Pirmieji Jūros šventės akordai – Jūrų muziejaus renginiuose

Ilgametis Jūros šventės partneris Lietuvos jūrų muziejus pirmuosius šventės akordus skelbs jau rytoj, trečiadienį. Prie dviejų jau tradicinių renginių – Jūrininkų pagerbimo ceremonijos ir parodos I. Simonaitytės bibliotekoje gimsta dar viena tradicija - jau antrą kartą kartu su VšĮ „Klaipėdos publika“ muziejus miestui dovanoja išskirtinį renginį ir reginį – istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“, kurį remia Lietuvos kultūros ministerija ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:27 PM

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje trečiadienį 16 val. atidaroma retro atvirukų paroda iš Lietuvos jūrų muziejaus rinkinio apie poilsiavimo prie Baltijos jūros istoriją „Ten, kur jūros bangos...“.

Pasak parodos kuratoriaus istoriko Romaldo Adomavičiaus, čia eksponuojami seni atvirukai, vaizduojantys kurortus, poilsį prie Baltijos jūros, jau nesančius poilsio kultūros reiškinius ir fragmentus. Istorikui rengiant parodą norėjosi paskatinti lankytoją paklausti savęs: kaip pasikeitė poilsis ir elgesys prie vandens kurortuose per 100 metų.

Pagerbs gyvus ir žuvusius jūrininkus Ketvirtadienį, liepos 25 dieną, 14 val. jūrinė bendruomenė tradiciškai rinksis Lietuvos jūrų muziejaus prieigose: Jūros šventės pradžia bus papildyta tauriu akcentu – iškilminga ceremonija prie „Albatroso” paminklo, paženklintu lakonišku, tačiau iškalbingu užrašu – „Išplaukusiems ir negrįžusiems“.

Paskui iškilmės persikels į muziejų prie paminklo „Lietuvos jūrininkams, jūrą mums atvėrusiems“. kur jūrininkams bus įteikti „Jūros veteranų“ ženklai. Juos įsteigė Lietuvos Jūrininkų sąjunga ir „Jūros veteranų“ asociacija.

Pristatys istorinius laivus

Pernai muziejininkams kilusi mintis Jūros šventės metu Danės upėje gyvai pristatyti istorinius Baltijos regiono laivus sulaukė didžiulio susidomėjimo ir tapo vienu svarbiausių šventės akcentų.

Tąkart Danės upe plaukė apie dvi dešimtis tradicinių žvejų laivų iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos.

Ir šiemet liepos 27 dieną, šeštadienį, 17 valandą Danės upė trauks akį senaisiais laivais. „Dangės flotilė“, gyvai komentuojama Zitos Kelmickaitės plauks nuo Pilies tilto iki Danės žiočių.

Flotilėje plauks ir karalienė Luizė

Šiais metais flotilėje – 15 laivų iš Lietuvos ir Rusijos. Lietuviškajai tradicijai atstovauja trys kurėnai, 3 venterinės valtys, luotas iš Žemaitijos nacionalinio parko. Taip pat pristatomi skirtingi istorinių laivų tipai: kuteris „Galento“ (1936 m. JAV), „Kapitonas Gikas“ – irklinis laivas, skirtas perplukdyti kapitonui iš vieno laivo į kitą, jachta „Rasa“ – 1980 metais perdarytas „Drakono“ klasės laivas, „Gonda“ (1978 m.) – klasikinis šiaurės „folkboat“ – tautos laivo, kurį pajėgus įsigyti kiekvienas, pavyzdys bei muziejuje atstatyta dorė „Kopgalis“, atspindinti jau sovietmečio žvejų patirtį.

Pasaulinio vandenyno muziejus Kaliningrade pademonstruos ne tik kurėną “Muz 1” (jis buvo pastatytas konsultuojant Lietuvos jūrų muziejui), bet ir egzotiškas kitų tautų žvejybines valtis: čiukčių baidarę bei Astrachanės budarką.

Žiūrovų „Dangės flotilėje“ laukia staigmena – šįkart vieną iš laivų savo dalyvavimu papuoš istorinis personažas – pati karalienė Luizė.

Iki „Dangės flotilės“ plaukimo pradžios Jūros šventės svečiai turės laiko susipažinti su laivais iš arčiau: šeštadienį 13 val. Pilies uostelyje prie Pasukamojo tiltelio vyks iškilmingas flotilės atidarymas ir laivų pristatymas.

Po atidarymo iki 16 val. 30 min. veiks kūrybinės dirbtuvės „Dirbdysiu laivę“, kuriose ir mažieji, ir suaugusieji mokysis savo vardus užrašyti paslaptinga jūrininkų kalba – vėliavėlėmis, statys miniatiūrinius barkus, škunas, brigus ir kurėnus, dalyvaus laivelių varžytuvėse, spalvins švyturius. O atlikę visas šias užduotys bus pripažinti tikrais Jūros šalies piliečiais ir gaus Jūrininko pasą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.