčius mokančias įmones stebi po padidinamuoju stiklu, tačiau atlyginimų vokeliuose fakto esą tai dar neįrodo. Pats V. Uspaskichas ne kartą gynėsi, kad apie algas „Vikondos“ koncerne kalbėti negali, nes joms nevadovauja.

„Aš net negaliu atsakinėti į šį klausimą, nes aš iš karto turėsiu interesų konfliktą. Aš nevedu ūkinės veiklos. Tai yra ūkinė veikla, o Seimo nariams ji yra draudžiama“, – anksčiau aiškino V. Uspaskichas, žurnalistų paklaustas, kokie yra atlyginimai jo įmonėse. 

Kokius atlyginimus moka „Vikondos“ koncernas, ne kartą bandė aiškintis Kėdainių opozicijos atstovai. Esą kitos šio krašto įmonės tokių duomenų neslepia. Duomenys apie vidutinius įmonių darbuotojų atlyginimus nėra vieši, jų atskleisti neleidžia įstatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?