TVF vadovė remia Lietuvos apsisprendimą prisijungti prie euro zonos

Šiuo metu Lietuvos ekonomika yra viena sparčiausiai augančių ES.

Trečiadienį prezidentūroje lankėsi TVF vadovė Ch. Lagarde.<br>M. Kulbis
Trečiadienį prezidentūroje lankėsi TVF vadovė Ch. Lagarde.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2013, 5:14 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:20 PM

„Lietuvos patirtis įrodo, kad per trumpą laiką įmanoma išlipti iš ekonominės duobės. Tik atsakinga finansų politika gali užtikrinti ekonomikos augimą ir finansų rinkų pasitikėjimą. Europa turi tęsti reformas - tai vienintelis kelias išvengti skaudžių finansų krizių pasekmių“, - sako prezidentė.

Šiuo metu Lietuvos ekonomika yra viena sparčiausiai augančių ES.

Pasak prezidentės, TVF indėlis buvo svarbus sprendžiant Europos skolų krizę. TVF suteikė finansinę pagalbą Airijai, Portugalijai, Kiprui, Graikijai, Latvijai, Vengrijai ir Islandijai.

Susitikimo metu trečiadienį taip pat buvo aptartas TVF atliktas pasaulio ekonomikos vertinimas.

Lietuvos vadovės teigimu, lėtėjant ekonomikos augimui pasaulyje šalims reikia toliau laikytis atsakingos fiskalinės politikos ir imtis visų priemonių ekonomikos konkurencingumui bei augimui skatinti.

Prezidentė, kaip ES Tarybai pirmininkaujančios šalies vadovė, aptarė Europos bankų sąjungos kūrimo procesą. Lietuva per pirmininkavimą ES Tarybai sieks pažangos dėl bankų pertvarkymo mechanizmo, kuris yra sudėtinė Bankų sąjungos kūrimo dalis. Bankų sąjunga padės sukurti bendrą probleminių bankų pertvarkymo sistemą, apsaugosiančią mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų.

Remia Lietuvos apsisprendimą TVF remia Lietuvos apsisprendimą prisijungti prie euro zonos, per susitikimą su Premjeru A. Butkevičiumi pabrėžė fondo vadovė Ch. Lagarde. Per pokalbį Vyriausybės vadovas su TVF vykdomąja direktore aptarė fondo ir Lietuvos bendradarbiavimą, pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus, kalbėjo apie Lietuvos ketinimus įsivesti eurą ir esamą situaciją euro zonoje. Pristatydamas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus finansų srityje Premjeras pažymėjo, jog svarbiausia ir toliau stiprinti Europos finansinį stabilumą bei konkurencingumą. „Mes vis dar gyvename laikotarpiu, kai būtina konsoliduoti ekonomikos ir finansų stabilumą euro zonoje ir visoje ES. Skirsime dėmesį tolesniam Bankų sąjungos kūrimui, tai padės finansų institucijoms sukurti tvirtesnį pagrindą. Taip pat daug dėmesio skirsime naujai ES finansinei perspektyvai įgyvendinti. Jau esame paruošę darbo programą ES Ekonomikos ir finansų reikalų tarybai (ECOFIN). Mūsų pirmininkavimo laikotarpiu numatyti keturi tarybos posėdžiai ir neformalus posėdis Vilniuje rugsėjo 13-14 dienomis“, - Vyriausybės vadovas cituojamas pranešime. Ch. Lagarde domėjosi Lietuvos ketinimais įsivesti eurą ir teigė, kad, nepaisant laikinų sunkumų euro zonoje, TVF remia tokį mūsų šalies apsisprendimą. Premjero A. Butkevičiaus teigimu, eurą turinčios valstybės įrodė, jog gali imtis reformų ir kovoti su iškilusiomis problemomis. „Mūsų tikslas - laikytis fiskalinės drausmės ir prisijungti prie euro zonos su visomis atsakomybėmis ir galimybėmis. Jau paruoštas euro įvedimo planas, aukščiausi valstybės pareigūnai koordinuoja pasirengimą šiam žingsniui“, - sakė premjeras.  

Pagrindinis tikslas yra ne euras Ch. Lagarde kalbėjo, kad euro įsivedimas nėra galutinis Lietuvos ekonominės politikos tikslas. Ministro nuomone, svarbiausia yra stipri ir efektyvi šalies ekonomika, o euras yra tik priemonė tam pasiekti. Anot R. Šadžiaus, po to, kai Estija prisijungė prie euro zonos ir tą patį 2014 m. padarys Latvija, Lietuva negali atsilikti nuo kaimynių. „Euras nėra tas pagrindinis tikslas, kurio mes turime siekti. Pagrindinis tikslas yra sveika šalies ekonomika, kuri atneš naudą mūsų šalies piliečiams“, - trečiadienį teigė ministras. Tačiau R. Šadžius pažymėjo, kad būtina siekti įsivesti eurą 2015 m., nes priešingu atveju užsienio investuotojai skeptiškai žiūrės į tokį valstybės blaškymąsi. „Mūsų šalies plėtra labai priklauso nuo investicijų, kurios ateina į Lietuvą. Jei mes dabar sustosime, pradėsime abejoti ar svarstyti, investuotojų pasitikėjimas, kuris yra gana aukštas, kris. Latvijai kitais metais įstojus į euro zoną visų žvilgsniai nukryps į Lietuvą. Todėl mūsų tikslas yra neiškristi iš Baltijos šalies regiono ir 2015 m. įsivesti eurą“, - sakė R. Šadžius. Pagrindinis trukdis, kurį reikėtų kuo greičiau ir efektyviau pašalinti, pasak ministro, yra mokesčių surinkimas. „Manau, kad 2013 m. pabaigoje mokesčių, ypač pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų, surinkimas normalizuosis. Su PVM dabar atsilikimas nuo plano siekia apie 300 mln. litų, tačiau jis stabilizavosi ir tai jau yra neblogas ženklas. Dabar mūsų uždavinys - šį atsilikimą maksimaliai likviduoti“, - kalbėjo ministras. Jo teigimu, gerėja gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokų mokėjimas. Pasak R. Šadžiaus, renkant šiuos mokesčius buvo viršyti iškelti tikslai. „Manyčiau, viena iš priežasčių yra minimalios mėnesinės algos padidinimas. Šis faktorius stumtelėjo darbo užmokesčio dinamiką didėjimo kryptimi ir dėl to didėja įmokos“, - sakė finansų ministras. R. Šadžius negalėjo užtikrinti, kad 2015 m. bus įvestas euras, tačiau patikino, kad bus pasitelktos visos priemonės šiam tikslui pasiekti. „Tai yra klausimas oro prognozuotojams. Mes turime daryti viską, kad tas siekis realizuotųsi, ir mes tą ir darysime“, - teigė ministras. Susitikime su TVF vykdomąja direktore buvo aptartas fondo ir Lietuvos bendradarbiavimas, pristatyti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetai, kalbėta apie Lietuvos ketinimus įsivesti eurą ir esamą situaciją euro zonoje.

Tai pirmasis TVF vadovo apsilankymas Lietuvoje po 16 metų. Lietuva TVF narė yra nuo 1992 metų. Šiai organizacijai priklauso 188 šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.