Švenčių išsiilgęs politikas vėl juokina Seimo narius

Seimo socialdemokratas Eduardas Šablinskas niekaip nenurimsta ir vėl bandys gruodžio 31-ąją įteisinti kaip šventinę dieną. Parlamentaras mano, kad paskutinę metų dieną žmonės neturėtų eiti į darbą, nes jiems reikia laisvo laiko apmąstyti nuveiktus darbus, priiminėti sveikinimus ir linkėjimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 16, 2013, 3:42 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:12 AM

Panašią E. Šablinsko, kuris Seime per pusę metų daugiau niekuo nepasižymėjo, iniciatyvą Seimas pavasarį jau atmetė ir grąžino jo teiktą įstatymo projektą patobulinti. Seimo narys iš tiesų projektą patobulino. Jei anksčiau gruodžio 31-ąją jis siūlė pavadinti Kūčelių diena, dabar jis siūlo, kad ši šventė vadintųsi Naujųjų metų išvakarių diena.

Ypatingo dėmesio verta ir E. Šablinsko parengtame įstatymo projekte nurodyta priežastis, kodėl paskutinę metų dieną reikia skelbti valstybine švente.

„Naujųjų metų sutikimas, manyčiau, yra svarbi šventė. Šiomis dienomis apmąstome nuveiktus darbus, planuojame naujus, susitinkame su mums brangiais žmonėmis. Nuo seno Naujųjų metų šventė lietuviams buvo sveikinimų ir linkėjimų diena. Žmonės tikėjo, kad linkėjimai, ištarti metų pradžioje, turi magiškos galios ir išsipildo. Buvo manoma, kad metų pradžioje svarbu elgtis taip, kaip norima elgtis visus metus. Pasirengimas Naujųjų metų sutikimui reikalauja laiko, todėl nemažai žmonių tą dieną oficialiais ar neoficialiais būdais paverčia nedarbo diena“, - aiškinamajame įstatymo projekto rašte nurodo Seimo narys.

Tokie kelias partijas per savo politinę karjerą pakeitusio parlamentaro argumentai Seime vėl tapo juokų tema. Politikai juokauja, kad E.Šablinskui reikia padaryti išimtį, kad jis paskutinę metų dieną galėtų pasiruošti priiminėti sveikinimus.

E. Šablinskas tvirtina, jog daugelis pasaulio valstybių oficialiai švenčia Kalėdinį laikotarpį nuo gruodžio 24 dienos iki Naujųjų metų, todėl apsisprendimas paskelbti gruodžio 31-ąją nedarbo diena nebūtų išskirtinis.

„Lietuva šiuo metu turi 14 šventinių dienų, tačiau iš jų net 3 dienos visada yra sekmadieniai, - tai Velykų sekmadienis, Motinos ir Tėvo dienos. Taip pat kasmet dalis švenčių sutampa su savaitgaliais. Pavyzdžiui, 2013 m. šventinių dienų bus 10, o 2014 m. – tik 9. Pagal prieš metus atliktus tyrimus Lietuva priskirtina prie tų Europos šalių, kurios turi santykinai nedaug švenčių dienų. Daugiau už Lietuvą švenčių turi net 21 valstybė, tiek pat – 6, mažiau – tik 3 šalys“, - nurodo socialdemokratas.

Pavasarį svarstant panašų įstatymo projektą dauguma Seimo narių tokiai idėjai nepritarė. Jie stebėjosi, kodėl šaliai atsigaunant po krizės žmonės skatinami ne dirbti, o ilsėtis. Verslui papildoma nedarbo diena prieš šventes labai brangiai kainuotų, mažiau pajamų gautų ir valstybės biudžetas.

Parlamentarus tuomet juokino ir stebino E. Šablinsko sugalvotas gruodžio 31-osios dienos pavadinimas – Kūčelių. Liberalas Remigijus Šimašius juokaudamas klausė, ar nauja šventė nėra įvedama norint padėti žmonėms suvalgyti po Kūčių likusį maistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.