Kauno centrą papuošė sumažinta „Lituanica“

Švenčiant Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80 metų sukaktį Kauno centre iškeltas triskart sumažintas legendinių lakūno orlaivio „Lituanica“ maketas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-07-23 13:39, atnaujinta 2018-03-02 19:41

Kauno savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas norėtų, kad ši „Lituanica“ bent iki metų pabaigos taptų kauniečių ir svečių traukos centru, tačiau nerimą kelia vandalai, kurie jau porą kartų buvo nuplėšę ir numetę informacinę lentelę.

„Orlaivio maketas patenka į vaizdo stebėjimo kamerų akiratį“, – perspėjo savivaldybės atstovas. Pasak jo, iš pradžių istorinio skrydžio sukakčiai pažymėti svarstyta su juo susijusius simbolius įrengti prie pagrindinių įvažiavimo į Kauną kelių, tačiau taupant lėšas nuspręsta sukurti vieną akcentą miesto centre.

Pasirinkta erdvė netoli savivaldybės, mat ji tuščia, o įrengiant stovus maketui nereikėjo gadinti grindinio. Svarbu ir tai, kad ši vieta gausiai lankoma žmonių.

„Maketas labai tikroviškas, pagamintas iš patvarių medžiagų“, – pasakojo A. Vilčinskas. Gamintojus konsultavo garsus aviacijos specialistas Vladas Kensgaila, jis sakėsi likęs labai patenkintas kūriniu.

Projektas finansuotas iš jubiliejaus iškilmėms skirtų lėšų, kurių skirta 150 tūkst. litų. Lėktuvo maketą gamino Kauno bendrovė „Duqra“.

A. Vilčinsko žiniomis, anksčiau profesionaliai buvo pagaminti trys lėktuvo „Lituanica“ maketai.

Kuriant vaidybinį filmą apie legendinių lakūnų skrydį buvo pagaminta tiksli „Lituanica“ kopija, o perpus sumažintas maketas puošia Vilniaus oro uosto išvykimo salę.

Švenčiant 75 metų skrydžio sukaktį buvo pagamintas 4 kartus sumažintas orlaivio maketas, tačiau apie šio kūrinio likimą nėra žinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.