Čigonai A. Zuokui: „Patys stumiate mus prie narkotikų“

Vilniaus mero Artūro Zuoko apsilankymas tabore sunervino sostinės čigonus. Jie pasipiktino, kad kas pusmetį ar metus į taborą atvykstanti sostinės galva esą tik surengia parodomuosius šou, išvažiuoja, o gyvenimas tabore nesikeičia.

A.Zuoko vizitas tabore.<br>D.Umbrasas
A.Zuoko vizitas tabore.<br>D.Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 25, 2013, 1:39 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:09 PM

„Atvažiuojate čia su žurnalistais, filmuojate, fotografuojate kaip zoologijos sode. O kas mums iš to? Duokite darbo, butų, nes dabar, nieko nedarydami jūs patys verčiate mus pardavinėti narkotikus“, - šaukė merą pasitikusi pasipiktinusi čigonė.

Sostinės vadovas romams atvežė blogų naujienų: artimiausiu metu bus griaunami keturi nelegaliai pastatyti namai. Jis taip pat pareiškė, kad taboras miestui kasmet kainuoja apie 1 mln. litų. Tiek sumokama pašalpų, duodama pinigų malkoms, išvežamos šiukšlės, kompensuojami elektros tiekėjų patiriami nuostoliai.

Vilniaus savivaldybė taip pat tikisi nuo 2014 m. gauti Europos Sąjungos paramą čigonų integracijai. Už šiuos pinigus romai būtų iškeliami iš taboro į socialinį būstą kituose Vilniaus rajonuose. Per pastaruosius kelis metus romams savivaldybė suteikė apie 30 socialinių būtų. Tiesa, patys romai nepatenkinti, kad dalis būtų yra prastuose rajonuose.

"Mus nori iškelti ten, kur narkomanai gyvena", - piktinosi vienas romas. 

„Pagrindinis mūsų rūpestis, kad taboras nesiplėstų ir nedidėtų. Turime informacijos, kad į čia atsilaisvinusius namus gali atvažiuoti naujos šeimos iš kitų valstybių", - žurnalistams teigė A. Zuokas. Jis leido suprasti, kad ištuštėję čigonų pastatai turėtų būti taip pat nugriauti. Savivaldybė taip pat draudžia statyti naujus namus.

Ketvirtadienį tabore griovius kasė LESTO darbuotojai. Jie tiesia naują elektros kabelį, nes senas dėl dažnų vagysčių jau sudraskytas. Pasak LESTO atstovų, legaliai elektrą tabore naudoja tik 14 šeimų. Visi kiti vagia. Per metus elektros pavagiama už maždaug 300 tūkst. litų. 

Net ir lankantis žurnalistams viena šeima prie nutiesto naujo kabelio nelegaliai prijungė į namus einantį laidą akimirksniu. Ant laido, kad to nepastebėtų LESTO darbuotojai, jie užmetė dubenį.

Kai kurie čigonai garsiai piktinosi esą gyvenantys be elektros su mažais vaikais ar neįgaliais senoliais jau ne pirmus metus. Viena moteris kvietėsi A. Zuoką į namus, kad šis tuo įsitikintų. Tačiau ateiti į svečius meras atsisakė.  

Šiuo metu tabore legaliai pastatytas tik vienas namas. Spėjama, jog miesto pakraštyje gyvena apie 500 romų.

Policija teigia, kad tabore iki šiol prekiaujama narkotikais. Tiesa, prekybos mastai po kelių pareigūnų operacijų sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.